04.2 19:15ч
София
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ  
ПРОДУЦЕНТ  
 Michelle Lehman
 Karl Conti
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Австралия       година    2008      времетраене    7мин
жанр    Комедия       технология    Игрално кино      тема    Любов Конфликт
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Михаела Александрова
публикувано на 29 Март 2015
К ласика. Да речем – житейска. А нищо не докосва зрителя така, както една житейска класика. Това са случките или дори просто дребните детайли, които ни припомнят колко свързани в сходността си сме всъщност. Независимо от къде сме и деца на чие десетилетие.

Вероятно това е и една от основните причини през 2008 година Marry me да спечели най-големия фестивал за късометражно кино в света – Tropfest – филмът разказва на нас за самите нас. Или поне за едно от всичките парченца, които ни съставляват.

Това парче история, което ни разкрива Marry me е вдъхновено от личния опит на режисьора и сценарист Michelle Lehman, докато е била малко момиче.  Michelle описва филма като „...история от 80-те, която е за момиче, желаещо да се омъжи за малко момче, което просто иска да си играе със своето колело BMX”. Мнозина критици изказват мнението, че филмът илюстрира чудесно популярни полови стереотипи, свързани с тази конкретна възраст. Момичето преследва момчето на всяка цена, докато то се интересува от всичко друго, но не и от срещуположния пол и така, докато след десет години ролите не се разменят. Но смятам, че Marry me прави повече от въпросната илюстрация.

Да – Клоуи полага всячески усилия да спечели вниманието на Джейсън и да си го вземе за съпруг: първо му дава да се разбере, че си го е харесала (и голямото бягство Джейсъново започва); после се опитва да го накара да си играят заедно; не спира да се навърта около него, въпреки отхвърлянето и почти пълната липса на внимание; интересува се от неговите интереси и прави всичко по силите си, да има с какво да го впечатли – дори се научва преди него да кара колелото си без помощни гуми и му го предлага; а когато той не желае да го приеме, защото е розово, Клоуи въодушевено променя розовото с маркер; но и маркерът не помага да „излекува” колелото на Клоуи от „момичешката болест” и Джейсън остава непреклонен; така, докато накрая малкото момиче с размах се изстрелва ясно и категорично над целта си, благодарение на което все пак постига я постига.

Да – ако като петгодишни повечето момчета намират за глупаво и смешно да си губят времето с момичета, то след някоя друга година, момичетата се превръщат в приоритетен интерес за тях, при това остават такъв в продължение на голяма част от живота им (интерес в един или друг смисъл).

Но наред с ясните акценти в историята, Marry me провокира размисли, излизащи извън рамките на стереотипите само за една конкретна възраст. Именно карайки ни да се запитаме – а различни ли сме всъщност сега? Големи сме на години и вид, но не повтаряме ли едни и същи модели на поведение от детските години? Особено в днешния „еманципиран и феминизиран свят”.  Дори някога да се е считало за нещо нормално и дори въпрос на чест, мъжът да се „пребори” за любовта на своята любима или най-малкото той да се погрижи за това да спечели вниманието Ѝ – пък от там насетне, за каквото го „огрее”, сега това далеч не е така. Самата масова култура налага този различен стереотип на поведение като нещо нормално. Достатъчно е произволно да си пуснем десетина съвременни музикални клипа – без кой знае какво значение от жанра, стига да е комерсиално парчето, и да видим как по 2-3, 5-10 или в някои клипове цели „орди” от „женски” се надпреварват за благоволението на изпълнителя/лите да им обърне/ат внимание, все едно животът им зависи от това.  Така, сега даже се счита за готино жената да „търчи” след мъжа, да му показва ясно, че има интерес към него, да го кара да вярва, че живо се интересува от всичко, което вълнува него, да се променя според предпочитанията му, да носи дрехи в любимия му цвят, да се боядиса, както той би искал, ако е нужно – да се „тунингова” тук-там. Било то поради характерна за женската природа потребност от одобрение и склонност към т. нар. “disease to please”, било то поради нещо друго. Но да ви напомня изброеното на нещо, за което вече говорихме по-горе? Макар от едната страна на аналогията да стои розовото колело, оцветено с маркер, а от другата... някои по-малко невинни примери. Но да спрем до тук. Това е просто храна за размисъл, която Marry me така или иначе поднася като гарнитура към забавната история.  Ако не друго – все пак момичето получава каквото иска, независимо дали се оставя да бъде „спечелена” или тя се бори за „трофея” си. А на каква цена – тя си решава. Стига, разбира се, да знае какво иска. Но това е друга тема.

Иначе Michelle Lehman се справя чудесно с работата си по филма, успявайки да улови много добре израженията на малките актьори Ryan Fitzpatrick и Jahla Bryant. Преди да започне да се занимава с кино, Lehman специализира детска фотография и това безспорно дава отражение и в работата Ѝ като режисьор. Движението на камерата е плавно, бавно, има редица сцени в близък кадър, а фокусът е ясен. Всичко това ни кара да изживеем още по-съпричастно историята на Клоуи и Джейсън.

Класика.
#Marry #me #Michelle #Lehman #Австралия #Australia #Ryan #Fitzpatrick #Jahla #Bryant #момче #boy #момиче #girl #колело #BMX #bike #BMX #осемдесетте #eighties #2008 #комедия #смешен #comedy #live #action #игрално #кино

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
Ела на кино и доведи приятел безплатно!
09 Февруари     Самоков    19:15ч
    
мястото е
Коуъркинг Хъб-а
ул. Асен Карастоянов 2
Късо кино в coworking HUB-a | На червено на реж. Тома Вашаров
През 2016г бива завършен филмът "На червено" на режисьора Тома Вашаров. Тогава вероятно никой не е подозирал, че 3 години по-късно ще е носител на над 30 световни фестивални награди, сред които и Sofia Film Fest и Palm Springs. Филмът ни въвежда в малко градче, в което единствения светофар е зациклил на червено. Долавяйки и най-фините вибрации в реакциите на пътниците, които се възмущават от решението на шофьора да чака светофара, "На червено" носи цяло богатство от добре познатото ни "българско нещо", с което сме израстнали. Тази линия на изследване на взаимоотношенията между хора, поставени в непредвидени ситуации ще бъде и темата на вечерта, с която могат да се свържат всички филми. Една от историите е за мъж, който ще се събуди като заложник на двама други мъже, възнамеряващи да го хвърлят с бетонирани крака в езеро с бетонирани крака. Това е сюжета на швейцарския Coup de Grace, който също печели забележително много награди ще ви остави без дъх с гениалния си обрат.
мястото е
Коуъркинг Хъб-а
ул. Асен Карастоянов 2
3лв
~100 мин BG / EN неподходящо за деца

3лв

~100 мин

BG / EN

неподходящо за деца

гледай филма
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018