14.12 19:30ч
—амоков
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
—÷≈Ќј–»—“  

държава    Ѕългари€       година    2011      времетраене    15мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    „овечност »ндивид-общество
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 25 ќктомври 2012
ѕ ътеки е български интерактивен филм, в който вие като зрител вече сте активен участник и можете да избирате как да се развие истори€та. “ова не е шега. »нтерактивното кино, макар и ново, е актуално последните години, защото за пръв път в киноистори€та зрителите не са пасивни наблюдатели, а активни участници във филма. ‘илмът започва с при€тни за окото кадри на обличащата се  амели€. “€ е проститутка и тъкмо свършила работа се отправ€ към вкъщи. ¬ъв влака с€да срещу  алин, на който етикетът „богаташко синче“ много му отива, съдейки по нехайството му за джипа, с който е катастрофирал по-рано. ѕо-късно в истори€та се включват  амен – бездомник в следствие тривиалните фактори - хазарт и алкохол, и  апка - бременна жена със здравословни проблеми. ƒо тук имаме 4 тотално различни геро€ с техните истории. ≈динственото, което ги обедин€ва е купето и буквата  . ¬ един момент  апка започва да ражда и филмът бързо ни отвежда пред избора, с кого да продължи в линейката. Ќе мога да твърд€ със сигурност дали това е единствени€т български интерактивен филм, но е първи€, на който попадам и ми хареса възможността да избирам, макар че е странно усещането да гледам три пъти истори€та с три различни кра€. Ќ€ма да разкривам какво се случва след този избор. ѕри€тно гледане, а на по-заинтересованите да четат надолу.

»зключително съм горд, че най-накра€ и българска продукци€ се представ€ в  инематограф.BG и затова ще си позвол€ да бъда многословен, анализирайки филма на по-задълбочено ниво. ¬прочем Jive Babe не се брои, защото, макар и сниман в Ѕългари€, създателите са чужденци. “а, първо - героите. Ќе знам дали е случайно или обмислено, трите персонажа, съпътстващи  апка са на трите възможни кра€ на социалната „пирамида“ – богаташчето, което води добър живот и има много пари, бездомникът, който води мизерен живот и н€ма пари, и проститутката с по малко и от двата кра€ - пак води мизерен живот, но и има пари, особено ако всеки път си тръгва с ц€лата наличност в клиентските портмонета. — поведението си ми се стори твърде морална за проститутка, но пък и най - веро€тно никой от създателите не е имал наблюдени€ върху проститутка, за да уцели точно особени€ им характер. ј и ÷ветелина Ѕойчева си изигра рол€та все пак много добре!

¬торо, м€стото, където тези три тотално различаващи се една от друга реалности се сблъскват, е перфектно за този тип „social chain” филми – влакът. ¬ие представ€те ли си, че в купето €ката брюнетка с веещи се от отворени€ прозорец коси може би б€га от убийството на мъжа си, за да наследи скромни€ му бизнес, хлапакът до вас със стегнатите дънки може да е наркодилър, а мизерникът до вратата да е спасил завчера удавник и все пак ще бърчите нос от миризмата му... “ази хипотетична ситуаци€ има милиони възможни комбинации, с които всеки един от вас се е сблъсквал, като се е качвал на влак. “ози социален колорит не може никъде другаде да се наблюдава така, както там. Ќо да не се отплесвам...

“рето, заглавието. јз мисл€, че по-подход€що заглавие от това не може да се измисли. ћоите поздравлени€ за него, защото има не един и два примера родно производство за абстрактни заглави€, н€мащи нищо общо с историите, заради н€какво висше измерение, в което гледат филмите си, доловимо единствено от създателите и от техните (бивши) академични преподаватели. Ќа техническо ниво ѕътеки също е изпълнен на ниво, достойно за съревнование с чуждестранните продукции, което искрено ме радва. ’убави движени€, детайли, правилна композици€, добри цветове и т.н. ≈динствената ми забележка е в продължението с бездомника, където не ми стана много €сно защо т€ се самоуби и малко ми напомни за онова абстрактно измерение, което по-горе назовах. Ќо пък третото продължение компенсира с неочакваната усмивка на лекар€, вследствие на успешната, а може би по-важно финансово-мотивираната интервенци€, което го приемам като тип български happy end. ѕътеки е интересен и различен филм, хвърл€щ добър поглед върху обществото, случайността, късмета (или каръщината) и съдбата. ‘илмът спечели трета награда в конкурса „»гри на късмета“!
#пътеки #Ѕългари€ #≈милиан #ƒечев #2011 #драма #игрално #кино #emilian #dechev #puteki #bulgaria #bg #film

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018