17.8 20:30ч
Варна
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
главна роля  


Испания     •     2010     •     12мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Трилър, Драма
технология
Игрално кино
теми
Страх, Враждебност
автор
Юлиян Спасов
публикувано на 7 Февруари 2014
Н апоследък мините станаха популярна тема в късометражното кино. След появата на страхотния филм от сърбите –– 8 –– (интересно заглавие... погледнато като символ на безкрайността), който показва раздвижване на късото кино и там, след рекламата, която се заиграва с тънката граница между приемливата реклама и пропагандирането на уж неподходящи идеи у обществото и разбира се стана тотален хит в социалните мрежи, представяме и Picnic от Испания, в който мините отново са повратна точка, прекършвайки грубо стремежа на човека да контролира изцяло съдбата си чрез свободната си воля.
 
Испания! Както и преди съм отбелязвал, испанците раждат страхотни идеи в късометражното кино, реализират ги качествено. Радвам се, че и този път не само оправдават очакванията, но и с още едно стъпало вдигат летвата нагоре с краят на историята, който определено е доста неочакван и след цялата ситуация, провокираща размисли върху живота, мечтите и смъртта, добавя още една перспектива във филма – силата на човешкото решение, от което произтича бъдещето във всеки един момент.
 
От гледна точка на кинематографичното изграждане, Picnic също заслужава адмирации. Киноезика, подходящата комбинация между звуци и действие, естетиката, страхотната игра на Sveta Zhukovska и добре обмисленото развитие на сценария, са нужните предпоставки за качествена филмова атмосфера, която с магнетизма си да ви откъсне от реалността и да ви въведе изцяло в света на героите, емоциите и мислите им и то в толкова интимен момент за тях. Освен тези си качества, историята успешно ни предава една ужасно натрапчива мисъл за иронията на съдбата, която предопределя смъртта на майката, но й дава избора кога да се случи. Ако тя беше сама, вероятно филмът щеше да свърши доста по-рано, но фактът, че децата са около нея, напълно отписват възможността да избере да се самоубие като съзнателно си вдигне крака. Въпрос на едно решение.
 
Впечатляващо е как толкова кратък филм може да засегне едновременно толкова много философски въпроси, обединени чрез ситуация, изпълнена със съспенс на високо ниво и край, който може да ви отнесе главата. Или да бъде ново начало.
 
#picnic #GERARDO #HERRERO #SVETA #ZHUKOVSKA #spain #serbia #bosnia #herzegovina #grebak #mines #thriller #2010 #испания #мини #трилър #сърбия #босна #и #херцеговина #гребац #смърт #death #drama #драма #съспенс #suspense

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
партньори
радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Go Guide
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Под Моста
PR notes


CinePromo
PR notes


No Blink
PR notes


Nuts Delivery
PR notes


Time Heroes
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проекта се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018