04.2 19:15ч
София
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 PAU CAMARASA
 VALÉRIE DELPIERRE & DAVID BAUTE
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Испания       година    2009      времетраене    11мин
жанр    Експериментален       технология    Игрално кино      тема    Любов Вдъхновение
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Атанаска Чолакова
публикувано на 17 Март 2014
П ървата реакция след гледането на ONA беше безпрецедентно учудване. Късометражният черно-бял филм започва и завършва с изгледа към океана, което неминуемо поставя границите, в които се осъществява и наслагва символиката на чувствеността. Ако се опитаме да „прочетем” филма посредством образите и смисъла вложен в тях, то непосредствено изниква името на Славой Жижек като гуру в прочита на образността. В този контекст още първият образ на океана ни препраща непосредствено към подсъзнателното, инстинктивното, целокупността на човешката емоционалност в нейния най-суров и първичен вид.
 
При своеобразно поетапно мислене за някакво разграничение между случващото се в ONA, то преходът би бил чисто интерпретативен – от поставяне на различието в пейзажа и тялото, които изначално се сливат още в първите кадри до обособяването на персонажите и достигане до тяхното единство.
 
За да се визуализира дадена идеята киното ни дава готовия образ, както и подкрепя идеята чрез диалога, в случая с ONA това не важи. Словесността и диалога биха отнели от идейното съдържание, затова и те липсват – от началото до края тази словесност се разкрива единствено чрез мълчанието и емоциите, вложени в погледите. Освен отказа от езика тук имаме отказ и от цветовете, които на своя страна могат да придадат нов смислов товар. В тези аспекти зрителят е изправен пред суровата, реална и изчистена от всякакви наслагвания емоция.
 
Ако може да определим филма с един единствен термин, извеждащ основната идея, той би бил – чувственост, която се влага във всеки един кадър и кулминира в отприщването на несъзнателното. Рамките и границите са зададени, а в тях се осъществява разкриването на многопластова емоционалност – от учудването и неочакваната изненада при допира с природното през прокрадващата се нежност в израженията и телесната символика до еротичното като реализация на тази подтиснатата чувственост.
 
Не е случайно и това, че ONA получава множество международни отличия и награди. Още при първия кадър филмът учудва, до голяма степен смущава, събужда емоциите чрез непосредственото вписване на зрителя в случващото се. Колкото и да ми се иска да избегна символиката на всеки един образ, то опитът остава напразен. Pau Camarasa разкрива по прекрасен начин съприкосновението на мъжа и жената в неговата комплексност – от разочарование до щастие, от изначално отхвърляне до сливане – всичко това се визуализира чрез опростяването на множеството възможни наслагвания върху образа.
 
Всеки един кадър в ONA репрезентира определено състояние, дава ни именно чувството в неговия всеобщ смисъл, така и най-простият образ, изразяващ определена емоция в същината си разкрива целокупността от емоции. Постоянният преход от едно налично състояние в друго, размитостта на образа, семплото представяне на контакта между персонажите са заявка за оригиналност и творческо мислене.
#ona #pau #camarasa #VALÉRIE #valerie #DELPIERRE # #DAVID #BAUTE #spain #short #experimental #испания #експериментален #она #секс #sex #erotic #еротичен #2009 #игрално #кино #live #action #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
Ела на кино и доведи приятел безплатно!
09 Февруари     Самоков    19:15ч
    
мястото е
Коуъркинг Хъб-а
ул. Асен Карастоянов 2
Късо кино в coworking HUB-a | На червено на реж. Тома Вашаров
През 2016г бива завършен филмът "На червено" на режисьора Тома Вашаров. Тогава вероятно никой не е подозирал, че 3 години по-късно ще е носител на над 30 световни фестивални награди, сред които и Sofia Film Fest и Palm Springs. Филмът ни въвежда в малко градче, в което единствения светофар е зациклил на червено. Долавяйки и най-фините вибрации в реакциите на пътниците, които се възмущават от решението на шофьора да чака светофара, "На червено" носи цяло богатство от добре познатото ни "българско нещо", с което сме израстнали. Тази линия на изследване на взаимоотношенията между хора, поставени в непредвидени ситуации ще бъде и темата на вечерта, с която могат да се свържат всички филми. Една от историите е за мъж, който ще се събуди като заложник на двама други мъже, възнамеряващи да го хвърлят с бетонирани крака в езеро с бетонирани крака. Това е сюжета на швейцарския Coup de Grace, който също печели забележително много награди ще ви остави без дъх с гениалния си обрат.
мястото е
Коуъркинг Хъб-а
ул. Асен Карастоянов 2
3лв
~100 мин BG / EN неподходящо за деца

3лв

~100 мин

BG / EN

неподходящо за деца

гледай филма
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018