05.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ  
ПРОДУЦЕНТ  
 A. J. Carter
 Smooth Motion Films
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Австралия       година    2010      времетраене    16мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Враждебност Изборът
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ивайло Дончев
публикувано на 5 Април 2015
R onan’s Escape едва ли ще зашемети някого с оригинален сценарий или неочакван обрат, макар подбраната за фон музика да не навява точно самоубийствено настроение. Това не означава, че уроците, на които филмът учи, не трябва да бъдат преговаряни. Защото никога не се знае чия чаша ще прелее от нашата капка.
 
Безобидни, на пръв поглед, детските закачки могат да имат трайни, а друг път – дори фатални – последици. Понякога децата, на които сме свикнали да приписваме качества като невинност, непорочност и чистота, могат да бъдат учудващо жестоки.
 
И не защото в човешката природа е заложена деструктивната агресия – инстинктивистките теории за произхода на въпросната отдавна са запратени в гроба. А защото нездравословната социална среда произвежда нездрави индивиди. Общество, което се проваля във възпитаването на любовта като основна ценност, но процъфтява в къде косвеното, къде прякото насаждане на агресията като начин на оцеляване и дори – път към „успеха”, е болно.
 
В едно такова общество реакцията на агресията е твърде често на пасивно съучастие – като на шофьора на училищния автобус. Видно е, че той не одобрява гаврата с Ронан, но не предприема нищо, за да я спре. В известен смисъл той е дори по-виновен от самите гавраджии, защото осъзнава нередността на случващото се, но – може би от малодушие – не се възпротивява.
 
Това малодушие има всички шансове някой ден да затрие човешката цивилизация: слабостта на онези, които разпознават злото като такова, но по една или друга причина – бездействат. Жестоките деца са продукт на жестоката система. Те са неосъзнати същества и вината им е по-скоро частична, а може би клоняща към никаква.
 
За нас остава да се надяваме, че съдбата на героя няма да сполети нашите деца. И поуката да не бъдем последната капка в ничия чаша.
 
За съжаление, Ронан оставя другите да определят какъв е: загубеняк. Твърде рано, а и лесно, губи битката с живота, увисвайки на въжето. Самоубийството би могло да е проява на егоцентризъм. В случая е по-скоро на слабост, безизходност. Бягство от затвора на жестокия живот, непредлагащ достатъчно, с което да те задържи.
#Ronans #Escape #2010 #Австралия #Australia #A.J. #Carter #драма #drama #агресия #agression #училище #school #самоубийство #suicide #Ивайло #Дончев #Ivaylo #Donchev

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018