26.2 20:00ч
Благоевград
РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТ  

държава    Украйна       година    2011      времетраене    11мин
жанр    Романтичен       технология    Черно бели      тема    Любов
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 29 Януари 2014
N o Love е романтична история (в която режисьора Радослав Йорданов е и актьор), с известна доза лирика и дъх на студентско кино. Това го казвам неслучайно, защото студентите като че ли рядко снимат романтични филмчета. Поне наблюденията ми в България показват, че най-честите теми за филми са разни истории от по-битов характер, като социалното неравенство, улицата и сблъсъка между поколенията било то във формата родители <> деца или система <> ученици. Любовните филми са територия, в която малко студенти смеят да навлязат, дали заради липсата на истории за разказване, дали заради неувереността им, че няма да се справят добре или просто защото други теми са по-интересни, не зная.
 
След като обаче констатирахме, че любовта не е любима тема на студентите е важно и да се отбележат някои неща, които правят този тип кино по-предизвикателен от останалите. Първо, много е трудно неопитни актьори (освен ако в реалния живот не са гаджета) да ги накараш да се целуват пред камера и да не изглеждат като дъб и бук. И често ако са се навили да снимат в такъв филм, се появява условието да не се снимат директно целувки. Второ, това не е кино на рационализма и логиката, а обратно на емоциите, чувствата, искрите. Това означава, че и стила на снимане трябва да е такъв. Да създава поезия. Да се заиграва с погледите, с неизказаните неща, с детайлите, с допира, с играта между героите, такава, каквато е в реалния живот, когато двама млади се радват на това първично привличане, появило се между тях. Трето, лесно е такъв филм да се превърне в сапун, което също е предпоставка за младите режисьори да не се заемат с това.
 
Ето го и No Love. Красив, поетичен и реалистичен, когато стигнете докрая. Или не съвсем, ако някой статистик го гледа с нас и попита „Какъв е шанса точно един до друг да се срещнат, че русата мацка да изтърве и двете дини?”, казано на роден език. Това не е важно. Важен е вкуса, който оставя този филм. Вкус на първичност. А първичните неща обикновено водят до най-ярките и красиви спомени в живота на един човек. Такъв, какъвто е и спомена, който ще остане за героя, след не особено приятния край, който напомня, че първичната любов често среща анти сили в обществото, защото така сме си устроили набора от социални правила. Да се обвързваме, да живеем на семейни начала, да не изневеряваме и така докато смъртта ни раздели... Само че животът е един и е кратък, и за да бъде изпълнен с интересно съдържание, май се налага да нарушаваме правилата. Тоест, нарушаването на правилата ни е заложено в гените, независимо от рационалните котви, които създаваме, за да се чувстваме по-комфортно и близко до реалността. Оттук мога да поразсъждавам и върху желанието на хората да си създават т.н. комфортни зони, но не. Гледайте филма, усетете го и сами разсъждавайте. Или не го правете, а просто се насладете на любовта във въздуха, по начина, по който Радослав Йорданов е успял да я вкара във всеки кадър, във всеки жест, във всеки поглед с интересния си и специфичен кино език (вероятно защото е учил в две школи – нашенската НАТФИЗ и Киевската школа за кино и театър). Да не се хващаме за дребните забележки върху техническата реализация. Обичайте се!
#радослав #йорданов #radoslav #yordanov #no #love #не #любов #романтичен #драма #черно #бял #drama #romantic #love #story #black #white #любовна #история #красива #beautiful #love #story #ukraine #украина #българия #bulgaria

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018