25.8 21:00ч
¬елико “ърново
–≈∆»—№ќ–  
художествен ръководител  
вдъхновен от едноименната книга на  

държава    Ѕългари€       година    2013      времетраене    21мин
жанр    „ерен хумор       технологи€    »грално кино      тема    ÷инизъм »зборът
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 27 ќктомври 2018
Ќ икой никога не се усмихва. јз го прав€ и това ги побърква." ƒа се родиш оптимист в песимистично семейство в песимистичен св€т никак не е лесно. ќсобено когато семейни€т бизнес се върти около продажбата на отрови, въжета за бесене и бръснарски ножчета и очевидно процъфт€ва.  лиентите влизат един след друг, а радиото посто€нно следи статистиките: колко души са опитали да се самоуби€т, колкото от т€х са успели... «вучи потискащо, но момченцето с усмивката се справ€ с мрачното ежедневие учудващо лесно. » именно тази лекота и упоритостта, с ко€то малки€т противостои на заобикал€щи€ го св€т и търси красивото и доброто, прави оптимизма му заразителен.

”смивката пон€кога ми се струваше изкуствена. ќт една страна ситуаци€та е такава, че непринудени€т оптимизъм е невъзможен. ƒали детето наистина е щастливо в тази среда (особено като вземем предвид началото на филма и недоволството му, породено от зловещата приказка за лека нощ) или просто е решило да се бори напук на всичко, всеки ден, докато накра€ намръщените физиономии не поддадат? — по-добра игра тези въпроси биха били по-€сно изразени, предизвикващи повече размисъл. —ъщото се отнас€ и за останалите герои: изглеждат твърде типични, твърде зависими от рол€та, ко€то тр€бва да игра€т (невротичната майка, сериозни€ баща, депресираната тийнейджърка...), и това ги прави малко сковани и неубедителни. ќсобено когато накра€ всичко започва да се преобръща, по-добре развитата психологи€ на героите в актьорската игра би направила ефекта от пром€ната по-драматичен за зрител€. 

—естрата най-сетне приема себе си и си позвол€ва да се влюби. Ѕратът се изправ€ срещу страховете си и дори започва да им се смее. ћайката спира да готви, за да трови, започва да пече бисквитки, за да празнува живота. ≈динствено бащата не може да приеме пром€ната, защото идва пролет, а напролет никой не желае да се самоубива. ”дивително би било да се проследи как героите, толкова сериозни и всеки от т€х по своему мрачен и странен, постепенно преоткриват красотата на битието благодарение на едно вечно усмихнато момченце.

"ћагазин за самоубийци" усп€ва да преплете депресивното с безгрижното и забавното, но не бих нарекла резултата точно черен хумор. Ќе го приемам като комеди€, въпреки че петелът Ўан ё и кокошката ћулан, изрично споменати във финалните надписи, ме разсм€ха, признавам. ‘илмът не е и трагичен: за малко му се разминава, когато момченцето пие отровата и пада на зем€та, но секунди по-късно усмивката отново е на лицето му (“ук отново би се получило по-добре с по-естествена игра. » може би с повече задържане на трагични€ момент, за да се изгради напрежение, да се очерта€т €сно реакциите на другите герои и моментът на "съжив€ването" да бъде по-ефектен.) ћисл€, че най-точното определение за филма е абсурден. ѕосто€нно изненадва с необичайните си ситуации, които закачливо намигват на реалността ни, а после се връщат в измислени€ си самоубийствен св€т. "Ќай-после ми разрешавате да се самоуби€?!" ¬ъпросът иронично напомн€ нещо, което реална 18-годишна би попитала: "Ќай-после ми разрешавате да карам кола/пи€/излизам в петък вечер?" —амо че нейното желание е чисто и просто да умре и това не се струва странно на никого. –одителите й подар€ват отвара за отровни целувки. ћалкото й братче й подар€ва шалче, но не за да се беси с него. ¬ъзмутително!

ќт гледна точка на монтажа мога да кажа, че иде€та всичко да изглежда като от стара видео касета е добро попадение. ѕосто€нното премигване пон€кога идва в повече и по-скоро разсейва, но превъртането на моменти и разпадането на образа от време на време са сполучливи начини да се накъса действието, за да може зрител€т да се пренесе в ключовите моменти от истори€та. “ези "технически неизправности" също така подчертават усещането, че цели€т абсурд е просто филм.  огато накра€ касетата излиза от видеото и премигването не спира обаче, имаме проблем. » нашата реалност ли е толкова черно-б€ла? »ли може би това е друг филм - за човека, който гледа "ћагазин за самоубийци"?
#магазин #за #самоубийци #магазинът #за #самоубийци #моника #лазова #нбу #нов #български #университет #the #suicide #shop #magazinut #za #samoubiici #monika #lazova #nbu #black #humor #черен #хумор #comedy #комеди€ #2013 #филм #късометражен #български #премиера #bulgarian #premiere #short #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018