10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
режисьор  
продуцент  
 Salomon Ligthelm
 Alex Friedman
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2016      времетраене    5мин
жанр    ƒокументален       технологи€    »грално кино      тема    ћитологи€ и религи€  онфликт
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 10 јприл 2018
« абележително красиво заснет, Rocket Wars на Salomon Ligthelm ни разказва за любопитни€ обичай на остров ¬ронтадос в ≈гейско море, където вс€ка година в нощта срещу ¬еликден членовете на две местни енории си спретват бой с хил€ди фойерверки. ÷елта на вс€ка от воюващите страни е да порази църквата на отсрещни€ хълм. ћакар на сутринта да се бро€т точните попадени€, по традици€ и двете „армии” се самооб€в€ват за победили, след което се договар€т с врага да разчист€т сметките си на следващата година.
 
“радици€та, казват, води началото си от времето на османското владичество, когато се ползвали не фойерверки, а истински оръди€, за да се държи поробител€ далеч. » както става с не един и два стари обича€ – и този предизвиква дискусии в днешно време. ќт филма разбираме, че участниците в него си имат проблеми с полици€та и закона.  ратка справка в интернет дава възможност да научим, че други местни не гледат с добро око на ракетната война, тъй като пон€кога имуществото им страда от не€.
 
ћакар случаите да не са напълно идентични, проблемите на гръцките ракетолюбители ми напомниха за жителите на странджанското село Ѕродилово, които си навл€коха гнева на природозащитници заради тричането на кучета. » ако мотивите на онези, които застават срещу двата ритуала са очевидни, то нещата с техните поддръжници далеч не сто€т така.
 
“ук н€къде следва да си зададем въпроса за функци€та на традициите. ƒали т€ е връзката с дедите? »ли пък хората ги следват по навик и без да ги подлагат под въпрос? ј може ли н€кой, който не е роден на съответното м€сто и не е жив€л живота на местните да ги разбере? »ма ли той право да се меси в делата им?
 
ќчевидно става въпрос за ценностен конфликт: от една страна имаме, в случа€ с ракетите, неприкосновеността на частната собственост. ќт друга – нав€рно комплекс от уважение към предците и свикналостта, водеща до нежелание за разд€ла с обича€, а защо не и форма на канализиране на натрупано напрежение. —трува ми се, че, за разлика от родни€ пример, тук нещата се решават сравнително лесно с покриване на нанесените материални щети. ўо се касае до кучетата в —транджа – трудно е да се измери т€хното страдание и уплаха, както и свързаността на собствениците им с миналото, след което да бъдат сложени на везната.
 
ќказва се, впрочем, че ракетната война привлича туристи към о-в ¬ронтадос. —ам по себе си този факт постав€ нов проблем: развал€ ли комерсиализаци€та даден обичай? ћогат ли  ънчо, ƒжейсън или јнабел, които си прав€т селфи на фона на огнените дири от фойерверките да вникнат в предполагаеми€ дълбок смисъл на ритуала или за т€х той е поредното попълнение в колекци€та им от екзотични изжив€вани€? ≈два ли универсален отговор може да бъде даден, но доколкото повечето съвременни туристи имат потребителска нагласа, то в болшинството случаи отговорът на последни€ въпрос би бил „не”.
 
ј концепци€та за воденето на война в името на мира е в контекста на съвременната политика – смехотворна. Ќо ето, че шепа гръцки ентусиасти ни показват, че има как, макар на символно ниво – това да се случи.
#√ърци€ #традиции #обичаи #ритуали #остров #¬ронтадос #ракети #огън #власти #извън #закона #църква #¬еликден #истори€ #ќсманска #импери€ #“урци€ #робство #владичество #туризъм #Greece #traditions #customs #rituals #Vrontados #island #rockets #fire #authorities #outlaw #church #Easter #history #Ottoman #empire #Turkey #yoke #slavery

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018