08.7 20:30ч
Пловдив
"Истината, е че голяма част от активните хора, които интервюирахме, всъщност ни бяха предложени от техни съграждани. Точно така. Няколко дена преди да посетим определено населено място, пишехме във фейсбук групата на града като питахме хората там дали могат да ни кажат за техни съграждани, които разрешават проблеми на местно ниво. И хората пишеха, споделяха ни. След това ние се свързвахме със споменатите активни хора и се уговаряхме за среща."
Interview with Vanin Neykov
прочети повече

creator  
team  

държава    България       година    2019      времетраене    15мин
жанр    Документален       технология    Игрално кино      тема    Вдъхновение Индивид-общество
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 20 Януари 2019
О колобългарско е различен. От една страна навлиза в същите мрачни кътчета на държавата, където влизат и "документалните" репортажи на телевизиите ни, решили, че е време отново да покажем мизерията, от друга страна е съвършено различен.

Защо правя това сравнение? Представете си Околобългарско по телевизията. Какъв ли ефект ще има една година по-късно ако можеше да се замери? А сега идва и уместния въпрос, защо не гледаме такива филми по телевизията - предлагащи решения?

"Околобългарско" много точно ни посочва основна (не и единствена) причина за проблемите ни - пасивността и апатията. Интересно е обаче, че в нито един момент тези думи не бяха употребени, като дори филмът е изцяло в позитивен дух. Той не е поредното напомняне, че не ставаме. Постигането на този ефект показва завидно старание от страна на както Ванин се изрази - 5 хлапета от Плевен с нулев опит с камера и кино. Показва страст, истинско желание да се направи нещо по ефективен начин - с готово решение, което всеки от днес може да почне да прилага.

И да, заставам плътно зад посланието на филма, че това е по-ефективен начин за промяна, отколкото протестите, защото аз самият имам готин личен опит: 

В малкия и единствен парк за Младост, отвориха кафене точно в центъра му. А до него има две училища. И няма street fitness площадка. Реших, че ще пиша на общината, но не просто ще пиша, а ще се аргументирам. Преброих всички фаст фууд заведения, в радиус от 650 метра - 17, от които 15 храната не е особено здравословна. След това попитах в писмото си: това ли ви е политиката за развитие спортен дух у подрастващите? Е, 3 месеца по-късно общината ми върна благодарствено писмо и потвърди, че в парка вече е построена спортна площадка.

С две думи: ако видите проблем, не изписвайте дълги декларативни постове във фейсбук, а инвестирайте 1 час, проучете, потърсете данни, помислете за хора, които могат да ви помогнат, съберете всичко в едно добре аргументирано писмо и депозирайте където трябва. Не че това гарантира решение, но това е първа и важна стъпка. Без натиск ежедневно от всеки в обществото, как да стане промяната?!
 
#bulgaria #okolobulgarsko #околобългарско #българия #спасение #живот #идеи #инициатива #initiative, #ideas #active #people #активни #хора #entrepreneurs #hope #future #бъдеще #предприемачи #народ #национална #кауза #надежда #успели #българи #success #succesful #people #ванин #нейков # #Viktor #Tsolov, #Antonyo #Yordanov, #Janine #El-Shargabi, #Elena #Lolova виктор #цолов, #антонио #йорданов #жанин #ел-шаргаби #елена #лолова #inspiration #вдъхновение #action #действие #промяна #change #общество #проблеми #society #problems

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018