27.9 20:30ч
Ѕлагоевград
–≈∆»—№ќ–  
—÷≈Ќј–»—“  
 TED CHUNG
 DAVID BRADLEY HALLS
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2008      времетраене    6мин
жанр    ‘илософски —итуаци€       технологи€    »грално кино      тема    ћаги€ »зборът
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
 онстантин ћравов
публикувано на 20 януари 2014
ѕ риличен филм, който е много възможно да остави у вас усещането, че сте го гледали преди, дори и да не сте. Ќай-веро€тно, защото вече сте гледали Room 8, в който основен елемент беше много подобна магическа кути€. јко оставим не€ настрана и режисьорите да спор€т кой от кого е крал, на лице е и масовото използване на късите филмови форми за оригинално разказване на не толкова оригинални истории. On time определено е един от тези филми. » въпреки че не е шедьовър може да ни вкара в малко размисли ...

¬еро€тно всеки от вас ще се съгласи, че когато изжив€ваме разочаровани€, пон€кога възниква перверзно удоволствие от болката. Ќезависимо дали става въпрос за любовна несполука, да разочароваш близък, да си изгубиш работата, дори и при далеч по-големи и сериозни несгоди, които наричаме трагедии, когато човек изживее и осмисли един тежък миг, едновременно в него бушуват неговата об€снима тъга и едно съвсем нерационално, подтиснато от здрави€ разум (смело казано) задоволство. ћоже би съм сам в размислите си и сега гледате странно тези думи, но съм убеден, че подсъзнателно това приъства у всеки. «а да по€сн€ - н€мам предвид, че изпитваме непосредствена радост, че нещо лошо ни се е случило и едва ли не вътрешно сме щастливи. «адоволството идва от факта, че макар и да сме преживели тежък момент, стига да сме успели да го осмислим в наши€ си контекст, ние сме обогатили житейски€ си опит, преминали сме или преминаваме през предизвикателство, изживели сме екстремна емоци€. »злишно е да казвам, че екстремните емоции са това, което ни кара наистина да усещаме живота, и че най-нещастни са хората с най-подредено и роботско ежедневие, чийто истински радости и тъги са изц€ло удавени в офиса и апартамента им.

» така, макар и нещастни и покрусени, ако (пак повтар€м условието) можем да осмислим случилото се, у нас може да се по€ви перверзното удоволетворение, че живота ни е малко по-пълноценен. Ќе само, че трудностите ни прав€т по-силни (което ще ви го каже дори най-тъпи€ политик), те прав€т и радостните ни моменти далеч по-стойностни - следващата любов, новата работа ...  ато ц€ло човек не може да усети личните си триумфи като такива ако не е изпитвал разочарование.     

¬ този контекст главни€т герой в On Time изжив€ва такъв труден момент и обхванат от тъгата се въползва от изключително удобно и лесно решение на проблемите си - магическата кути€. Ќикога н€ма да ти се налага да се чудиш, никога н€ма да сбъркаш, даже може и да изкараш н€кой лев ... ¬същност никога н€ма да изживееш напълно живота си.

 ути€та-ста€ е символ на всичките онези "лесни" решени€, които съпътстват живота ни. ¬ един доста банален текст тук щ€ха да бъдат дадени за пример наркотиците ... ≈стествено, има €сна причина за това, но дрогата се превърна в събирателен образ на злото, който да сочат с пръст хората, които също се дрогират с "лесното". ’ил€ди-милиони-милиарди люде, които замен€т активноста - гражданска, човешка или принципна, с обикновено воайорство. Ќаблюдават живота в електронните кутии в дома си и не пос€гат към възможностите наистина да го живе€т, заради риска, че "нещо лошо може да се случи" ... »ли просто защото са толкова свиканли с "лесното", че вече ги мързи.

ј истинските радости са там ... »дват само н€колко минути след тъгата, но може и да откри€т празни€ стол на онези, които търс€т по-лесни€ живот. ћисл€, че това беше истинската причина за разочарованието върху лицето на изобретател€, когато вид€ любимата на јртур да идва за него.

Ќад€вам се тези размисли за филма да са ви били по-интересни от "бъди там навреме!" тъпоти€та, с ко€то би се изчерпало едно "лесно" гледане на този филм. 
#чакалн€ #кути€ #на #време #летище #философски #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018