12.8 20:30ч
Благоевград
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
главна роля  

държава    Испания       година    2010      времетраене    12мин
жанр    Трилър Драма       технология    Игрално кино      тема    Страх Враждебност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 7 Февруари 2014
Н апоследък мините станаха популярна тема в късометражното кино. След появата на страхотния филм от сърбите –– 8 –– (интересно заглавие... погледнато като символ на безкрайността), който показва раздвижване на късото кино и там, след рекламата, която се заиграва с тънката граница между приемливата реклама и пропагандирането на уж неподходящи идеи у обществото и разбира се стана тотален хит в социалните мрежи, представяме и Picnic от Испания, в който мините отново са повратна точка, прекършвайки грубо стремежа на човека да контролира изцяло съдбата си чрез свободната си воля.
 
Испания! Както и преди съм отбелязвал, испанците раждат страхотни идеи в късометражното кино, реализират ги качествено. Радвам се, че и този път не само оправдават очакванията, но и с още едно стъпало вдигат летвата нагоре с краят на историята, който определено е доста неочакван и след цялата ситуация, провокираща размисли върху живота, мечтите и смъртта, добавя още една перспектива във филма – силата на човешкото решение, от което произтича бъдещето във всеки един момент.
 
От гледна точка на кинематографичното изграждане, Picnic също заслужава адмирации. Киноезика, подходящата комбинация между звуци и действие, естетиката, страхотната игра на Sveta Zhukovska и добре обмисленото развитие на сценария, са нужните предпоставки за качествена филмова атмосфера, която с магнетизма си да ви откъсне от реалността и да ви въведе изцяло в света на героите, емоциите и мислите им и то в толкова интимен момент за тях. Освен тези си качества, историята успешно ни предава една ужасно натрапчива мисъл за иронията на съдбата, която предопределя смъртта на майката, но й дава избора кога да се случи. Ако тя беше сама, вероятно филмът щеше да свърши доста по-рано, но фактът, че децата са около нея, напълно отписват възможността да избере да се самоубие като съзнателно си вдигне крака. Въпрос на едно решение.
 
Впечатляващо е как толкова кратък филм може да засегне едновременно толкова много философски въпроси, обединени чрез ситуация, изпълнена със съспенс на високо ниво и край, който може да ви отнесе главата. Или да бъде ново начало.
 
#picnic #GERARDO #HERRERO #SVETA #ZHUKOVSKA #spain #serbia #bosnia #herzegovina #grebak #mines #thriller #2010 #испания #мини #трилър #сърбия #босна #и #херцеговина #гребац #смърт #death #drama #драма #съспенс #suspense

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018