08.7 20:30ч
Пловдив
director, producer & writer  
 Yana Lekarska
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    България Южна Корея       година    2018      времетраене    18мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Израстване Разруха
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Атанаска Чолакова
публикувано на 24 Април 2020
К ъсометражният филм „November will be May“ ни пренася в спомени от миналото, бележещи душевни травми дълбоко скрити в съзнанието на героинята – редактор Ким. Може ли човек да избяга от миналото или трябва да го преживее отново, за да се освободи и примири с него?
 
Действието започва в сегашно време и още с първите кадри може интерпретативно да предусетим промяната, новото начало, преосмисляне на старото. Последното е явно откъм появата на втория кадър, в който е представена саксия с цвете и лента, на която пише: „Поздравления за новото начало“.

Цветето е по случай пенсионирането на главната героиня – редактор Ким, чиято последна и извънредна командировка ще ни пренесе в град Куангджу. Случаят за това пътешестие е необходимостта да придружи един от писателите в издателството при проучване за новата му книга.

С встъпването в Куангджу през призмата на писателя забелязваме и отчитаме промяна в поведението на г-жа Ким. На този етап вече в съзнанието й се възвръщат спомени от събития, оставили 36 годишен белег. Спомените се възвръщат част по част и я изправят пред реалността на липсата и тъгата.

Изначално рефлексията по миналото се предава чрез спомена за неосъществената любов и образа на Чол-хо или годеникът на г-жа Ким по времето на нейните студентски години в Куангджу. Реконструкцията на определени спомени е пряко свързана с посещение и на конкретни дестинации, заедно с писателя – Университетът Чоннам, Мемориалният парк в Куангджу и др.

Физическото възвръщане на тези места допринася за изкристализирането на забравени или подтиснати в съзнанието спомени. Последователността на тези събития се осъществява изначално чрез репрезентацията на невинната студентска любов, мечтите и плановете за едно несигурно бъдеще, преминавайки към жестоката реалност на миналото и загубата на любимия човек.

Конкретни артифакти също така символично съпътстват това пътешестие – значението на чантата, както и стихотворението-подарък, предназначено за майката на Чол-хо. Последното има особено смислова валидност, тъй като конкретизира мястото и времето, в което изплуват спомените. Стихотворението, което в миналото бъдещата редактор Ким ще посвети на майката на Чол-хо по случай рожденния й ден – 18-ти май. Датата, бележеща и началото на гражданското възстание в Куангджу, започнало от протестите на студенти от Университета Чоннам против военната диктатура.

Заглавието „Ноември ще бъде май“ непосредствено предпоставя надеждата или опита за преодоляване на болезнените събития и тяхното преосмисляне. От една страна 18-ти май за главната героиня означава загубата на любимия, докато от друга – 18-ти ноември, рожденният ден на Чол-хо, е забравено обещание за ново начало, в което въпросът, дали е редно да живеем след като любимите ни хора не са сред живите, е преодолян.
Една година по-късно действието се изменя и разкрива как страстта по изгубеното може да се възвърне, когато човек се примирява и освобождава от печала по миналото. Възвръщането към писането на поезия на главната героиня обрисува този момент визуално чрез писмо, което е предназначено за писателя.

Лекарска представя събитията през май 1980 г. деликатно през призмата на една обикновена човешка история за загуба, оставяща дългогодишен белег в живота на главната героиня. И тук сме изправени пред реалността на това, че стотици хора и днес живеят и носят душевните травми от зверствата на войските по време на събитията в Куангджу.
#Ми-сун #тъкмо #се #е #пенсионирала #след #дълги #години #работа #като #редактор #в #издателство. #Един #ноемврийски #ден #обаче #решава #да #приеме #една #последна #задача #и #да #придружи #известен #писател, #докато #той #прави #проучване #за #новата #си #книга #в #град #Куанджу. #Но #когато #пристигат #в #града, #миналото #на #Ми-сун #я #застига.

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018