08.7 20:30ч
Пловдив
режисьор  
продуцент  
 Salomon Ligthelm
 Alex Friedman
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2016      времетраене    5мин
жанр    Документален       технология    Игрално кино      тема    Митология и религия Конфликт
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ивайло Дончев
публикувано на 10 Април 2018
З абележително красиво заснет, Rocket Wars на Salomon Ligthelm ни разказва за любопитния обичай на остров Вронтадос в Егейско море, където всяка година в нощта срещу Великден членовете на две местни енории си спретват бой с хиляди фойерверки. Целта на всяка от воюващите страни е да порази църквата на отсрещния хълм. Макар на сутринта да се броят точните попадения, по традиция и двете „армии” се самообявяват за победили, след което се договарят с врага да разчистят сметките си на следващата година.
 
Традицията, казват, води началото си от времето на османското владичество, когато се ползвали не фойерверки, а истински оръдия, за да се държи поробителя далеч. И както става с не един и два стари обичая – и този предизвиква дискусии в днешно време. От филма разбираме, че участниците в него си имат проблеми с полицията и закона. Кратка справка в интернет дава възможност да научим, че други местни не гледат с добро око на ракетната война, тъй като понякога имуществото им страда от нея.
 
Макар случаите да не са напълно идентични, проблемите на гръцките ракетолюбители ми напомниха за жителите на странджанското село Бродилово, които си навлякоха гнева на природозащитници заради тричането на кучета. И ако мотивите на онези, които застават срещу двата ритуала са очевидни, то нещата с техните поддръжници далеч не стоят така.
 
Тук някъде следва да си зададем въпроса за функцията на традициите. Дали тя е връзката с дедите? Или пък хората ги следват по навик и без да ги подлагат под въпрос? А може ли някой, който не е роден на съответното място и не е живял живота на местните да ги разбере? Има ли той право да се меси в делата им?
 
Очевидно става въпрос за ценностен конфликт: от една страна имаме, в случая с ракетите, неприкосновеността на частната собственост. От друга – навярно комплекс от уважение към предците и свикналостта, водеща до нежелание за раздяла с обичая, а защо не и форма на канализиране на натрупано напрежение. Струва ми се, че, за разлика от родния пример, тук нещата се решават сравнително лесно с покриване на нанесените материални щети. Що се касае до кучетата в Странджа – трудно е да се измери тяхното страдание и уплаха, както и свързаността на собствениците им с миналото, след което да бъдат сложени на везната.
 
Оказва се, впрочем, че ракетната война привлича туристи към о-в Вронтадос. Сам по себе си този факт поставя нов проблем: разваля ли комерсиализацията даден обичай? Могат ли Кънчо, Джейсън или Анабел, които си правят селфи на фона на огнените дири от фойерверките да вникнат в предполагаемия дълбок смисъл на ритуала или за тях той е поредното попълнение в колекцията им от екзотични изживявания? Едва ли универсален отговор може да бъде даден, но доколкото повечето съвременни туристи имат потребителска нагласа, то в болшинството случаи отговорът на последния въпрос би бил „не”.
 
А концепцията за воденето на война в името на мира е в контекста на съвременната политика – смехотворна. Но ето, че шепа гръцки ентусиасти ни показват, че има как, макар на символно ниво – това да се случи.
#Гърция #традиции #обичаи #ритуали #остров #Вронтадос #ракети #огън #власти #извън #закона #църква #Великден #история #Османска #империя #Турция #робство #владичество #туризъм #Greece #traditions #customs #rituals #Vrontados #island #rockets #fire #authorities #outlaw #church #Easter #history #Ottoman #empire #Turkey #yoke #slavery

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018