21.3 19:00ч
София
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  

държава    Русия       година    2013      времетраене    7мин
жанр    Фентъзи       технология    Анимация      тема    Любов
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 22 Април 2015
В първия момент като прочетох заглавието „Моя мама самолëт“ си представих какво ли би трябвало да представлява филмът? Нечия майка наистина ли е самолет, или това беше поредното трик заглавие, извадено от някоя сюжетна метафора или случаен надпис върху нещо запомнящо се, появяващо се за секунди. Бях очарован, че филмът е по-малко очакваният първи вариант, и развълнуван, когато ефирно нежните и чисти емоции ме обзеха, наблюдавайки визуално наситения с цветове и красота разказ на едно дете. Разказ, в който е почти невъзможно да отделиш реалното от сюрреалистичното точно толкова, колкото на едно дете му е трудно в действителност да го прави.

Този филм ни показва как детските очи виждат своята майка. В тях пък виждаме и отражението на това, което майчините очи виждат, заобиколено от всичко това, което тя разказва и показва, така че този филм не е само за децата, но и за майките. За тези майки, които не се страхуват да разтварят въображението на децата си, не го ограничават, ами чрез неговия език тълкуват нещата от реалния живот, за да ги учат. В Моя мама самолëт именно чрез въображението на детето ние виждаме възприятието му за света - такъв, какъвто когато пораснем, вече познаваме в други аспекти, далечни от естеството на природата и човешката душа – икономически, географски, научни, рационални, негативни и тъй нататък. Красиво е да си напомняме понякога колко хубаво и безгрижно беше всичко, когато откривахме света заедно с мама.

Извън субективнара си непредубедена обосновка обаче, трябва да отбележа и нещо, което прави впечатление в някои руски филми, особено в тези с държавно финансиране. Един особен идеализъм, съшиващ ценност след ценност в подсъзнанието на зрителя така ритмично и подредено, сякаш самоцелно сюжетът е писан така, че да достига до тези ценности. За страна като Русия това не учудва, но е по-интересно поставяйки този факт до статии като тази от блога на Иво Инджев, написана от Васил Василев. От една страна, четейки отчайващите статистики в нея, заключенията наистина звучат логични и казваме "Руската държава е проблемът." От друга страна е този красив филм, микрон на фона на гигантичните геополитически, социо-психологически и културни конструкти, от който виждаме какво?! Че Руската държава подкрепя проекти, носещи позитивни ценности, макар и да оставят дъх на стерилност, усещайки прилика с начина, по който комунистическите режими са налагали ценности с цел да „подобрят“ населението си, или това е просто руска пропаганда?!? Откъде тръгва първоначалният incentive и къде в крайна сметка завършва ефектът? Държавата ли е недаекватна заради народа си, или народът е неадекватен заради държавата си и възможно ли е Русия да е първият случай, в който народът и държавата са се отделили напълно в две отделни реалности (поддържащи нужния баланс, за да добруват в това положение)?

Тази гледна точка е лична и не е свързана с обективния прочит на филма като творение. Той носи своите качества и красоти, като всичко друго, създадено в някое от изкуствата. Не само това, но филмът наистина е добър и адмирираме Юлия Аронова и екипа й. Пък и в крайна сметка, дори да бива разглеждан от държавната система като носител на ценности, светът има нужда от всяка една гледна точка и тази е уникална сама по себе си, свързана по един или друг начин и с нашия социо-културен български контекст.
#моя #мама #самолет #моя #мама #самолëт #my #mother #is #an #airplane #russia #русия #юлия #аронова #yulia #aronova #yulya #aronova #moscow #анимация #animation #fantasy #фентъзи #2013

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018