24.10 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
 MANUELA MORENO
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    »спани€       година    2013      времетраене    3мин
жанр     омеди€       технологи€    »грално кино      тема    ѕредразсъдъци
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 13 —ептември 2017
  огато вид€ н€къде cortometraje, веднага изостр€м сетивата си и цъкам play. »спанците имат особено чувство за кино и почти всеки техен филм комбинира в перфектно съотношение  смисъл, сюжет и кинематографи€. “е усп€ват да направ€т от клишетата неклишета - нещо, което в киното е трудно, тъй като то е най-мощни€т катализатор за клишета, които в последствие хората проектират като представа за реални€ живот, а на трети етап вече разпознават в изкуството и реагират „ааа, това е клише...“.
 
¬ три минути Manuela Moreno ни потап€ в света на две момичета, за да чуем техни€ казус на ден€ – какво да прави д€сната мацка с гаджето си? One shot концепци€та е използвана чудесно и създава чувство за натурализъм, защото за разлика от киното, животът не се изжив€ва посредством монтаж. “ова движение също е предпоставка да се фокусирате максимално върху разговора между двете и езика на телата им. ¬ този език се крие чарът на Pipas и бих казал, че е елементът, от който кинаджиите могат да се учат - натурализмът в драматурги€та. ≈кспресивното (наричам го "селско") плюене на семки почти се натрапва, но същевременно успешно допълва образите и ни предава част от характерите им и привидната „по-висока“ позици€, с ко€то се чувстват „над нещата“. Ќещата, които реално формират живота им, уви. — това този филм може да бъде полезен и на н€кои български субекти предимно из провинци€та, изгубени между нещата, които наистина имат значение, и тези, които социумът налага като значителни.
 
Ќе мога да не обърна внимание, че на фона на всичко това, техни€т език (този, с който говор€т) е от онези, дето се mindfuck-ваш как по д€волите изговар€т 200 думи в минута. Ќай-веро€тно говор€т хем на жаргон, хем на провинциален диалект, и прибав€йки, че говор€т и със семки в устата. »ма нещо магнетично в това да ги слушаме дори само как говор€т... ќще един очарователен елемент - обстановката – близка до всеки човек, живеещ в града, при това с естетически €ка симетри€, ко€то е съобразена през ц€лото движение на камерата, златната светлина на сутрешното слънце. ¬ тази среда, контрастът между двете момичета е интересен. ќтл€во е слаба, синеока, руса – общоприета формула за красота. ќтд€сно е дебела и грубовата, без екстра светли очи. » въпреки това разговорът е за нейното гадже - тънко, но мощно послание срещу предразсъдъците и вманиачаването във външни€ вид на нещата, а не в съдържанието им.

Ќакра€, мотор, релси, талига. ƒали това е образна метафора за житейски€ път, по който върви всеки и който периодично се съедин€ва и раздел€ с пътищата на други хора?!

Pipas е кратка ситуаци€ между две жени, ко€то н€кои ще намер€т за тривиална, но дори от не€ има какво да се научи. ѕредостав€ женска гледна точка, полезна за мъжете, защото разкрива част от сложната игра, ко€то много жени игра€т, прецен€вайки кога да вдигат телефона, кога да казват "не" в точно премерените дози, за да поддържат напрежение. »гра, ко€то не е за всеки. Ѕез да навлиза във философското поле, без монтаж, без см€на на герой, ситуации и декор, повърхностната им клюкарска сед€нка ни разкрива н€кои важни отправни точки за човешката психика, когато почнем да мислим за създаването и поддържането на отношени€ между мъжете и жените. “олкова просто, а толкова €ко.
#MANUELA #MORENO #pipas #spain #short #film #cortometraje #2014 #two #women #spanish #language #gossip #клюкарлък #клюкарски #филм #две #клюкарки #две #жени #гаджета #boyfriends #романтичен #циничен #cynic #romantic #обичам #те #пи #pi #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018