22.11 19:00ч
—офи€
налични са български субтитри
«а да активирате субтитрите, след като заредите филма през PLAY бутона, в долната д€сна част на видео плеъра ще видите бутон CC. Ќ€кой видео сайтове ги наричат closed captions.

јко езикът не е български, може да тр€бва допълнително да ги изберете от бутона за настройки, най-често се налага с YouTube.
режисьор  
продуценти  
сценаристи  
нещо си...  

държава    ”ругвай       година    2016      времетраене    6мин
жанр    ѕароди€ ‘антастика       технологи€    FX ефекти      тема    Ѕунт ѕолитика
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
 ристина ’ристова
публикувано на 24 ‘евруари 2018
ирургът ƒ-р √онзалез изчезва мистериозно по време на операци€. —екунди по-късно той тупва насред пустин€та отвъд щатската граница. Ћатиноамериканци вал€т от небето, а огромен робот, движен от ƒоналд “ръмп се опитва да ги ликвидира, изстрелвайки ракети от чатала си.
 
“ова не е просто sci-fi. “ова е най-забавната политическа критика, ко€то н€кога сте гледали.
 
’уморът винаги е бил ефективно оръжие в арсенала на онеправданите и уругвайското студио за пост продукции Aparato се възползва от него с пълна сила в зрелищната, убийствено смешна пароди€ M.A.M.O.N.
 
—ъздателите на филма залагат на сатирични препратки още в заглавието.
 
Ќ€кога думата “mammon” означавала богатство”. ѕрез средновековието обаче постепенно се превърнала в нарицателно за демон, олицетворение на алчността. ¬ испаноговор€щите страни пък “mamón” е обида, ко€то може да бъде преведена като отрепка, боклук и други термини, които колегите от “ инематограф” не биха ми позволили да напиша в това ревю. –азбира се, тези две тълкувани€ са къде тайно, къде €вно преплетени в заглавието под абревиатурата M.A.M.O.N., ко€то в превод звучи като  онтрол на латиноамериканците из ц€лата страна”.
 
¬ рол€та на пресечна точка между всичките значени€ влиза насто€щи€ президент на јмерика със сво€ амбициозен план да издигне огромна стена, зад ко€то да изпъди мексиканските имигранти, като им връчи сметката за строежа.
 
≈кранните жертви на “ръмп отча€но опитват да се върнат обратно към живота и работата си. „ичо —ам обаче не ги иска в ўатите.  ой ли не дръзва да спре страшилището: устат търговец на улична храна, смел мариачи в стила на ƒесперадо, плах дипломат, ƒева ћари€. Ќакра€ самото чудото под формата на кокошка изпраща “ръмп право в операционната от началните кадри на филма. ”ви, н€ма кой да му помогне, защото вече се е погрижил за депортирането на д-р √онзалес.
 
Ћентата прелива от намигвани€ към латиноамериканската култура или по-скоро към широко разпространените представи за не€. Ќай-гол€мото предимство на филма е, че ни показва реален проблем по изц€ло фантастичен начин.
 
»де€та в основата на M.A.M.O.N. съвсем не е нова. ѕрез 2004 излезе не особено успешни€т A Day Without a Mexican, в който ураган отв€ва мексиканците извън  алифорни€, а местните изпадат в паника пред висналата опасност да гледат децата си сами и да прекопават градината със запретнати ръкави, вместо да плащат на н€кой имигрант да върши черната работа. «а разлика от A Day Without a Mexican обаче, M.A.M.O.N. залага на късата кино форма и печели с ударна доза сарказъм и черен хумор.
 
–ежисьорът јлехандро ƒам€ни сподел€, че първоначални€т замисъл на екипа е бил да отправ€т закачливо из€вление с чепат привкус, с което да промен€т света поне за мъничко, ползвайки средствата, които владе€т най-добре, а именно киното и специалните ефекти. ¬се пак ƒам€ни е властелин на CGI-€. “ой е отговорен за ефектите в пълнометражни€ хорър Ќе дишай” на ‘еде јлварес, който смраз€ваше кръвта на зрителите през 2016 година.
 
ћотото на кинаджиите-супергерои от Aparato е ƒа направим света по-добро м€сто пиксел по пиксел”. ќпределено усп€ват.
#M.A.M.Ó.N.: #Monitor #Against #Mexicans #Over #Nationwide #ћексико #Ћатинска #јмерика #латиноамериканци #ƒоналд #“ръмп #стена #пароди€ #Mexico #Latin #America #latinos #Donald #Trump #wall #parody

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018