04.7 20:30ч
Пловдив
director  
сценарист  
 Wooksang Chang
 Wooksang Chang
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Южна Корея       година    2015      времетраене    12мин
жанр    Драма       технология    3D анимация      тема    Любов Човечност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Атанаска Чолакова
публикувано на 3 Ноември 2017
А нимацията на Чанг Ук Санг “Mom” неслучайно за първи път е качена през 2015 г. на Деня на майката. На пръв поглед ще си кажем, че това е обичайната история, в която просто се проследява родителската носталгия, когато детето вече намери своя път и се отдалечи от семейството си в търсене на собственото щастие. Всички тези констатации са общочовешки и те нямат конкретни измерения в една или друга националност. В този контекст може да мислим тази красива 3D анимация като подарък за всяка една майка и още повече като опит за оценяване на това, което вече го няма.
 
В описанието на филма Чанг Ук Санг посочва, че „на корейски „сватба“ има значение на „отиване в къщата на съпруга“ или с други думи „напускане на родната къща“ – именно в този аспект е описана и връзката между майката и дъщерята.
 
В своето начало анимацията започва от детството – майката, която щастлива играе с дъщеря си в двора на родната къща. Проследява се израстването на дъщерята, като се стига и до нейната сватба. За разлика от българското общество, където жената получава фамилията на мъжа, то в корейското общество фамилното име се запазва, но въпреки това жената при встъпване в брачен съюз бива отписана от семейния си регистър и вписана в регистъра на съпруга си – тя официално става част от неговото семейство.
 
“Mom” проследява живота на дъщерята от нейното раждане, силната връзка с майката, любовта и създаването на ново семейство. Чанг Ук Санг ни представя по прекрасен и дълбоко носталгичен начин този преход – връзката неслучайно е между майка и дъщеря, тъй като в корейската социо-културна рамка тази връзка има дълбинни измерения. Образът на бащата не се явява по никакъв начин във филма, което репрезентира и измеренията на майката като основен фактор в изграждането, развитието и възпитанието в семеен контекст.
 
Всички представени ни образи в протичащата анимация са конкретно и строго подбрани – родната къща, дървото, снимките. Всички те препращат към майката, неслучайно в интерпретативния цялостен контекст семейството се централизира около нейния образ. Още повече, че в корейския език „집사람“ (집 – къща; 사람 – човек) се използва за „съпруга“.  Сватбата, както и посочва в описанието на филма Чанг Ук Санг, е именно тази гранична ситуация, бележеща от една страна напускането на стария дом и „създаването“ на нов дом. В този преход се реализира и носталгичното отдалечаване между образа на майката и дъщерята. Като финален фактор се явява и сватбената снимка, която също бележи по прекрасно подбран начин прехода. (Явна е препратката към вманиачеността откъм снимки в контекста на корейската сватба…)
 
В края на анимацията се осъществява и завръщането в стария роден дом, където майката вече я няма, а остава единствено носталгичното потапяне в спомените от детството. То, обаче, не е случайно. Анимацията ни представя кръговрата, в който дъщерята вече не е дъщеря, а е майка, а нейната собствена дъщеря е напуснала дома си. 

“Mom” е красива анимация, описваща няколко взаимосвързани прехода. Посланието, обаче, трябва да напомни, че родната къща може винаги да се крепи, докато ние вървим по собствения си път, но хората, с които сме градаили спомени в нея не винаги ще бъдат там, когато се завърнем.
#korean #mother #mom #family #relationship #love #society #values #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018