21.2 19:00ч
София
РЕЖИСЬОР  
 NICOLAS VILLENEUVE
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Франция       година    2012      времетраене    7мин
жанр    Фентъзи       технология    3D анимация      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Стефан Добрев
публикувано на 1 Септември 2013
П ърво, като фен на Тери Пратчет малко ме смущава това, че Смърт е жена. Нарушават се правилата на антропоморфната персонификация. Както и да е, явно и при французите думата е в женски род. И са я направили много красива. И внимателна. Ако някой може да обхване човечеството цялостно и без предубеждения, това е Смърт. Тя винаги се е грижела за нас.

Имайки предвид, че основната тема на филмчето са технологиите, трябва да обърнем внимание на това, което казва Тя. "Виж докъде технологията докара човечеството", кадърът се отдалечава и обхваща документацията за всички умрели хора (може би и животни). И тя е гигантска. Естествено, за цялата ни история има бая починали по всякакви причини. Но тя е натоварена в настоящето, когато техниката ни улеснява живота толкова много! Или поне на някои от нас.

Безпилотни самолети убийци, химически оръжия, ГМО и информационни технологии, разпространяващи порнография - това е част от постигнатото. А следствието е едно динамично общество, което няма време да се огледа наоколо. Раждаме се, консумираме, ебем се и умираме. И според Nicolas Villeneuve затрупваме горката Смърт от работа. Истината е, че технологиите са нож с две остриета. На теория е възможно да заменим всяко човешко действие с някакви машини и инструменти. 90% от времето да си веем краката, да не правим абсолютно нищо, освен да четем, пишем, рисуваме или кой каквото може да създава. Но не сме дорасли за това, точно като Мортис. Както видяхте, техниката в неговите ръце доведе до края на човешката раса.

Един израелски учен обикаля света и обяснява на всички, че за да стигнем до там първо трябва да постигнем истински световен мир. Но за това хората, които искат мир трябва да се организират поне толкова добре, колкото тези, които обичат войната. Което е трудно, защото те са имали повече време за подготовка. Както казва един приятел, интернет промени правилата на играта. Въпреки, че мъжете са тъпи като зелки, а мацките им пука само да изглеждат хубавки като рози (много готин намек от страна на създателите). Само ни трябва търпение, контакт и връзка между хората (думи на Смърт). Абе, накратко - да се обичаме не само на думи, но и на действия.

Като начало - споделете филма. Няма значение дали наистина е толкова гениален или това си го измислям аз.
#mortys #death #end #kid #смърт #дете #мортис #краят #зеле #рози #rose #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018