08.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 A. CHARLEUX, A. BRUNET
 N. ZHANG, V. BRUNEEL
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Франция       година    2011      времетраене    6мин
жанр    Film Noir       технология    3D анимация      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Елена Рапонджиева
публикувано на 12 Октомври 2013
R ed е от онези анимации, които от първия момент ни грабват с атмосферата си. Мрачно, мъгливо... красиво! Всичко в този филм, от рисунките, до цветовете, до музиката, е изключително стилизирано и това автоматично повишава степента на потапяне в сюжетната линия.
 
Тя сама по себе си носи духа на класика. Не клише. Класика. Ето го обсебения от случая криминален фотограф/детектив, ето я личната драма, която е преживял и го свърза съвсем директно със случая. (Е... да оставим настрана факта, че в истинския живот никога не биха го оставили да работи по случая ако беше съпруг на една от жертвите. ) Аха! Ето го и не-съвсем-неочакваният обрат.
Въпреки, че тези елементи са ни до болка познати, начинът, по който те са поднесени в RED е по-скоро едно съзнателно кимване към класическите крими-трилъри, целящо да достави удоволствие на феновете точно чрез разпознаването на характерните за този жанр елементи.
 
Цветовата палитра е отлично подбрана за целта и убитите тонове, в контраст с яркия червен цвят създават атмосфера, която аз лично свързвам с култовия Sin City.
 
Допълнителни точки носи факта, че филма е ням. С думи – и баба знае. Да изградиш история с контекст, предистория, мистерия и драматична кулминация без разказвач или диалог си е висш пилотаж и чиста проба изкуство.
 
Но нищо чудно. На французите изкуството им се отдава, а режисьорът Alexandre Charleux е именно французин. И това за съжаление е единственото, което успях да открия в Google за него, след като с разочарование установих, че линкът към официалния сайт на филма ме препраща към азиатска фирма за уредени бракове.  
 
Вдъхновена от самия филм, аз започвам едно свое малко разследване и първата следа намирам в надписите в края на филма – под всяко име има посочен email или уебсайт за връзка с човека. Изведнъж картинката започва да ми се избистря. Хитро!  Заглеждам се в описанието на филма и предположението ми се потвърждава.
 
Ако не бях срещнала думичката Supinfocom (името на университет, специализиращ в компютърни графики и дигитални ефекти), по класата на извършената работа никога не бих предположила, че става дума за студентска продукция. Размахът на режисурата, красивата анимация и идеално пасващата музика напълно ни потапят в тъмния и драматичен свят на RED, компенсирайки факта, че продукцията му е по-голяма мистерия от сюжета.
 
#red #shortfilm #short #film #supinfocom #thriller #drama #murder #serial #killer #animation #dark #mystery #червено #филм #късометражен #кино #късометражно #супинфоком #унивеститет #студентски #студентска #анимация #мистерия #трилър #криминален #сериен #убиец #жени #alexandre #charleux #film #noir #ноар

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018