04.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСУРА, СЦЕНАРИЙ И АНИМАЦИЯ  
 MARGHERITA PREMUROSO
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Великобритания       година    2014      времетраене    2мин
жанр    Драма       технология    Анимация      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Мила Даскалова
публикувано на 9 Март 2014
П ризнавам, че първия път, в който гледах M.o.M., не разбрах веднага за какво става дума. Не успях да осмисля гигантската риба, все още дишаща, провисена от тавана, нито купчината листчета, на които пише "Къде е синът ми?". Последното листче, с написано "М.о.М." на него. съвсем ме обърка. Какво значи всичко това? Не разбрах веднага смисъла, но усетих болката, липсата, отчаянието... и те бяха пленително красиви. Потърсих значение, защото бях убедена, че съществува такова: филмът успя да ме грабне, да ми влезе под кожата, като ме озадачи, обърка, предизвика. Знаех, че зад всичко това се крие някаква много съкровена идея, само трябваше да я открия. Пуснах филмчето отново. И отново. Няколко пъти, не само защото и аз като рибарят бях в търсене на смисъл, а защото в един момент спрях да търся и просто съзерцавах, слушайки изящно тъжното пиано. 

И тогава хриповете на гигантската риба добиха значение: безполезен трофей, окачен на стената. Колко ли време и усилия са коствали на рибаря да улови подобен гигант? Колко ли неща е пропуснал той, докато, вглъбен, е преследвал своята цел? И не на последно място, колко ли пуст е станал животът му след като самодоволно е окачил трофея си на стената? В този момент на осъзнаване рибата, някога мечтана цел, се превръща в горчиво напомняне за празнотата, самотата и пропуснатите възможности. Ден след ден рибарят очаква с надежда животът му да се осмисли: да открие загубения или неродилия се син. М.о.М. изведнъж се превръща в своеобразно SOS, в зов за помощ към океана да го излекува от угризенията и да му върне изгубеното време. 

М.о.М. ме накара да почувствам преди да разбера, да потърся, без да знам какво, и да бъда пленена от тъгата. Като перлена мида, филмът е красив сам по себе си, но крие и ценно послание: да обръщаме внимание на истински важните неща и особено на децата си, защото в крайна сметка единственото, което ни остава, е ужасяващата мисъл "Какво ли щеше да бъде, ако бях...?"
#mom #2014 #UK #великобритания #англия #майка #дете #дъщеря #риба #рибар #океан #море #риболов #листчета #листче #къде #е #синът #ми #син #where #is #my #son #mother #daughter #fish #fisherman #giant #trophy #ocean #sea #fishing #голяма #margherita #premuroso #drama #riba #ribar #more #okean #sin #maika #animation #анимация #драма #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018