15.11 16:00ч
ѕловдив
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 Alek Wasilewski
 Ewelina Gordziejuk
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ѕолша       година    2011      времетраене    16мин
жанр    ‘антастика ƒистопи€       технологи€    јнимаци€      тема    »ндивид-общество ќтчуждение
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 9 ёни 2013
отото. «амисл€ли ли сте се н€кога какво точно представл€ва тотото?! ўе ви го об€сн€ чрез две гледни точки – едната на обикновени€ наблюдател и другата, ко€то вниква в дълбочина в същността на тази институци€. ¬прочем това е само едно от послани€та на филма, заложени в тънките метафори, но ще ги остав€ вие да ги усетите. √одини наред по ЅЌ“ вс€ка седмица виждаме сферата на късмета, ко€то завърта множество топки. “огава милиони хора из страната с€дат пред телевизорите, над€вайки се да се паднат числата, които са записали във фишовете си. ¬сички дават по малко, за да се събере една гол€ма сума, ко€то ще спечели един от т€х. Ќищо сложно... Ќещата далеч не са толкова безобидни.

“отото дава надежда. —ъщата тази, заради ко€то недоволството срещу системата, политиците и елита, е перманентно и не се превръща в бунт, а си остава на ниво мърморене под носа, пасивно наблюдаване на обществените процеси, усещането, че всички те, които ход€т по главите ви и прибират парите ви, са недосегаеми, че един човек по-малко н€ма да промени протеста пред парламента, затова н€ма нужда да ходите... ≈то това е тотото. Ѕедните хора обедн€ват с още 2 лева, над€вайки се да докопат милионите и покрай това забрав€т, че животът на никого не дава даром. ƒава на тези, които търс€т, а не на тези, които сед€т пред телевизорите с фишове в ръка.  ъсметът отива там, където не го чакат, а го приветстват. Ќ€ма да навлизам в конкретиката на Ѕългарски€ “отализатор, защото там нещата са плачевни, както доказаха √осподари на ≈фира, и удивителен факт е, че хората продължават да си дават парите в името на надеждата да забогате€т... “ова за мен е сбъркана ценностна система. «атова Your Lucky Day е много силен филм, защото изобраз€ва този сложен обществен механизъм, който държи оптималното ниво на надежда – нито твърде високо, за да мотивира хората да се самоусъвършенстват и да се развиват, нито твърде слабо, за да изчезне напълно и хората да изле€т гнева си на улицата. √ениална интерпретаци€. ¬прочем пол€ците ме удивл€ват с усещането си за обществото, икономиката и социалната проблематика.

ѕрочетете тази стати€ по темата, ко€то мисл€, че е естествено продължение на това, което започнах в това ми писание. Ќо преди това гледайте филма. ѕри€тно!
#лотари€ #lotery #Lucky #Day #Forever #lottery #тото #2011 #полша

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018