24.10 19:00ч
—офи€


ревю
име
e-mailавтор
Ѕор€на –айчева
публикувано на 20 Ќоември 2014
Ќ апоследък в Ѕългари€ се заговори за кино. ¬ъпросът за относителното му бъдеще стана актуален. »нтересът към него излезе извън т€сната рамка на киногилди€та и се превърна в тема на обсъждане и в по-широк кръг. ƒотук добре. —амо че идва и лошото. ¬ сърцевината на всичко това отново беше заложен —кандалът.  акъвто животът – такова и киното, ще си помисл€т н€кои. » може би са прави. ј може би тр€бва да тръгнем отн€къде и да се опитаме да поправим тази сгрешена система.

25 години пром€на. ƒецата на прехода пораснаха и очакваха да вземат контрола в свои ръце. Ќо се оказа, че контрол трудно се дава. «ащо се стигна дотук?  ак нещата да се промен€т, за да започне да работи плавно машината?  акво се случи с българското кино и защо се допусна български€т зрител да бъде изгубен. “ворци търс€т признание навън, а български€т зрител гледа чуждо кино.

«ащо? «ащото нашето не е конкурентно? «ащото н€ма къде да се гледа? «ащото темите и сюжетите ни са спрели… такъв ли е и животът ни, ако изхождаме, че киното отраз€ва документирана реалност? јктуална ли е подготовката на киноспециалистите? ¬ синхрон ли е всичко със случващото се извън Ѕългари€? »ли излизаме с псевдосамочувствието си „Ѕългарите сме велик народ“ и навън се сблъскваме с жестоката действителност.  » ни поливат със студен душ за изтрезн€ване. Ѕългарското кино има сериозни проблеми.
ќбразование. ‘инансиране. –азпространение.

“ук н€ма да задаваме въпроса  ой. Ќе е модерно вече. ќт него полза н€ма. ўе задаваме въпроса:  ак.  ак да помогнем на българското кино да се възроди?  ак да се регламентират правилата?  ак да се развие потенциалът на кинотворците?  ак да се осигури протекци€ спр€мо най-важната част на една държава – културата.  ак да възпитаме зрител€ отново в любов към българското?

—пециалните ни гости ƒоц.  остадин Ѕонев  остадинов, ƒрагомир —имеонов и ¬ал “одоров ще се присъедин€т към нас на 22.11.2014г. от 16:00ч, за да поговорим заедно за перспективите пред нашето кино.

¬тората тема, ко€то ще засегнем в рамките на наши€ TALK:

Ќ€къде в близкото минало умр€ човешкото в човека. —оциалното се разсърди на личността и „задкулисието“ на моралните ни ценности вече престана да е реално и обективно. Ќе са виновни „демокраци€та“ или „нови€т св€т“. ¬иновни са социалните мрежи. —ветът се загуби в лайкове и постове, а дигиталната картинка се превръща в тотален фарс.

ѕо – трудно стана, обаче, да загубиш стари контакти. »маш м€сто за личностна из€ва, дори да те е леко срам. ћожеш да получиш подкрепа в труден момент. —подел€ш емоции. ¬любваш се. ѕо - лесно. ¬иновни са социалните мрежи. —ветът никога не е бил по – добро м€сто за живеене и свобода цари в цивилизовани€ св€т.

ѕо темата ще гледаме късометражен филм от »рланди€, за който се говори, че е най-успешната антиреклама на —оциалната мрежа – Deadbook. —лед него ще поговорим със специален гост - ∆юстин “омс, основател на фондаци€ Ѕ√ —айт, преподавател по онлайн маркетинг и PR в ЌЅ”, експерт по онлайн медии, както и с ƒарин —тойков.   

Ѕъдете спокойни, филми ще има.  инематограф TALK е събитие, на което ще говорим, но и филмите ще задават посоките на дискусиите. ўе размишл€ваме върху т€х, ще търсим различните гледни точки, ще се опитаме да проникнем отвъд повърхностни€ смисъл на реалността. ўе отхвърлим масови€ медиен stream, за да открием истински важните неща. ¬€рваме, че н€кои от т€х са закодирани в късометражните истории.

≈лате на 22.11 в 16:00 часа в Studio 5 и споделете своето време, мнение и емоци€ на чаша вино в съботни€ следобед. ўе бъде смислено.

¬ход свободен.
#кинематограф #talk #толк #талк #kinematograf #talk #event #live #жюстин #томс #justine #toms #драгомир #симеонов #dragomir #simeonov #kostadin #bonev #костадин #бонев #вал #тодоров #val #todorov #калин #димитров #юли€н #спасов #yulian #spasov #kalin #dimitrov #2014

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018