22.11 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ– » —÷≈Ќј–»—“  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 ANDERS WALTER
 M&M Productions
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ƒани€       година    2013      времетраене    16мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    —мелост “ъга
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ясен “аха
публикувано на 16 ћарт 2014
ѕ ървото ми впечатление за този филм – датски€т е хубав, но леко смешен език. Ќо вече с минутите, все повече и повече неща започнаха да ме впечатл€ват и то силно. „9 метра“ излиза през 2012 и е колабораци€ между Anders Walter и Rasums Heise, като, съответно, сценарист-режисьор и оператор. «аснетите кадри са красиви, редуват се close-up с панорамни и създават готина, градска среда. Ќаправеното от Walter също не е за пренебрегване, защото истори€та му стига до последните 10 в списъка за номинации за ќскар. Ќе стига до самите номинирани, но тази година той даже взе статуетката за филма Helium, където пак се намесва тематиката за как децата се справ€т със смъртта. ƒа не говорим, че е и минал през редица успешни фестивали, на които е в специалната селекци€.
—южетът и диалозите са прости (поне съдейки по субтитрите на английски), но това е достатъчно, защото тук е силно посланието. јз, лично, след като изгледах филма за пръв път си зададох въпроса „ олко добър син съм всъщност?“ и исках да звънна и да се чу€ с майка. ƒаниел е прекрасен син, защото ц€лото му съществуване се отъждеств€ва с желанието да изкара майка си от кома – той в€рва, че всеки път, когато подобри собствени€ си рекорд на дълъг скок, т€ ще помръдва, докато, когато мине световни€ 8.95 с 9 метра, ще € съживи съвсем.

»ма трима персонажи в този филм и всеки от т€х символизира нещо. ƒаниел символизира в€рата – това е, може би защото е добър спортист, а спортът винаги учи човек да не се отказва, да бъде по-добър, но в н€кои моменти и превръща желанието и в€рата в самоцел. Ѕубка, при€тел€т на ƒаниел, е разумът, въпреки че е по-малък от другарчето си. “ой посто€нно дава съвети и точно анализира ситуаци€та, като в повечето случаи упреква ƒаниел, че върши глупости. Ѕащата е реалистът, който плахо действа спр€мо сина си, но му съобщава новините каквито са.

‘иналът е добър, защото преди него има обрат, а сами€т той е отворен.  оето не значи, че филмът е недоизмислен, а че посланието, което иска да поднесе (като главната цел на късометражното кино е това) вече е стигнало до зрителите. Ќакра€ не знаем, нито дали ƒаниел е прескочил 9-те метра, нито дали майка му ще се съживи, но пък си даваме сметка, че н€кои хора са готови на всичко да надминат себе си и света в името на една кауза, на една цел. «а т€х двигател не е ума и разума, а любовта и в€рата, че „доброто побеждава винаги“.

ќще не съм гледал Helium, но мисл€, веднага щом приключа с тази рецензи€, да го направ€. ≈кипът тук се справ€ повече от добре, а как ли ще бъде в продукци€, спечелила статуетката на јкадеми€та. 
#9 #meter #9 #метра #Denmark #oscar #nominated #оскар #drama #кома #jump #скок #anders #walter #дани€ #оскар #драма

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018