24.10 19:00ч
—офи€


ревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 19 ћарт 2015
ќ мбре. ‘илм, който ще остане в истори€та не само на българското, но и на балканското кино. ‘илмът, който събра българин, сърбин, македонец, помак и циганин в една истори€, в ко€то може да открием онези човешки неща, които сме склонни да забрав€ме лесно, докато хвърчим из големи€ град и се мислим за недосегаеми, гонейки парите, удобствата и кариерите си. »стори€, ко€то разкрива не само балканските особености и темперамента на всеки един от персонажите, но и причините, заради които могат да бъдат заедно, независимо от историческите разделени€ между народите ни.  акто знаем, те са много. ќмбре не е приказка за мечти. ћоже би самата истори€ представл€ва една мечта. “олкова естествена, че от тамошната перспектива системата, в ко€то живеем, изглежда н€как ненужна. ‘илмът, който спечели награда за ÷€лостно актьорско майсторство на «латна роза 2014 и беше представен на 10 ћарт на тазгодишни€ —офи€ ‘илм ‘ест.

¬ездесъщата система, ко€то намира все по-интересни интерпретации в изкуството, а това води и до неизбежното й осъзнаване от хората. ќмбре не е филм за системата, но в него т€ е невидим герой, антипод на сами€ ќмбре. ј кой е ќмбре?! “ой не е персонаж. ќмбре е метафора за човека в естествената му форма на съществуване. „ист въздух, здрава храна, добри при€тели... омбрета.  акво повече му е нужно на човек?! 

ќт нашата перспектива обаче, бидейки дълбоко свързани със системата (за да имате ток, PC и интернет да четете това), ќмбре веро€тно ще ви изглежда като щастлива хипстърска истори€, в ко€то пирът и раки€та не свършват. »стори€, чийто чар ви грабва, но не достатъчно, за да се откажете от системата и да отидете да живеете безгрижно в гората.
VIDEO

ќмбре е доста добро съчетание между балкански хумор и сериозните въпроси от живота, произтичащи от проблематиката, ко€то всеки от типажите носи с културата си. ѕри това, без драма, социално тежки казуси и неореализъм. «атова започнах с думите, че този филм ще влезе в истори€та. «а последните 25 години българските филми, които успешно разсм€ха българите, се бро€т на пръсти, а още по-малко от т€х усп€ха да го направ€т, без да разголват брутално недостатъците ни и да ни карат да се чувстваме жалки заради простоти€та ни. ¬сичките ни останали филми пък дъвчат едни и същи тежки казуси и почти винаги ни карат да се чувстваме пак жалки, но заради мизери€та ни. Ћипсват решени€та, липсват хубавите страни на съвремието ни, липсват нови открити€. ќмбре не само че разсмива по свеж начин, но и както един истински филм прави, кара ви да почувствате героите, средата им, красотата на битието им, за да се поставите на т€хно м€сто и да видите света от т€хната гледна точка. ”довлетворени ли сте от постигнатото с цената на много бързане, пот и посто€нно прескачане на преп€тстви€ из градската джунгла? “€ ли е естествената ви среда, в ко€то се чувствате добре, или не сте щастливи, но примирени, защото т€ дава илюзи€ за сигурност? ”сп€вате ли да дадете нужното на близките си хора или има моменти, в които сте склонни да ги пренебрегнете заради много работа?  акво изпуска човек в света около него, когато тича? ћоже би повече, отколкото когато ходи.

ќмбре е дълбок филм, но разказан така леко, че от началото до кра€ н€ма да се сетите дори че гледате филм. “ой просто ви хваща и ви превежда през истори€та на един човек, изигран изключително добре от ¬алери …орданов, когото впрочем познаваме добре и като режисьор на  ецове, истори€ също за б€гство от реалността, но с по-приключенски характер. ќмбре е истори€, наситена с емоции, обрати и природна красота (брил€нтна операторска работа от страна на »ван ¬ацов), състав€щи уникална и много актуална философска нишка, върху ко€то си струва да поразмишл€вате, докато не дойде кра€т на филма, който така ще ви зашлеви, че чак ще боли.

ѕочит към «ахари ѕаунов, режисьор на дебютни€ и последен за него филм ќмбре.
#омбре #ombreh #ombre #hombre #захари #паунов #валери #йорданов #българи€ #български #стефка #€норова #атанас #маринов #наско #маринов #2014 #2015 #bulgaria #stefka #yanorova #zahari #paunov #atanas #marinov #bg #film

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018