09.4 19:30ч
Велико Търново
director  
producer  
writer  
 Georgi Dimitrov
 NATFA
 Vladislav Venev
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    България       година    2012      времетраене    8мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Сложни взаимоотношения Неловки моменти
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 10 Декември 2019
О тговор: зловещо много случайности са необходими, за да се озовете неочаквано с жена си на път за следващият й клиент. А може би далеч по-малко е необходимо – просто наблюдателност.
 
Ситуацията в „Нощна смяна“ изглежда тривиална, битова, а всъщност е много дълбоко интимна.
Интимността не е само цветя и рози, тя е всичко, което се случва, когато останем сами със себе си.

Ако една двойка е успяла да развие отношенията си до такава степен, то за тях такава ситуация ще е далеч по-сложна, отколкото за смълчания зрител, който няма думата в тази история, но със сигурност вече формира в съзнанието си готови решения.
 
Всъщност „Нощна смяна“ е филм за зрителите. Всеки филм е за зрителите, но много от тях са и до голяма степен за самите им автори. Този обаче пресъздава специфичния низ на история, който да „twist”-не ума на зрителя и да почне да го води за носа. „Нощна смяна“ някак навлиза в една деликатна ниша, в която от едната страна стоят героите и техният многопластов живот, за който зрителят не знае нищо, от другата стои самият зрител с неговите си разбирания и желания за продължението на историята.
Макар зрителят да няма достатъчно информация, е готов да реши, да отсъди, да заеме страна.
"Добре сега, тя  курва ли е или не е?"

С всеки изминат километър, филмът ни кара да си мислим какво ли не, гърчейки се в дълбокото неудобство, в което всички в таксито тънат.
Но с всеки следващ километър разбираме и защо не е толкова просто. Разбираме на колко моменти в живота си бихме могли да вземем рязко решение и нищо повече да не бъде същото. Нагледен пример как първосигналната реакция, която у много зрители би могла да е примесена с погнуса, може и да не доведе до най-добрия резултат накрая.
А къде е краят?

Колко пъти можеше единият от двамата просто да слезе от колата и да приключи не само краткия път с таксито, но и дългия път с любимия човек?
Тази рационализация бива стабилно разколебана с деликатното споменаване на деца, на бивш затворник… фактори, които не просто разнообразяват картината, но и напомнят колко са навързани животите ни с какво ли не и че зад всяко решение се формира цена.
„Нощна смяна“ започва като филм за погнусата, продължава като филм за разочарованието и завършва като филм за уважението. Умело навлизане в природата на героите от Ирмена Чичикова и Стефан Щерев, за да ни преведат убедително през това обръщане на емоциите.

Спонтанните решения, диктувани само от чувства обаче, по-често могат и да ни отклонят от златното сечение на нещата – там където се случва най-подходящият възможен сюжет, за задържане на посоката към крайната цел.
Каква е крайната цел в „Нощна смяна“? Това вече е по-лесно, защото просто можем да насложим ситуацията върху нашите връзки и да навлезем в експерименталното поле "ами ако на мен се случи, как бих реагирал...", следвайки целта, която бихме си заложили.
С други думи: Колко далеч бихме стигнали, за да съхраним света (семейството), който сме си изградили?

Като че точно на място е да се каже, че никой не е застрахован от неприятни тайни и се изисква доста дзен, за да посрещаме подобни ситуации достойно.
#natfiz #night #shift #secrets #taxi #sofia #натфиз #нощна #смяна #такси #тайна #софия #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018