18.2 20:00ч
Благоевград
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 Alek Wasilewski
 Ewelina Gordziejuk
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Полша       година    2011      времетраене    16мин
жанр    Фантастика Дистопия       технология    Анимация      тема    Индивид-общество Отчуждение
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 9 Юни 2013
Т отото. Замисляли ли сте се някога какво точно представлява тотото?! Ще ви го обясня чрез две гледни точки – едната на обикновения наблюдател и другата, която вниква в дълбочина в същността на тази институция. Впрочем това е само едно от посланията на филма, заложени в тънките метафори, но ще ги оставя вие да ги усетите. Години наред по БНТ всяка седмица виждаме сферата на късмета, която завърта множество топки. Тогава милиони хора из страната сядат пред телевизорите, надявайки се да се паднат числата, които са записали във фишовете си. Всички дават по малко, за да се събере една голяма сума, която ще спечели един от тях. Нищо сложно... Нещата далеч не са толкова безобидни.

Тотото дава надежда. Същата тази, заради която недоволството срещу системата, политиците и елита, е перманентно и не се превръща в бунт, а си остава на ниво мърморене под носа, пасивно наблюдаване на обществените процеси, усещането, че всички те, които ходят по главите ви и прибират парите ви, са недосегаеми, че един човек по-малко няма да промени протеста пред парламента, затова няма нужда да ходите... Ето това е тотото. Бедните хора обедняват с още 2 лева, надявайки се да докопат милионите и покрай това забравят, че животът на никого не дава даром. Дава на тези, които търсят, а не на тези, които седят пред телевизорите с фишове в ръка. Късметът отива там, където не го чакат, а го приветстват. Няма да навлизам в конкретиката на Българския Тотализатор, защото там нещата са плачевни, както доказаха Господари на Ефира, и удивителен факт е, че хората продължават да си дават парите в името на надеждата да забогатеят... Това за мен е сбъркана ценностна система. Затова Your Lucky Day е много силен филм, защото изобразява този сложен обществен механизъм, който държи оптималното ниво на надежда – нито твърде високо, за да мотивира хората да се самоусъвършенстват и да се развиват, нито твърде слабо, за да изчезне напълно и хората да излеят гнева си на улицата. Гениална интерпретация. Впрочем поляците ме удивляват с усещането си за обществото, икономиката и социалната проблематика.

Прочетете тази статия по темата, която мисля, че е естествено продължение на това, което започнах в това ми писание. Но преди това гледайте филма. Приятно!
#лотария #lotery #Lucky #Day #Forever #lottery #тото #2011 #полша

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018