director  
art director  
inspired by the book of  
 Monica Lazova
 Pravda Kirova
 Jean Teule
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    България       година    2013      времетраене    21мин
жанр    Черен хумор       технология    Игрално кино      тема    Цинизъм Изборът
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 27 Октомври 2018
Н икой никога не се усмихва. Аз го правя и това ги побърква." Да се родиш оптимист в песимистично семейство в песимистичен свят никак не е лесно. Особено когато семейният бизнес се върти около продажбата на отрови, въжета за бесене и бръснарски ножчета и очевидно процъфтява. Клиентите влизат един след друг, а радиото постоянно следи статистиките: колко души са опитали да се самоубият, колкото от тях са успели... Звучи потискащо, но момченцето с усмивката се справя с мрачното ежедневие учудващо лесно. И именно тази лекота и упоритостта, с която малкият противостои на заобикалящия го свят и търси красивото и доброто, прави оптимизма му заразителен.

Усмивката понякога ми се струваше изкуствена. От една страна ситуацията е такава, че непринуденият оптимизъм е невъзможен. Дали детето наистина е щастливо в тази среда (особено като вземем предвид началото на филма и недоволството му, породено от зловещата приказка за лека нощ) или просто е решило да се бори напук на всичко, всеки ден, докато накрая намръщените физиономии не поддадат? С по-добра игра тези въпроси биха били по-ясно изразени, предизвикващи повече размисъл. Същото се отнася и за останалите герои: изглеждат твърде типични, твърде зависими от ролята, която трябва да играят (невротичната майка, сериозния баща, депресираната тийнейджърка...), и това ги прави малко сковани и неубедителни. Особено когато накрая всичко започва да се преобръща, по-добре развитата психология на героите в актьорската игра би направила ефекта от промяната по-драматичен за зрителя. 

Сестрата най-сетне приема себе си и си позволява да се влюби. Братът се изправя срещу страховете си и дори започва да им се смее. Майката спира да готви, за да трови, започва да пече бисквитки, за да празнува живота. Единствено бащата не може да приеме промяната, защото идва пролет, а напролет никой не желае да се самоубива. Удивително би било да се проследи как героите, толкова сериозни и всеки от тях по своему мрачен и странен, постепенно преоткриват красотата на битието благодарение на едно вечно усмихнато момченце.

"Магазин за самоубийци" успява да преплете депресивното с безгрижното и забавното, но не бих нарекла резултата точно черен хумор. Не го приемам като комедия, въпреки че петелът Шан Ю и кокошката Мулан, изрично споменати във финалните надписи, ме разсмяха, признавам. Филмът не е и трагичен: за малко му се разминава, когато момченцето пие отровата и пада на земята, но секунди по-късно усмивката отново е на лицето му (Тук отново би се получило по-добре с по-естествена игра. И може би с повече задържане на трагичния момент, за да се изгради напрежение, да се очертаят ясно реакциите на другите герои и моментът на "съживяването" да бъде по-ефектен.) Мисля, че най-точното определение за филма е абсурден. Постоянно изненадва с необичайните си ситуации, които закачливо намигват на реалността ни, а после се връщат в измисления си самоубийствен свят. "Най-после ми разрешавате да се самоубия?!" Въпросът иронично напомня нещо, което реална 18-годишна би попитала: "Най-после ми разрешавате да карам кола/пия/излизам в петък вечер?" Само че нейното желание е чисто и просто да умре и това не се струва странно на никого. Родителите й подаряват отвара за отровни целувки. Малкото й братче й подарява шалче, но не за да се беси с него. Възмутително!

От гледна точка на монтажа мога да кажа, че идеята всичко да изглежда като от стара видео касета е добро попадение. Постоянното премигване понякога идва в повече и по-скоро разсейва, но превъртането на моменти и разпадането на образа от време на време са сполучливи начини да се накъса действието, за да може зрителят да се пренесе в ключовите моменти от историята. Тези "технически неизправности" също така подчертават усещането, че целият абсурд е просто филм. Когато накрая касетата излиза от видеото и премигването не спира обаче, имаме проблем. И нашата реалност ли е толкова черно-бяла? Или може би това е друг филм - за човека, който гледа "Магазин за самоубийци"?
#магазин #за #самоубийци #магазинът #за #самоубийци #моника #лазова #нбу #нов #български #университет #the #suicide #shop #magazinut #za #samoubiici #monika #lazova #nbu #black #humor #черен #хумор #comedy #комедия #2013 #филм #късометражен #български #премиера #bulgarian #premiere #short #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018