09.4 19:30ч
Велико Търново
director  
producers  
producer company  

държава    България       година    2019      времетраене    7мин
жанр    Сатира Драма       технология    Игрално кино      тема    Смелост Сюрреализъм
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 23 Март 2020
В сяко решение носи последствия. Дали е малко или голямо, няма особено значение – понякога и големите промени не могат да ни спасят от нас самите си, а същевременно малки незначителни решения могат да повлияят хода на историята.
Това му е хубавото на живота, че всичко е възможно, а баланса на света се саморегулира някак магически чрез теорията на вероятностите.

Някои неща са на една ръка разстояние, но повечето са само на една мисъл разстояние. От решенията ни зависи доколко непостоянните си мисли ще превърнат в нещо солидно, от което може да произтече действие и да повлияе на света около нас.
С решенията си ние определяме света ни, много повече отколкото си мислим.
Георги Светломиров, режисьор на „Решения“ залага на интригуващ подход, който прави филма увлекателен с очарователна загадъчност. Вдъхновен от поема на Sotjon Velo, светът в „Решения“ е безличен. Да не се носи маска в него явно е избор, който малцина правят – този невидим вектор вдъхва една непретенциозна, но дълбока мъдрост във филма – силата човек да бъде себе си, да няма нужда от маски, да бъде открит.
Това му е и зловещото на живота – колко е лесно да сложиш маската, да изчезнеш, да се скриеш.

Има и съвсем друга гледна точка. Безличните маски символизират случайните хора, с които героя на гения Китодар Тодоров се разминава анонимно. Дамата, която засича всеки ден е тази, в която той започва да се вглежда и започва да разпознава из тълпата. Нейната история има значение за него, затова той почва да забелязва детайли, да помни нейното лице, да мечтае за нея.
Ритмичната, и леко напрягаща класическа музика в съчетание с този сюрреалистичен леко странен свят, успява да му придаде някаква свежа благовидност. В него Кито на пръв поглед изглежда нелепо, но в последствие се свързваме все повече с него, неговия свят се оказва като че ли от другата страна на монетата, на която е и нашия свят. Напук на света, героят му е истински, защото изпитва истински човешки чувства. Светът е нелеп, но търсенията на героя му са доста истински. От позицията си на наблюдател, чието лице виждаме, защото сме увлечени в историята му, Кито също играе тази игра.
Безличието е избор. Страхът също. Воайорството също.

Като казвам на една мисъл разстояние, по-горе в ревюто си, имам предвид точно това – най-близките и най-лесните неща на пръв поглед могат да се окажат дяволито трудни. И все пак рано или късно и неувереният ще направи решителната крачка – ако не доброволно, то ще бъде принуден от обстоятелствата. Всички се подчиняваме на вероятностите.
Георги Светломиров отива още малко по-далеч и поставя началото на края на цялата интрига с още един елемент. Животът си върви и не чака. В него празно няма. Всяко невзето решение е по същество избор. Може би е на място да се каже, че няма невзети решения, има грешни избори. А филмът показва, че има и закъснял избор и от това боли.
Защото накрая смелостта не е достатъчна. Тайминга също е важен.

 „Решения“ силно напомня на един друг филм от последните години – „Може би утре“ на Мартин Илиев. И в него така се получи, че увлечени в случващото се на арената на съзнанието, където се бият страховете и желанията, страстта и комплексите, интригата с вътрешната борба на неуверения човек ни се струва водеща. Под неумолимото постоянство на времето обаче, всяка вътрешна битка е просто трепет на пеперуда в Общия ред на нещата. Решенията са една от основните (де)градивни енергии, чрез които участваме в Общия ред и това какъв резултат ще произтече е донякъде в ръцете ни. "Решения" прилича на танц с невидимия шанс, който изкушава лесно съзнанието да му се довери. Шансът обаче е хазарт и ако той е извън нашият контрол то това е личен избор. Ако човек направи необходимото без да се надява, че ще има и утре и то ще е същото като днес, то увеличава вероятността да получи това към което се стреми.
Просто е. Невзетите навреме решения си имат солена цена.
#decisions #noblink #reshenia #kitodar #todorov #китодар #тодоров #интрига #intrigue #life #universe #probability #theory #вероятности #теория #смисъл #живот #обрат

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018