10.7 20:30ч
Пловдив
налични са български субтитри
За да активирате субтитрите, след като заредите филма през PLAY бутона, в долната дясна част на видео плеъра ще видите бутон CC. Някой видео сайтове ги наричат closed captions.

Ако езикът не е български, може да трябва допълнително да ги изберете от бутона за настройки, най-често се налага с YouTube.
режисьор  
продуцент  
 S G Collins
 Postwar Media
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2012      времетраене    13мин
жанр    Документален       технология    Игрално кино      тема    Голямата картина Митология и религия
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 16 Февруари 2018
А ко погледнем малко по-отгоре ситуацията с фалшифицирането на кацането на Луната, ще видим, че тя не е много по-различна от ситуацията с Пирин и обществените вълнения покрай това; от Истанбулската конвенция и объркването, което се случва, дори със ситуацията в БНТ и протеста на журналистите. Общото между всички е неяснотата, множеството мнения, спекулиращи, че всяко носи жезъла на истината, с онзи привкус на стадна психология, в който и най-абсурдните идеи може да станат възможни и усещането, че хората понякога са изненадващо ирационални.
 
Или може би не е толкова изненадващо: както S G Collins добре посочва, има разлика между това, което можеш да знаеш и това, което искаш да знаеш. Той е уловил много точно тази граница, която при определени обстоятелства липсва у човека. Това обяснява спорадичните вълни на ирационализъм, в които истината спира да има значение. Като погледнем света днес виждаме реплика на това поведение с вярата във фалшификацията в най-различни слоеве на обществото. Fake news индустрията, филтрите на социалните мрежи, Тръмп, всичко това спомага за подмяната на истината.
 
За да бъдем честни, тя е нещо, което се е случвало винаги, периодите на мир и благоденствие и липса на авторитаризъм в човечеството са по-малко от периодите на подтисничество и война и дори и тогава вероятно истината е била жертвана в името на политически интереси.
 
Това, което Moon Hoax Not прави много успешно е да онагледи един курс по критично мислене. То е най-ефективната противодействаща сила на ирационализма на стадото или дори желанието на едни хора да подчиняват останалите чрез вяра.
 
Показва, че не се изисква много експертиза да се направи прост причинно-следствен анализ, стъпващ на правилата на науката за обективното разбиране на фактите. Този подход и семплото излъчване на S G Collins ни напомня също, че живеем в многопластов свят с всевъзможни взаимовръзки и, че преди да се втурваме да вярваме в едно или друго и да го защитаваме пламенно, си струва да се потопим повече в действителността като любознателни наблюдатели на един всепроменящ се свят и смирено да приемем, че сетивата ни, макар да са най-доброто, с което разполагаме, успяват да разкрият само части от този необятен свят, в който ние сме толкова дребни.
#moon #conspiracy #apollo #humanity #future #earth #fake #news #debate #media #cubrick #cubrik #stenley #stanly #stenly #kubrick #kubrik #moon #luna #apolo #armstrong #neil #critical #thinking #критично #мислене #анализ #наука #science #analyze #луна #конспирация #аполо #бъдеще #земята #фалшиви #новини #дебати #медия #станли #кубрик #нийл #армстронг

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018