14.12 19:30ч
—амоков
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  

държава    –уси€       година    2013      времетраене    7мин
жанр    ‘ентъзи       технологи€    јнимаци€      тема    Ћюбов
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 22 јприл 2015
¬ първи€ момент като прочетох заглавието „ћо€ мама самолëт“ си представих какво ли би тр€бвало да представл€ва филмът? Ќечи€ майка наистина ли е самолет, или това беше поредното трик заглавие, извадено от н€ко€ сюжетна метафора или случаен надпис върху нещо запомн€що се, по€в€ващо се за секунди. Ѕ€х очарован, че филмът е по-малко очаквани€т първи вариант, и развълнуван, когато ефирно нежните и чисти емоции ме обзеха, наблюдавайки визуално наситени€ с цветове и красота разказ на едно дете. –азказ, в който е почти невъзможно да отделиш реалното от сюрреалистичното точно толкова, колкото на едно дете му е трудно в действителност да го прави.

“ози филм ни показва как детските очи виждат сво€та майка. ¬ т€х пък виждаме и отражението на това, което майчините очи виждат, заобиколено от всичко това, което т€ разказва и показва, така че този филм не е само за децата, но и за майките. «а тези майки, които не се страхуват да разтвар€т въображението на децата си, не го ограничават, ами чрез негови€ език тълкуват нещата от реални€ живот, за да ги учат. ¬ ћо€ мама самолëт именно чрез въображението на детето ние виждаме възпри€тието му за света - такъв, какъвто когато пораснем, вече познаваме в други аспекти, далечни от естеството на природата и човешката душа – икономически, географски, научни, рационални, негативни и тъй нататък.  расиво е да си напомн€ме пон€кога колко хубаво и безгрижно беше всичко, когато откривахме света заедно с мама.

»звън субективнара си непредубедена обосновка обаче, тр€бва да отбележа и нещо, което прави впечатление в н€кои руски филми, особено в тези с държавно финансиране. ≈дин особен идеализъм, съшиващ ценност след ценност в подсъзнанието на зрител€ така ритмично и подредено, с€каш самоцелно сюжетът е писан така, че да достига до тези ценности. «а страна като –уси€ това не учудва, но е по-интересно постав€йки този факт до статии като тази от блога на »во »нджев, написана от ¬асил ¬асилев. ќт една страна, четейки отчайващите статистики в не€, заключени€та наистина звучат логични и казваме "–уската държава е проблемът." ќт друга страна е този красив филм, микрон на фона на гигантичните геополитически, социо-психологически и културни конструкти, от който виждаме какво?! „е –уската държава подкреп€ проекти, носещи позитивни ценности, макар и да остав€т дъх на стерилност, усещайки прилика с начина, по който комунистическите режими са налагали ценности с цел да „подобр€т“ населението си, или това е просто руска пропаганда?!? ќткъде тръгва първоначални€т incentive и къде в крайна сметка завършва ефектът? ƒържавата ли е недаекватна заради народа си, или народът е неадекватен заради държавата си и възможно ли е –уси€ да е първи€т случай, в който народът и държавата са се отделили напълно в две отделни реалности (поддържащи нужни€ баланс, за да добруват в това положение)?

“ази гледна точка е лична и не е свързана с обективни€ прочит на филма като творение. “ой носи своите качества и красоти, като всичко друго, създадено в н€кое от изкуствата. Ќе само това, но филмът наистина е добър и адмирираме ёли€ јронова и екипа й. ѕък и в крайна сметка, дори да бива разглеждан от държавната система като носител на ценности, светът има нужда от вс€ка една гледна точка и тази е уникална сама по себе си, свързана по един или друг начин и с наши€ социо-културен български контекст.
#мо€ #мама #самолет #мо€ #мама #самолëт #my #mother #is #an #airplane #russia #руси€ #юли€ #аронова #yulia #aronova #yulya #aronova #moscow #анимаци€ #animation #fantasy #фентъзи #2013

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018