12.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 ELIOT RAUSCH
 PRESTON LEE
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2012      времетраене    6мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Вдъхновение Щастие
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 11 Юни 2013
Р азказът на този мъж в Remember е потресаващ не толкова заради факта, че е болен от Алцхаймер, а защото историята му е показана по изключително човешки и близък до нас начин. Той може да ти бъде дядо, може да ти бъде баща, може да си самият ти.

​Не бях гледал друг такъв филм, който да засегне така дълбоко темата за това какво значи „аз“. Всички ние сме свикнали с понятията аз, ти, той, но замисляли ли сме се някога за сърцевината на тези понятия? Какво ни обособява като индивиди? Разказът на този мъж е много силен, защото за хората, които знаят кои са, знаят какво искат и следват мечтите си, той е просто една тъжна човешка история. Но за онези от вас, които може би не са щастливи от живота си или са в депресия, мисълта за самоубийство е минавала през мислите им, този разказ може да бъде нещо много повече. Може да бъде мощна искра, която да ги накара да оценят това, което имат, а именно себе си. Защото замислете се... Ако трябва да оцените по скала кои са най-ценните за вас неща в живота, бихте ли се сетили да добавите „аз“ в тази скала?! Да, отстрани би прозвучало егоцентрично, но не е ли това най-голямата ценност, че изобщо ви има, че сте мислещ човек, че можете да виждате, да чувате, да осъзнавате, да преразказвате, да оценявате, да създавате, да се смеете, да сте с близките си хора, да тичате, да правите това, което искате, изобщо да сте способни да имате желания и да ги изпълнявате. Да бъдете себе си...

Отклоних се лирично. Този филм носи силен емоционален заряд. Това е от онези филми, които имат цел и тя е да ви накарат да оцените това, което сте и това което имате. Remember не само постига целта си, но отива и по-далеч. Той е способен да ви накара да се замислите дали скандала с ваш близък вчера, онзи ден, или миналия месец е имало изобщо смисъл да се случва на фона на нещата, които ако стигнат до вас (като например Алцхаймер), не само ще променят живота ви, този на хората около вас, но може би тогава, оценявайки това, което ще започнете да губите, ще съжалявате много... Както каза по едно време протагонистът във филма... „Не е важно миналото, важно е настоящето“. Аз бих добавил една образна метафора. Миналото е надписът върху листа хартия. Химикалката сте вие. Настоящето е това, което пишете и което след няколко мига, когато мастилото засъхне, вече ще е минало.
www.alz.org
#remember #alzheimer #usa #2012 #алцхаймер #драма #игрално #кино #ELIOT #RAUSCH #сащ

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018