25.4 19:30ч
Велико Търново
"Истината, е че голяма част от активните хора, които интервюирахме, всъщност ни бяха предложени от техни съграждани. Точно така. Няколко дена преди да посетим определено населено място, пишехме във фейсбук групата на града като питахме хората там дали могат да ни кажат за техни съграждани, които разрешават проблеми на местно ниво. И хората пишеха, споделяха ни. След това ние се свързвахме със споменатите активни хора и се уговаряхме за среща."
Interview with Vanin Neykov
прочети повече

creator  
team  

държава    България       година    2019      времетраене    15мин
жанр    Документален       технология    Игрално кино      тема    Вдъхновение Индивид-общество
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 20 Януари 2019
О колобългарско е различен. От една страна навлиза в същите мрачни кътчета на държавата, където влизат и "документалните" репортажи на телевизиите ни, решили, че е време отново да покажем мизерията, от друга страна е съвършено различен.

Защо правя това сравнение? Представете си Околобългарско по телевизията. Какъв ли ефект ще има една година по-късно ако можеше да се замери? А сега идва и уместния въпрос, защо не гледаме такива филми по телевизията - предлагащи решения?

"Околобългарско" много точно ни посочва основна (не и единствена) причина за проблемите ни - пасивността и апатията. Интересно е обаче, че в нито един момент тези думи не бяха употребени, като дори филмът е изцяло в позитивен дух. Той не е поредното напомняне, че не ставаме. Постигането на този ефект показва завидно старание от страна на както Ванин се изрази - 5 хлапета от Плевен с нулев опит с камера и кино. Показва страст, истинско желание да се направи нещо по ефективен начин - с готово решение, което всеки от днес може да почне да прилага.

И да, заставам плътно зад посланието на филма, че това е по-ефективен начин за промяна, отколкото протестите, защото аз самият имам готин личен опит: 

В малкия и единствен парк за Младост, отвориха кафене точно в центъра му. А до него има две училища. И няма street fitness площадка. Реших, че ще пиша на общината, но не просто ще пиша, а ще се аргументирам. Преброих всички фаст фууд заведения, в радиус от 650 метра - 17, от които 15 храната не е особено здравословна. След това попитах в писмото си: това ли ви е политиката за развитие спортен дух у подрастващите? Е, 3 месеца по-късно общината ми върна благодарствено писмо и потвърди, че в парка вече е построена спортна площадка.

С две думи: ако видите проблем, не изписвайте дълги декларативни постове във фейсбук, а инвестирайте 1 час, проучете, потърсете данни, помислете за хора, които могат да ви помогнат, съберете всичко в едно добре аргументирано писмо и депозирайте където трябва. Не че това гарантира решение, но това е първа и важна стъпка. Без натиск ежедневно от всеки в обществото, как да стане промяната?!
 
#bulgaria #okolobulgarsko #околобългарско #българия #спасение #живот #идеи #инициатива #initiative, #ideas #active #people #активни #хора #entrepreneurs #hope #future #бъдеще #предприемачи #народ #национална #кауза #надежда #успели #българи #success #succesful #people #ванин #нейков # #Viktor #Tsolov, #Antonyo #Yordanov, #Janine #El-Shargabi, #Elena #Lolova виктор #цолов, #антонио #йорданов #жанин #ел-шаргаби #елена #лолова #inspiration #вдъхновение #action #действие #промяна #change #общество #проблеми #society #problems

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
Долна Малина Фест Балкана
Wake Up Festival Wake Up
Лятно кино в парка Пловдив
Fun Навън Трявна
хижа Амбарица Централен Балкан
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018