24.10 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
—÷≈Ќј–»—“  

държава    Ѕългари€       година    2012      времетраене    27мин
жанр    ƒокументален ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    √ол€мата картина
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
 онстантин ћравов
публикувано на 22 ƒекември 2013
т'ва е филм.

„есто ми се случва да разговар€м, на различни места и с различни хора, и когато се започне обичайната за всички ни песен „ќй Ѕългарийо, що си такова осрано кл€кало“ почти винаги по н€кой куплет ще се излее и за —еверозапада.  ой роднина имал там, кой при€тел, кой чул, кой недочул. —трашна мизери€, н€ма работа, всичко разграбено и те така ... ѕък повечето от тези хора или не са били в тази част на страната, или ако са били все едно главите са им били завр€ни там дето слънце не огр€ва и нищо не са видели ...

ћного се радвам, че съществуват такива документални филми. “очно такива дето н€ма да ти разказват за ликвидаци€та на „’имко-¬раца“ или за тъжната демографска картина с общи планове на малцинствени махали и данни на Ќ÷»ќћ. «а четвърт век живот се нагледах ... ћи, ето, колко хубаво можеш да загатнеш за всичко лошо, а едновременно с това да покажеш и хубавото.  ато просто скицираш н€колко чешита, които истори€та на закрити заводи и демографски кризи иначе ще подмине.

A
 не бива. ўе ми се да познавам повече такива хора. ƒа обикал€м селата, да се наливам с местната раки€, да сед€ и да ги слушам. јма не ми се получава, пробвал съм. ѕи€ им раки€та, мъча се да ги разговор€, ама не става. ¬еро€тно ц€лата градска претенциозност ми е изписана по лицето и пианистките ръце, дето не са хващали мотика. » ме е толкова €д, че не мога ей така да вл€за под кожата на ти€ хора и да ги разбера ... ƒа вид€ живота през техните очи.  акто този филм е усп€л ...

—игурно си казвате „≈й го то€ лигльо разглезен, не знае какво е, прави се на философ“. » сигурно сте прави. Ќо все пак вътрешната ми дилема стои, защото противно на вс€каква логика не откривам никаква красота в практичната схема, ко€то откакто се помн€ ми се пробутва за хубав живот. ¬изуализирам € като н€кой епизод на произволен щатски ситком. Ќ€каква професи€, н€колко при€тели, тъпи бъзици за кафе машината в офиса и кой не е почистил след себе си в кухн€та.

јз си искам българската дивоти€ ... Ќеподредената природа, локалната идентификаци€, директното говорене, клетвите, инатът ... ƒа се изкъпеш в мръсната река, да си философ на четири ракии, да си печеш кебапчетата върху табела с името на бащини€ ти убиец, да не се огънеш пред затискащата те идеологи€...

ќтносно последното- както н€кога османските €тагани, а после и ботушите на "червените" са клали и ритали в главата българщината, така тихомълком днес това прави пазарната глобализаци€. Ќе толкова ме притесн€ват скапаното управление, закритите заводи и рушащите се градове ... »натливата, непукистка балканска душевност ти€ неща ги прежив€ва, макар и псувайки грозно. јко зависеше от не€ и вродената й солидарност, доброто щеше да се възцари. Ќо идеологични€т каламбур на вековете не й остав€т шанс, а сегашни€т може и да й види кра€, като € удави в айфони, международни коледни песни и свещенна разграфеност във всичко.

—тавам хаотичен, извин€вам се. ѕросто от н€какво време ме притесн€ва мисълта, че с моето поколение на ѕрехода и по българските земи ще изтлеем от «ападната болест. “ази, ко€то прави все едно дали си от  азанлък, ƒобрич, —офи€ или —еверозапада; ко€то те лишава от умението сам да си вариш раки€та, да знаеш как да си направиш турши€, да седнеш пред масата с тези две блага на не€, и да говориш истински с н€кой, по възможност не за най-бързи€ път по който стигаш с колата до офиса. ћного е плашеща мисълта, че нашето поколение ще забрави как се вари раки€. ƒано ме разбирате.

ј за тези сбърканите люде, които си мисл€т, че проблема на страната са „простите“ хора, представени в този филм. ¬ий... вий сте пустин€ци. »дете и вижте —еверозапада ... природата, с€каш изоставените градове и села, чешитите ... ѕочувствайте го и да си говорим истински, не само за „’имко-¬раца“.

P.S. – Ѕлагодар€ на мо€ при€тел ¬иктор ƒрогата, който наскоро ми припомни този филм. ј той е визуална форма на далеч по-мащабен проект със същото име, за който можете да разберете тук. јвторът Ќиколай ‘енерски още пише едни почти интелектуалски текствове за OFF!News, както и има една-две свои изц€ло свои книги. » да си кажа – илюстраци€та в наши€ сайт не е от филма. “ова е гарата в ћездра, така както съветски лентов апарат € вид€ по залез слънце, през април 2013.

#–езерват #—еверозапад #Ѕългари€ #манталитет #идентичност #документален #филм #цигански #оркестър #Ќиколай #‘енерски #nikolai #fenerski #severozapad #bulgaria #bg #bednost #бедност

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018