New Wave Festival 2015
New Wave Festival се организира между 21 и 24 Януари за втора поредна година от НБУ и представя най-актуалните късометражни заглавия от целия Балкански и черноморски регион. Кои са филмите, които се отличават, какъв е състава на журито и какви други свързани събития ще се случат около New Wave?
АВТОР Юлиян Спасов
П овече от 1600 филма са кандидатствали за второто издание на международния студентски филмов фестивал “NEW WAVE”. Това стана ясно от думите на директора на феста проф. Людмил Христов по време на церемонията по откриването в кино „Одеон“ в сряда. Сподели, че някои от лентите идвали от страни като Северна Корея и Монголия. „Съжалявам, че не можахме да ги допуснем, но просто не отговаряха на условията – нашият фестивал е за страните от Балканския полуостров и държавите около Черно море“ , каза професорът.

            Едва 58 филма от 12 държави минаха през ситото на селекционната комисия с членове доц. Невелина Попова, доц. Цветомира Николова, Пенчо Кунчев и режисьорът Атанас. Лентите ще се състезават за наградите Grand Prix за най-добър български и чуждестранен игрален филм, най-добър документален филм и най-добър анимационен филм. Публиката също ще може да връчи свой приз. За него ще се гласува в събота, когато е закриването на феста. Предвидени са и отличия за режисура, сценарий и операторско майсторство.

            Проф. Христов представи членовете на журито - Вяра Анкова, генерален директор на БНТ, режисьора Стефан Командарев, аниматора Весела Данчева, актьора Асен Блатечки и председателя на комисията проф. Боян Биолчев.     

            „Когато ние бяхме студенти се състезавахме по фестивали с колеги, които сега печелят Оскари“, амбицира младите кинаджии Биолчев.

Стефан Командарев и Мартичка Божилова ще проведат уъркшоп в рамките на второто издание на Международен студентски филмов фестивал “NEW WAVE”, на 24 януари в кино "Одеон".

Първият, който се случи на 21.01 беше на тема „Развитие на проект и продукция на филма "Съдилището" с лектор режисьорът, сценарист и продуцент Стефан Командарев, който е и един от членовете на журито на фестивала. Вторият е озаглавен "Как поднасяме нашенските особености пред останалия свят" и ще засегне темата  „Европейските копродукции и начини за навлизане на международния филмов пазар”.  Лектор на уъркшопа ще бъде Мартичка Божилова – продуцент на  АГИТПРОП и директор на Балкански документален център.

Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE” се организира за втора поредна година от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на Нов български университет. За повече информация за членове на журито, конкурсната програма и официалната селекция посетете сайта на фестивала:

www.newwavefilmfest.com -
БЛОГ > ФЕСТИВАЛИ
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+