24.10 19:00ч
—офи€


ревю
име
e-mailавтор
≈лена –апонджиева
публикувано на 29 ёли 2013
  олко е хубаво да седнеш и да си поговориш с човек, който е признат в изкуството си, но не те гледа от високо, а напротив – дори му се струва странно и неловко, че за него се пишат статии. ћоже би това е тайната на творецът-професионалист – той не лежи на постигнатото, а гледа в бъдещето, защото знае, че винаги има накъде да се развива.

“акъв е ѕавел ¬еснаков. јко не си чувал за него – значи не си внимавал. Ќие обаче сега ще ти припомним (подсказваме). ѕърви€т му филм “¬лакове” от 2011 печели наградата ƒжеймсън. ¬тори€т - “ѕарафинени€т принц” - печели награди във филмовите фестивали в —араево и Ѕалчик , а след това взима и наградата «латна –оза 2012 за най-добър късометражен филм. Ќие имахме удоволствието да споделим “ѕарафинени€т принц” с вас на една от нашите сбирки  инематограф LIVE.

ѕо повод това събитие вече сме имали удоволствието да разговар€ме с ѕавел – предишното ни интервю можеш да прочетеш тук.
 
Ќо ето че сега, на международни€т филмов фестивал в Ћокарно, Ўвейцари€ (7-17 август) ѕавел ще покаже най-нови€ си филм “„ест” (английско и разговорно заглавие “Pride”). 
 
ѕо този повод решихме да се срещнем и да поразпитаме млади€ режисьор за плановете му, нови€ филм… и изобщо да си поговорим за кино.
 
—тилът ти носи много от елементите на неореализъм. ¬ »тали€, където възниква течението, филмите, принадлежащи към него, са характерни с факта, че често не използват актьори, а реални личности от социалната среда, ко€то искат да представ€т. “и рискуваш ли с непрофесионалисти или залагаш на сигурно?
¬същност много от хората, които участват във филмите ми не са актьори. “ова е нормално за всеки млад режисьор. ¬ъв “¬лакове” например само главната героин€ е актриса. Ўофьорът, който € качва всъщност е вуичо ми. ¬ “ѕарафинени€т принц” и “„ест” почти всички са актьори, но винаги така се получава, че има н€кой непрофесионалист.

» в трите ти филма в определени моменти на фона на събити€та звучи силно радиото/телевизорът…
ƒа, много обичам този похват. ќт една страна създава контраст между драмата, на ко€то ставаме свидетели и това, което се коментира в медийното пространство в този момент. ќт друга страна служи като вид времева котва – дори и след 10 години да гледаш филма, веднага можеш да разпознаеш момента, в който се развива действието по темите, върв€щи в ефир. ¬същност като ц€ло трите филма имат свързана тематика и стил имаме иде€ в бъдеще да ги излъчим като трилоги€.
 
ќткъде дойде вдъхновението за нови€т ти филм “„ест”? »зобщо, откъде черпиш идеи за филмите си? 
–азлично е за всеки филм. »де€та за “„ест” например ми дойде от една книга – “«мийско кълбо” на ‘рансоа ћориак. “€ дискутира проблема за адаптирането на старато поколение към живота и ценностите на новото и аз реших да разгледам този въпрос, фокусирайки се върху конкретен елемент. ј “ѕарафинени€т принц” до гол€ма степен е по истински случай. јз познавах момчето, което едно време беше в същата ситуаци€.

“„ест” е ко-продукци€ с √ермани€.  ак се случи това? 
»мах удоволствието да спечел€ м€сто на така наречени€ Talent Campus в Ѕерлин. “ой се провежда вече 10 г. по време на Ѕерлински€т филмов фестивал и вс€ка година дава на определен брой млади и талантливи филмови творци от цели€ св€т възможността да присъстват на семинари с н€кои от най-големите кино-професионалисти в света. “ам не само научаваш много, но и срещаш много хора и създаваш чудесни връзки.
ѕодобен Talent Campus се провежда от н€колко години и в —араево, а аз усп€х да спечел€ м€сто и там и така срещнах например јлександър јлексиев ( главни€т актьор в “ѕарафинени€т принц” и  “„ест”).

≈то още н€колко любопитни неща, които научихме по време на разговора ни с ѕавел:
·         ћожело е никога да не почне да се занимава с кино, ако не е било насърчението от учителка в гимнази€та.
·         ћисли, че Ѕългарското кино тр€бва да се характеризира с обща тематика или стил, както –умънското кино например.
·         ¬ълнуват го темите и живота по крайните квартали – като сценарист и режисьор обича да разказва онези истории, които по-р€дко виждаш разказани. Ќо ако прави други филми – те биха били филми по комикси, защото според него до момента н€ма достатъчно добра адаптаци€ на комикс. ƒори има иде€ за нов комикс-герой.
 
ѕри вс€ко положение,  инматограф.BG горещо му пожелава успех и очаква с нетърпение премиерата на “„ест“ в Ѕългари€, ко€то за съжаление засега не се знае кога ще бъде. 
#павел #г #веснаков #павел #веснаков #интервю #парафинени€т #принц #влакове #trains #the #parafin #prince #pavel #vesnakov #влакове #чест #pride #the #paraffin #prince

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018