11.7 20:30ч
Пловдив
2015
номиниран
director  
producer & writer  
 Petra Georgieva
 Petra Georgieva
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    България Мексико       година    2015      времетраене    21мин
жанр    Документален Биография       технология    Игрално кино      тема    Индивид-общество Вдъхновение
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 13 Юни 2020
М айо е един скромен проект, в който обаче откриваме най-ценното – душа. Филмът е заснет преди 8 години, но е толкова актуален днес, колкото и тогава. Вероятно винаги ще бъде актуален, защото успява през конкретиката на случки и ежедневни истории да достигне материята на вечните теми.

Петра Георгиева по време на едно от своите пътувания по света, среща Mayo Maurer. На пръв поглед обикновена жена с обикновена професия, живее из предградията на Мексико, има френски произход, не е популярна фигура. Не ни отнема много време обаче да разберем защо слушаме историята на точно тази жена, и какво е накарало Петра от една случайна среща да остави вечна следа в киното.
В „Майо“ не филмът е голям, човекът е голям.

А това по някакъв начин прави филмът още по-голям. Филмът, като едно преклонение на тихия зрител пред големия Буда. В случая, назовавайки Буда, може би Го поставям в един по-широк контекст – Буда като смирението у човека. Смирение пред Живота. Майо може да не е будист, но тя е постигнала именно това – да бъде себе си във всеки един смисъл на думата. Тя разказва една нелека история, изпълнена с трагедия и неща, пред които е много трудно човек да не се предаде.
Или да не изгуби вяра в себе си, в доброто и в смисъла да продължи напред, независимо от всичко.

„Майо“ е един непретенциозен филм, заснет спокойно, разказан човешки, предаващ присъствието на Майо такова, каквото е. Хем зрителя е част от разговора с Майо, хем има „въздух“ и за себе си, за да свърже посланията на Майо с личния си опит. Това си е майсторство, което е забележително, предвид факта, че това е сред първите опити на режисьора в документалното кино. Бих казал, че това е и знак за дълбочината и смирението не само на героя, но и на разказвача.
Оказва се, че на другия край на света, в Мексико, извечната мъдрост е универсална и еднакво валидна и там и тук, в България. Изпитах леко цинично задоволство от факта, че точно българка разказва история от големия свят на двете Америки. Ако се вгледате в хората по улиците на Мексико ще видите едни лица пълни с живот. Това контрастира особено с атмосферата на „вечна трагедия“, която цари в България. Дали в метро, дали по улиците ни, тук веселите и ведри хора по-скоро впечатляват из море от намусени, изморени и тежко апатични лица. Тук си мислим, че живеем тежко, че сме възможно най-прецаканите на света, но нима забравяме, че Мексико е доста опасна държава, в която ежедневно се разстрелват хора,
а за да се придвижите из Мексико сити ви трябва 1 цял ден?! И пак, хората там, са видимо по-щастливи.

Споделяйте Майо и давайте по-често поводи на хората около вас да се усмихват.
#documentary #shorts #Mexico #City #2013 #interesting #friend #Mayo #Maurer # #strong #charismatic #personality #inspirational #poor #happy #people #dance #spanish #culture #документално #кино #документалистика #мексико #сити #2013 #интересно #приятелство #харизма #харизматична #личност #вдъхновение #испанска #култура #танци #щастие #философия #philosophy # #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018