14.7 20:30ч
Пловдив
director  
producer  
 SPECTER BERLIN
 MMAATTCCHH BERLIN & DRKNSD
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Германия       година    2019      времетраене    10мин
жанр    Епичен       технология    Музика      тема    Предразсъдъци Голямата картина
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Александър Милчев
публикувано на 1 Април 2019
П олиткоректност тука всяка оставете! Rammstein изкараха новата си песен DEUTSCHLAND преди няколко дена и почти 10-минутният й клип е абсолютен кинематографичен шедьовър. Дали защото това е първият им сингъл с клип от десетилетие или защото и сега, както винаги, легендарната немска банда далеч не гука миловидно, галейки еднорози във вълшебна приказна гора – факт е, че екзалтацията е напълно явна. Силно упрекван заради сцените с Нацистки контекст, клипът всъщност далеч не се самоизтъква с тази си част. Изобразявайки различни етапи от немската история – от I в. пр. Хр. и римската провинция Магна Германия до, предполагаемо, 80те на миналия век без падането на Стената да е включено – би било доста неправдоподобно двете световни войни и Холокостът да бъдат услужливо заобиколени. От значение всъщност не е какво показват отделни сцени извадени от контекст, а как стои цялото и какво всъщност изразява чрез всичките си елементи. Нека да не се отбягва и фактът кои всъщност са в ролята на лагерниците – четирима от шестимата членове на групата. А очевидно от най-голямо значение е какво пее Тил Линдеман.
Взети предвид всички съставни части на клипа и най-вече самата песен, обвиненията за комерсиална експлоатация на Холокоста просто издишат.  
Всъщност усещането повече клони към огорчение от миналото. Друг е въпросът, че вой може да се нададе и заради дозите некрофилия, хомосексуализъм, кощунство и тероризъм, но нито тези прояви са нетипични за творчеството на Рамщайн, нито те изглеждат особено заинтересовани от упреците по техен адрес.
 
Невероятно кинематографичният клип на песента е дело на визуалния артист Ерик Ремберг, познат под псевдонима Specter Berlin. Germania – олицетворен женски образ на немския народ, датиращ от XVIII в. и главен персонаж в клипа – е изиграна от чернокожата Ruby Commey, което е уникално решение по-скоро в естетическа полза. Следвайки я през различните периоди от немската история, символичните й превъплъщения са епицентър на бясно-препускащи епични кадри, а в последната част алегорията достига абсолютна кулминация – Germania, символ на немската нация, ражда немска овчарка… Накрая кръжи около Земята в стъклен ковчег, който е препратка към една Снежанка на свръхдоза. В този смисъл, да слушаш Sonne на пиано, гледайки slow-motion постелил на финалните надписи, е като да осъзнаеш, че не си сънувал; да, Рамщайн наистина имат нова песен, а клипът й е изумителен.  
#rammstein, #deutschland, #video

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018