08.7 20:30ч
Пловдив
2011
номиниран
a film by  
music by  
writer  
produced by  

държава    България       година    2010      времетраене    5мин
жанр    Епичен Философски       технология    3D анимация      тема    Голямата картина Консумеризъм
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 13 Юни 2019
Б орис Десподов е от онези имена, за което не чуваме всеки ден, но след време откриваме, че този човек е оставил История зад себе си. Освен богатата си история като творец с над 10 филма зад гърба си, много номинации и награди, някои от филмите му са емблеми на цели епохи.
Гръмки думи, които обаче кореспондират на размаха на Made in China. За срамежливите си 5 минути обхваща цял век история.

В Made In China отсъства категоричния разказ, който да ни дава готови тези кое е хубаво и кое не, а оттам липсва и напрежението, което се поражда, когато филмът влезе в противоречие с вижданията на зрителя. Made In China просто не влиза в мисловни битки. Той е свободен филм. Made In China показва щрихи на живота, следващи последователност, в която се усеща замах, свобода на мисълта на автора.
Изводите от видяното, дали има цел този полет, дали нещо казва, всеки сам си открива.
За тези от вас, които живо се интересуват от световната геополитика, все пак ще си позволя да добавя нещо. Интересно да се отбележи, че този филм е направен през 2010г, когато още живеехме под егидата на историята за величието на САЩ. Получава се така, че всички велики достижения на САЩ и въобще "Запада" накрая биват превърнати в производствен поток в Китай. Има нещо дяволито и адски дълбоко в това. Това, което е исторически успех за "Запада" е еднократно. След това същото нещо става пластмасово и се умножава до безкрай в китайски цех. Ирония е може би слаба дума за този (не)очакван обрат в цивилизационен план, който е потресаващо добре предаден в Made In China. Автора интуитивно сякаш е предусетил още тогава, преди повече от 10 години кой ще е Дракона на Света и защо - защото всички искаме всичко навсякъде по всяко време.
#A #small #step #for #the #history, #one #giant #leap #for #the #cheap #mass-production. #Hand #drawn #frame #by #frame #over #documentary, #this #animation #is #a #motion #painting #remix #of #the #historical #landmarks #of #20th #century #china #китай #стоки #производство #капитализъм #социализъм #комунизъм #пари #икономика #economy #economical #chinese #stocks #production #capitalism #socialism #communism #money #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018