18.12 23:30ч
—офи€
режисьор  
 Dusan Vukotic
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ёгослави€       година    1959      времетраене    9мин
жанр     омеди€ —атира       технологи€    јнимаци€      тема    ѕолитика ¬раждебност
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 5 јприл 2018
  огато осъзнаеш, че проблемите, мъчещи световните лидери не са много по-различни от тези между теб и комши€та с бормашината отл€во, започваш да се питаш дали има бъдеще за то€ св€т. ќще повече имайки предвид, че технологичните хоризонти пред него много скоро ще направ€т атомната бомба да изглежда като детска играчка.
 
‘илмът на ƒушан ¬укотич, Piccolo, ни занимава с процеса на въоражаване по времето на —тудената война и, без да навлиза в кой знае каква дълбочина (а и едва ли в тази форма е нужно), илюстрира психологи€та на конфликта. Ќеговите механизми далеч не са сложни; сложни са техните про€влени€ и последиците за наши€ общ син дом, който на езика на филма е представен от къщата, в ко€то двамата съседи живе€т.
 
“ворчеството на югославски€ аниматор е характерно с чувството си за хумор, забележително въображение и пренебрежение към законите на физиката. ћоже би това е причината през 1961 г. друга негова творба, Surogat, да спечели ќскар за най-добра късометражна анимаци€. «абавно, но, по мое скромно мнение, наградени€т филм трудно би могъл да превъзхожда Piccolo (1959). ƒали причините за това са политически? ѕодобно допускане отива твърде далеч и едва ли има как да знаем, но не пречи да бъде подхвърлено.
 
Ќ€ма да е пресилено ако кажем, че главни€т герой във филма на ¬укотич е музиката. √радаци€та – от мажорното и игриво чуруликане – до тежки€ марш и наподоб€ващи взривове ударни инструменти – е очевидна.  ра€т: напълно предвидим и €сен на зрител€ преди да е настъпил. јко последното е най-често недостатък, тук то е по-скоро похват, с който се постав€ акцент върху абсурда на надхващането с пушки. “ака де, пишки.

Ўейсет години по-късно нашата напреднала, развита, демократична и човеколюбива цивилизаци€ не е мръднала и сантиметър в посока да ползва пишките само по предназначение, да изхвърли пушките в кофата и да води войните с цигулки.
#студена #война #истори€ #политика #съседи #музика #cold #war #history #politics #neighbours #music

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018