09.4 19:30ч
Велико Търново
2012
номиниран
director  
producer  
writer  

държава    България       година    2012      времетраене    7мин
жанр    Философски       технология    3D анимация      тема    Голямата картина Човечност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Христина Дилева
публикувано на 17 Януари 2018
С тавате в една слънчева свежа сутрин под песните на птиците и си казвате Какъв прекрасен ден!”. Минавате с усмивка през утринната си рутина – баня, закуска. Тръгвате на работа. И оттам всичко става неизвестно. Не знаете дали асансьорът няма да закъса на слизане или няма да спукате гумата на колелото си. Тръгвате по улиците и всичко е толкова привидно спокойно, твърде слънчево, донякъде граничи с лъжливо, само че вие не знаете това. Или го знаете, но сте сигурни, че инстинктите ви грешат. А междувременно, това не се усеща, но всичко тръгва сякаш против вас. И вече не е слънчево, а вие сте забравили чадъра си вкъщи. Никой не може да ви каже какво ще донесе (или не) настоящия ден.

Rew Day е анимация, отнесла награди като Най – добър анимационен филм за 2012 година'' на фестивала Златен кукер'', и номинирана в поредица филмови фестивали и конкурси не само в България, но и по света. Точно тя е и причината аниматорът и режисьор Свилен Димитров да бъде отличен с наградата Стоян Камбарев'' за 2012 година. Той се проявява в киното още в ранна възраст (от петгодишен рисува, а на единайсет създава и първия си къс анимиран филм) и никога не губи тази своя страст. Творбите му са основно повлияни от Тим Бъртън и Дейвид Линч. Талантът не остава незабелязан и той получава възможността да работи по рекламни проекти за имена като Nestle, както и за български филми като Дзифт" и Love.net.

Тази съгласуваност в действията на немалкия екип, експериментиращ с различни стилове и технологии, навярно е причината Rew Day да бъде оценен подобаващо.

Семпло поднесен трагичен сюжет със сладко-кисел привкус на комедия, това е основното, което прави този филм така лесен за гледане. Собственият стил на Свилен Димитров се проявява още в първите минути на филма. Пристанище, отминаващи кораби, типичната морска картина и един човек. Денят отминава и идва нощта. Ето това триминутно очакване подготвя зрителя за отговорите, които вече са избили в съзнанието му. А, потънали в анимацията, едва ли очаквате внезапно всичко да тръгне наобратно. Като превъртане на лента, анимацията ви връща назад във времето до събуждането на мъжа, което за съжаление се оказва последното в съществуването му. Придружавате го в последните му стъпки и страхове, усещате последните му мисли и чувства. Ставате съпричастни на ежедневието му и знаете, че всеки един ден може да е толкова слънчев и за вас самите. И накрая... просто се усмихвате.

А ако искате да разберете коя е причината героят да поеме по пътя на последвалите събития, достатъчно е само да погледнете календара над леглото му в края на филма!
#animation #rewday #svilen #dimitrov #man #3D #свилен #димитров #анимация #rew #day

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018