ревю
име
e-mailавтор
Боряна Райчева
публикувано на 20 Ноември 2014
Н апоследък в България се заговори за кино. Въпросът за относителното му бъдеще стана актуален. Интересът към него излезе извън тясната рамка на киногилдията и се превърна в тема на обсъждане и в по-широк кръг. Дотук добре. Само че идва и лошото. В сърцевината на всичко това отново беше заложен Скандалът. Какъвто животът – такова и киното, ще си помислят някои. И може би са прави. А може би трябва да тръгнем отнякъде и да се опитаме да поправим тази сгрешена система.

25 години промяна. Децата на прехода пораснаха и очакваха да вземат контрола в свои ръце. Но се оказа, че контрол трудно се дава. Защо се стигна дотук? Как нещата да се променят, за да започне да работи плавно машината? Какво се случи с българското кино и защо се допусна българският зрител да бъде изгубен. Творци търсят признание навън, а българският зрител гледа чуждо кино.

Защо? Защото нашето не е конкурентно? Защото няма къде да се гледа? Защото темите и сюжетите ни са спрели… такъв ли е и животът ни, ако изхождаме, че киното отразява документирана реалност? Актуална ли е подготовката на киноспециалистите? В синхрон ли е всичко със случващото се извън България? Или излизаме с псевдосамочувствието си „Българите сме велик народ“ и навън се сблъскваме с жестоката действителност.  И ни поливат със студен душ за изтрезняване. Българското кино има сериозни проблеми.
Образование. Финансиране. Разпространение.

Тук няма да задаваме въпроса Кой. Не е модерно вече. От него полза няма. Ще задаваме въпроса: Как. Как да помогнем на българското кино да се възроди? Как да се регламентират правилата? Как да се развие потенциалът на кинотворците? Как да се осигури протекция спрямо най-важната част на една държава – културата. Как да възпитаме зрителя отново в любов към българското?

Специалните ни гости Доц. Костадин Бонев Костадинов, Драгомир Симеонов и Вал Тодоров ще се присъединят към нас на 22.11.2014г. от 16:00ч, за да поговорим заедно за перспективите пред нашето кино.

Втората тема, която ще засегнем в рамките на нашия TALK:

Някъде в близкото минало умря човешкото в човека. Социалното се разсърди на личността и „задкулисието“ на моралните ни ценности вече престана да е реално и обективно. Не са виновни „демокрацията“ или „новият свят“. Виновни са социалните мрежи. Светът се загуби в лайкове и постове, а дигиталната картинка се превръща в тотален фарс.

По – трудно стана, обаче, да загубиш стари контакти. Имаш място за личностна изява, дори да те е леко срам. Можеш да получиш подкрепа в труден момент. Споделяш емоции. Влюбваш се. По - лесно. Виновни са социалните мрежи. Светът никога не е бил по – добро място за живеене и свобода цари в цивилизования свят.

По темата ще гледаме късометражен филм от Ирландия, за който се говори, че е най-успешната антиреклама на Социалната мрежа – Deadbook. След него ще поговорим със специален гост - Жюстин Томс, основател на фондация БГ Сайт, преподавател по онлайн маркетинг и PR в НБУ, експерт по онлайн медии, както и с Дарин Стойков.   

Бъдете спокойни, филми ще има. Кинематограф TALK е събитие, на което ще говорим, но и филмите ще задават посоките на дискусиите. Ще размишляваме върху тях, ще търсим различните гледни точки, ще се опитаме да проникнем отвъд повърхностния смисъл на реалността. Ще отхвърлим масовия медиен stream, за да открием истински важните неща. Вярваме, че някои от тях са закодирани в късометражните истории.

Елате на 22.11 в 16:00 часа в Studio 5 и споделете своето време, мнение и емоция на чаша вино в съботния следобед. Ще бъде смислено.

Вход свободен.
#кинематограф #talk #толк #талк #kinematograf #talk #event #live #жюстин #томс #justine #toms #драгомир #симеонов #dragomir #simeonov #kostadin #bonev #костадин #бонев #вал #тодоров #val #todorov #калин #димитров #юлиян #спасов #yulian #spasov #kalin #dimitrov #2014

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018