11.8 21:00ч
Трявна
director  
producer  
modeling, texturing, shading & lighting  
sound designer  

държава    Великобритания България       година    2016      времетраене    2мин
жанр    Фентъзи       технология    3D анимация      тема    Иронични обрати Технологии
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Александър Милчев
публикувано на 7 Октомври 2019
П ървият и последен път, когато си писах с някаква neustoima_gre6nica разбрах, че човек не трябва да има високи очаквания в онлайн запознанствата. Въпросната дама беше така добра да прекрачи първа прага на опознаването, изпращайки своя снимка. Разочарованието ме обля като студен душ, когато видях нещо, което подозрително много приличаше на мустаката Софи Маринова. В прилив на категоричност, че това познанство няма да е за мен, изпратих дебело последно съобщение с препоръка за бръснар и веднага блокирах профила на момичето. Сякаш ако ѝ бях позволил да ми отговори, от монитора щяха да излязат две ръце и да ме удушат… Истината е, че тогава бях на 13-14 и очевидно нямах репутация на charowen_jentalmen.  
 
Джентълмени и мадами, лъвове и тигрици, принцове и принцеси… Понякога Интернет прилича на фентъзи гора, пълна с полуграмотни приказни животни в размножителен период. Но като един истински маскен бал, целта е по-скоро да прикриеш себе си, вместо да се престориш на друг. Naughty Princess е интересен, именно защото поднася темата за подвеждащата анонимност в Интернет, замаскирайки я в приказен мотив. Въпреки силната прилика с историята на дългокосата Рапунцел, филмът на Васил Шотаров успява по оригинален начин да засегне един съвременен и сериозен проблем. В началото се откроява един много приятен звуков детайл, който подсказва за мотива на целия филм: балончето с „подаръка“ на принцесата излиза от кулата със звука на получено съобщение. Този момент е най-тънката и най-добрата препратка към темата за похотливото общуване в Интернет: и двете, като израз на ексклузивното предаване „Без бельо“. Не е ли именно това стръвта, която се пуска към онлайн търсачите на плът, за да се спечели вниманието им? Малко преди това се забелязва известно разочарование от страна на левента, още преди да е получил подаръка си. Кинематографичното „издърпване“ на фокуса ни показва как той се стъписва, след което видимо се отчайва. Това е особена и странна линия на поведение, която стои доста неоправдано. Да бе притеснение, да! - логично и нормално предвид предстоящата „първа среща“. Ала тази странна реакция по-скоро послужи като средство, чрез което главният герой да седне отчаян на катапулта си и впоследствие, уж случайно, да се изстреля към прозорчето на кулата. Или пък, за да се създаде контраст между надвиснало затруднение и евентуално спасение, съпроводено в появата си от ангелски гласове… Определено има поле за ненужна интерпретация. Полетът към кулата, обаче, умело постави съспенса на масата, показвайки за миг силуета на това, което и зрителят, и летящия любовник очакват да видят в самотната стаичка – една палава принцеса. „Пеещите ангели“ също кацат в кулата, а нашият човек, окопитил се след твърдото кацане, демонстративно се отървава от бельото си в знак на готовност за…игри. Очакванията към финала на Naughty Princess вече са на много висок градус и избухването в смях при кулминацията е непредотвратимо. Погледът на главния герой е абсолютно безценен, а репликата „Здравей, сладкишче!“ заковава и последния пирон в… леглото.
 
С думите „ИНТЕРНЕТ. Ти всъщност не знаеш кой е palavaprincesa94.” завършва „Палава принцеса“ на Васил Шотаров. Родом от Смолян, режисьорът на филма е завършил компютърна анимация в University of Bournemouth и това всъщност е финалният му проект в университета. Много добро впечатление прави работата на Zeno Pelgrims, който е отговорен за т.нар. ‚рендъринг‘ или процесът на генериране на изображение от компютърен код. Анимацията в Naughty Princess определено е на високо ниво, тъй като се вижда внимание в детайлите, плавност на движенията и умело боравене с фокусното разстояние. Доколкото знаем, Шотаров към момента работи в едно от най-големите анимационни студия във Великобритания – ‘Blue Zoo’, което със сигурност е голяма чест.

Доколкото може да се нарече български, Naughty Princess е ценен и наистина качествен пример от новата българска анимация (знаете, предвид се взима най-вече националността на продуцентите, когато се определя под кой флаг стои дадено кинематографично произведение).
Факт е, че има стабилен дефицит на добър хумор в българското кино, което е странно за народ, който умее да се надсмива над себе си. Във времена на демократична претенциозност това е ценно качество и твърдя, че не ни е чуждо.
Филмът на Васил Шотаров предава успешно посланието си относно един универсален проблем, но най-важното е, че го прави неангажиращо. Вместо да размахва пръсти, размахва прашки. Този избор не дава трибуна за морални поучения току-така, но Naughty Princess си я заслужава поради една-единствена причина: филмът ужасно силно напомня на поговорка - кратко, ударно послание в преносен смисъл вдъхновено от житейския опит. И това ако не става за дефиниция на късометражен филм, аз съм…

Ваш,
4eren_dqvol
#Naughty #Princess #is #a #short #tale #about #a #geeky #young #lad #who #builds #a #catapult #to #launch #himself #towards #the #princess #in #the #tower. #The #story #is #set #in #a #different #time #period #but #still #reflects #on #a #modern #issue #and #is #intended #to #be #light #hearted #and #fun #while #maintaining #its #impactful #motive.

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018