24.10 19:00ч
—офи€
director  
producer  
modeling, texturing, shading & lighting  
sound designer  

държава    ¬еликобритани€ Ѕългари€       година    2016      времетраене    2мин
жанр    ‘ентъзи       технологи€    3D анимаци€      тема    »ронични обрати “ехнологии
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
јлександър ћилчев
публикувано на 7 ќктомври 2019
ѕ ърви€т и последен път, когато си писах с н€каква neustoima_gre6nica разбрах, че човек не тр€бва да има високи очаквани€ в онлайн запознанствата. ¬ъпросната дама беше така добра да прекрачи първа прага на опознаването, изпращайки сво€ снимка. –азочарованието ме обл€ като студен душ, когато вид€х нещо, което подозрително много приличаше на мустаката —офи ћаринова. ¬ прилив на категоричност, че това познанство н€ма да е за мен, изпратих дебело последно съобщение с препоръка за бръснар и веднага блокирах профила на момичето. —€каш ако ѝ б€х позволил да ми отговори, от монитора щ€ха да изл€зат две ръце и да ме удушат… »стината е, че тогава б€х на 13-14 и очевидно н€мах репутаци€ на charowen_jentalmen.  
 
ƒжентълмени и мадами, лъвове и тигрици, принцове и принцеси… ѕон€кога »нтернет прилича на фентъзи гора, пълна с полуграмотни приказни животни в размножителен период. Ќо като един истински маскен бал, целта е по-скоро да прикриеш себе си, вместо да се престориш на друг. Naughty Princess е интересен, именно защото поднас€ темата за подвеждащата анонимност в »нтернет, замаскирайки € в приказен мотив. ¬ъпреки силната прилика с истори€та на дългокосата –апунцел, филмът на ¬асил Ўотаров усп€ва по оригинален начин да засегне един съвременен и сериозен проблем. ¬ началото се откро€ва един много при€тен звуков детайл, който подсказва за мотива на цели€ филм: балончето с „подаръка“ на принцесата излиза от кулата със звука на получено съобщение. “ози момент е най-тънката и най-добрата препратка към темата за похотливото общуване в »нтернет: и двете, като израз на ексклузивното предаване „Ѕез бельо“. Ќе е ли именно това стръвта, ко€то се пуска към онлайн търсачите на плът, за да се спечели вниманието им? ћалко преди това се забел€зва известно разочарование от страна на левента, още преди да е получил подаръка си.  инематографичното „издърпване“ на фокуса ни показва как той се стъписва, след което видимо се отчайва. “ова е особена и странна лини€ на поведение, ко€то стои доста неоправдано. ƒа бе притеснение, да! - логично и нормално предвид предсто€щата „първа среща“. јла тази странна реакци€ по-скоро послужи като средство, чрез което главни€т герой да седне отча€н на катапулта си и впоследствие, уж случайно, да се изстрел€ към прозорчето на кулата. »ли пък, за да се създаде контраст между надвиснало затруднение и евентуално спасение, съпроводено в по€вата си от ангелски гласове… ќпределено има поле за ненужна интерпретаци€. ѕолетът към кулата, обаче, умело постави съспенса на масата, показвайки за миг силуета на това, което и зрител€т, и лет€щи€ любовник очакват да вид€т в самотната стаичка – една палава принцеса. „ѕеещите ангели“ също кацат в кулата, а наши€т човек, окопитил се след твърдото кацане, демонстративно се отървава от бельото си в знак на готовност за…игри. ќчаквани€та към финала на Naughty Princess вече са на много висок градус и избухването в см€х при кулминаци€та е непредотвратимо. ѕогледът на главни€ герой е абсолютно безценен, а репликата „«дравей, сладкишче!“ заковава и последни€ пирон в… леглото.
 
— думите „»Ќ“≈–Ќ≈“. “и всъщност не знаеш кой е palavaprincesa94.” завършва „ѕалава принцеса“ на ¬асил Ўотаров. –одом от —мол€н, режисьорът на филма е завършил компютърна анимаци€ в University of Bournemouth и това всъщност е финални€т му проект в университета. ћного добро впечатление прави работата на Zeno Pelgrims, който е отговорен за т.нар. ‚рендъринг‘ или процесът на генериране на изображение от компютърен код. јнимаци€та в Naughty Princess определено е на високо ниво, тъй като се вижда внимание в детайлите, плавност на движени€та и умело боравене с фокусното разсто€ние. ƒоколкото знаем, Ўотаров към момента работи в едно от най-големите анимационни студи€ във ¬еликобритани€ – ‘Blue Zoo’, което със сигурност е гол€ма чест.

ƒоколкото може да се нарече български, Naughty Princess е ценен и наистина качествен пример от новата българска анимаци€ (знаете, предвид се взима най-вече националността на продуцентите, когато се определ€ под кой флаг стои дадено кинематографично произведение).
‘акт е, че има стабилен дефицит на добър хумор в българското кино, което е странно за народ, който умее да се надсмива над себе си. ¬ъв времена на демократична претенциозност това е ценно качество и твърд€, че не ни е чуждо.
‘илмът на ¬асил Ўотаров предава успешно посланието си относно един универсален проблем, но най-важното е, че го прави неангажиращо. ¬место да размахва пръсти, размахва прашки. “ози избор не дава трибуна за морални поучени€ току-така, но Naughty Princess си € заслужава поради една-единствена причина: филмът ужасно силно напомн€ на поговорка - кратко, ударно послание в преносен смисъл вдъхновено от житейски€ опит. » това ако не става за дефиници€ на късометражен филм, аз съм…

¬аш,
4eren_dqvol
#Naughty #Princess #is #a #short #tale #about #a #geeky #young #lad #who #builds #a #catapult #to #launch #himself #towards #the #princess #in #the #tower. #The #story #is #set #in #a #different #time #period #but #still #reflects #on #a #modern #issue #and #is #intended #to #be #light #hearted #and #fun #while #maintaining #its #impactful #motive.

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018