11.7 20:30ч
Пловдив
режисьор  
продуцент  
 CONOR O GRADY
 DANIELE BARON
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Великобритания       година    2014      времетраене    5мин
жанр    Документален       технология    Игрално кино      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Константин Мравов
публикувано на 16 Май 2014
П адението на журналиста Ед Мичъл е типичен пример за реципрочната Западна мечта. Някои още я наричат американска, но благодарение на глобалните медии тя отдавна е изгубила всякаква националност и принадлежи на Западната цивилизация. Един нашенски пример за нея – милионерът-бедняк от Кърджали.

Именно милионери-бедняци. Хора, имали всичко, а после сринали се заради неовладяни пороци (най-често алчност, но и в доста случаи - пиене) или лош късмет. Неуспяли да се справят с динамиката на тази версия на живота, в която сме принудени да битуваме днес. Необходимите балансьори. Ако не искаш това да ти се случи трябва да си постоянно нащрек ... Иначе ставаш от милионер – бедняк. Или по-лошо – напълно обикновен. Друга тема.

Няколко са интересните за мен моменти, в този доста семпъл къс филм, които не бих могъл да усетя от статията за Ед Мичъл в Уикипедия.  

Един от тях е това, което Ед разказва за един определен етап от живота си на клошар. Неговото умълчаване и как най-накрая успява да прозре и осмисли живота. Старият Ед е бил алкохолик. Нямам идея дали изобщо е стигнал до някакви прозрения в пиянските си вечери на пейката или се прави на интересен. Ако взема предвид прозренията на други бездомни пияници с които съдбата ме е срещала в малките часове из софийските улици, то подобни размисли, дори и понякога загатващи гениалност, винаги са прекалено разпиляни и замъглени от разредения медицински спирт. Така или иначе, Ед е излекуван и измъкнат от калта изцяло с чужда помощ, а характерът на размислите му на мен не ми стана изцяло ясен.

Но все повече ми прави впечатление, че извън интелектуалния труд, моментите на прозрение се превръщат в запазена територия на пълния провал и/или преживявания близки до смъртта. В аналаговата цикличност на ежедневието, обикновеният човек е лишен от възможността за  прекалено много размисли за живота, освен ако не е докаран до абсолютното му дъно. Зарежи прозренията – изчисти си печката, оправи си балкона, изкъпи се, трябва да ходиш на работа ... Многото философстване е за философите и клошарите. Философствай сам, пиян на пейката. Иначе прави, каквото е важно – поддържай жизнения си стандарт, умри някой ден. Такива ми ти работи.

Другото... Бруталният сарказъм всичко това да се случи на един журналист-новинар. Хора, които са принудени да превръщат хиляди човешки съдби, трагедии, феномени и въобще всичко необичайно случващо се в една ежедневна еднотонална темпорална текстова равнина. Сигурно на старият Ед изобщо не му е било приятно да се превърне в изречението „един от стотиците британци, озовали се на улицата, поради кредитни проблеми през годината”, което е прочитал толкова пъти, без и косъм от главата му да се почувства зле.   

Е*и му майката и живот, а?

PS - Между другото има някакъв стар американски космонавт, който също се казва Ед Мичъл, и твърди, че НАСА умишлено прикрива съществуването на извънземни. И той е в новините.
#making #the #news #да #направиш #новините #ед #мичъл #водещ #журналист #телевизия #телевизионен #клошар #скитник #бездомник #пияница #провал #документален #филм #късмет #съдба #DOCUMENTARY #TV #NEWS #тв #водещ #новинар #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018