11.8 21:00ч
Трявна
режисьор  
 Dusan Vukotic
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Югославия       година    1959      времетраене    9мин
жанр    Комедия Сатира       технология    Анимация      тема    Политика Враждебност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ивайло Дончев
публикувано на 5 Април 2018
К огато осъзнаеш, че проблемите, мъчещи световните лидери не са много по-различни от тези между теб и комшията с бормашината отляво, започваш да се питаш дали има бъдеще за тоя свят. Още повече имайки предвид, че технологичните хоризонти пред него много скоро ще направят атомната бомба да изглежда като детска играчка.
 
Филмът на Душан Вукотич, Piccolo, ни занимава с процеса на въоражаване по времето на Студената война и, без да навлиза в кой знае каква дълбочина (а и едва ли в тази форма е нужно), илюстрира психологията на конфликта. Неговите механизми далеч не са сложни; сложни са техните проявления и последиците за нашия общ син дом, който на езика на филма е представен от къщата, в която двамата съседи живеят.
 
Творчеството на югославския аниматор е характерно с чувството си за хумор, забележително въображение и пренебрежение към законите на физиката. Може би това е причината през 1961 г. друга негова творба, Surogat, да спечели Оскар за най-добра късометражна анимация. Забавно, но, по мое скромно мнение, награденият филм трудно би могъл да превъзхожда Piccolo (1959). Дали причините за това са политически? Подобно допускане отива твърде далеч и едва ли има как да знаем, но не пречи да бъде подхвърлено.
 
Няма да е пресилено ако кажем, че главният герой във филма на Вукотич е музиката. Градацията – от мажорното и игриво чуруликане – до тежкия марш и наподобяващи взривове ударни инструменти – е очевидна. Краят: напълно предвидим и ясен на зрителя преди да е настъпил. Ако последното е най-често недостатък, тук то е по-скоро похват, с който се поставя акцент върху абсурда на надхващането с пушки. Така де, пишки.

Шейсет години по-късно нашата напреднала, развита, демократична и човеколюбива цивилизация не е мръднала и сантиметър в посока да ползва пишките само по предназначение, да изхвърли пушките в кофата и да води войните с цигулки.
#студена #война #история #политика #съседи #музика #cold #war #history #politics #neighbours #music

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018