24.10 19:00ч
Велико Търново
director  
writer  
 Denis Villeneuve
 Phoebe Greenberg
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


Франция     •     2008     •     12мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни

жанр
Философски
технология
Игрално кино
теми
Други реалности, Отчуждение
автор
Александър Милчев
публикувано на 22 Декември 2017
С поред баба ми всички болести, несполуки и беди са навлизали безмилостно в живота ми заради неоспоримия от нея факт, че просто не ям достатъчно. Тази забележителна сигурност за обвързаността на спадовете в живота с неправилното/недостатъчното хранене е легендарно типична за възрастните жени, радващи се на внуци. Но ако поради някаква щастлива случайност (или дай, Боже преднамереност) тези прекрасни женици отделят единайсет минути на Next Floor, едва ли толкова охотно биха сипвали допълнително. И не защото обгиржването ще претърпи някакъв спад, а защото чревоугодничеството е грях. А повечето са вярващи… Най-вече в екрана.

Третият кръг на Ада, пише Данте, е отреден за лакомите. В него те са обречени да пълзят в тиня и кал под непрестанен студен дъжд. Спорно е как точно наказанието в Дантевото гениално произведение се свързва именно с този тип грях. И тук Next Floor дава едно по-обвързано с лакомията наказателно последствие. Единайсет видимо заможни и охолни сътрапезници ядат не до пръсване, а до пропадане. От колко време пропадат по етажите? Ще се разбият ли в партера? Главният келнер, със студеното, безмилостно и уж услужливо за протичането на вечерята "Next floor!", явно знае отговора. Знае до какво ще доведе последната хапка - до сгромолясване, до бездънието, до безкрайността, до удовлетворената му тънка усмивка…

Впрочем репликата му, дала името на филма, е единственото членоразделно словосъчетание, изречено насред дъвченето, мляскането, доволното сумтене и зловещата, писклива и лингвистично неразбираема комуникация между келнерите в превъзбуденето им тичане по стълбите към следващия етаж. И повече от тази лаконичност в сценария не е и необходима, защото филмът представя гениалната си идея изцяло визуално, посредством метафорични, хиперболизирани и силно характерни образи. Животинската настървеност, с която се хранят сътрапезниците на тази дяволска вечеря, е напълно еднозначна в смисъла си, че те не са просто гладни. Те си съперничат кой ще изяде повече, като това прераства в посягане към чуждата чиния. И именно тук етажите спират да издържат дори за по хапка тежестта си. Грехът казва последната си дума, пирът приключва.

Филмът на Денис Вилньов е изключителна творба не само заради идеята и смисъла си. Звукът, като жизнено необходим елемент в случая, е едно от най-впечатляващите му постижения.
Дори само да се изслуша, Next Floor би нанесъл около половината от ефекта си.

Работата на оператора, Николас Болдюк, също заслужава да се отбележи –  например заради Vertigo ефекта в някои кадри, наистина подходящо и уместно използван. Филмът е резултат на изключителна хомогенност и композиция. Условното рамкиране с близките планове на главния келнер, уникалността в характерите на всеки един от персонажите, двата музикални фона, толкова контрастни, колкото и допълващи се… Next Floor е безспорно бижу на късото кино, а Вилньов е показвал и в пълнометражен план, че е изключителен бижутер.

Блюдо от носорог. Bonappétit!
#next #floor #denis #Villeneuve #2008 #cannes #short #film #thriller #filosophy #игрално #кино #франция #france #кан #късометражен #филм #трилър #философски #грийнбърг #съспенс #suspense #greenberg

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


Nuts Delivery
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018