09.4 19:30ч
Велико Търново
2014
селектиран
director  
producer  
 Alexander Farah
 Alireza Taale
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Канада       година    2014      времетраене    14мин
жанр    Драма Семеен       технология    Игрално кино      тема    Бунт Предразсъдъци
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 15 Юли 2015
С илата на киното се проявява най-силно тогава, когато чрез художествения разказ ни предава жив истински проблем от обществото ни, който съществува отдавна и за съжаление няма открито универсално решение. Най-малкото като се почне от дефиницията на проблема – всъщност той е, че мюсюлманите имат отживели разбирания или че западния човек не е достатъчно толерантен за културното разнообразие? Едните и другите умело отклоняват дебата между двете тези, а потърпевши в крайна сметка от пасивността на човечеството да превъзмогне по един или друг начин проблема, са хора като Сахар – онези млади хора, които нямат нужда от този жесток framing на мисленето и първичността им, за да се чувстват добре.
 
Толкова е човешки този филм. И толкова жесток. Семплият и чист кино език на Alexander Farah, което е характерно за канадската школа като цяло, поддържа зрителя на лека дистанция от историята. Гледната ни точка за случващото се тръгва от охранителна камера и полицай, който започва с думите „Tell me what happened?”, което сполучливо създава напрежението на интригата. След това минава през брата на Sahar, който макар докрая на филма да загатва преосмисляне и може би промяна на възгледите си, всъщност без да се налага Farah да ни гради сложен образ, с игнорирането на обаждането в 4ч, ясно показа в кой лагер е. Липсата на човек от семейството, който да е на вълната на Сахар, логично доведе до това тотално фиаско. Толкова истинско. Всеки един персонаж е значим герой в тази история.
 
Филмът е победител на 5 световни фестивала и номиниран на близо 15. Това е добър знак, защото макар и да няма ефективно решение за установяването и разбирането на свободите на личността, културата отново се доказва като най-добрия способ за споделяне и сближаване на гледните точки за света на различните народи, при това чрез киното, който е най-достъпния медиум. И впрочем, абстрахирайте се от персийския език (на който Сахар (sahar) означава Магия), и се замислете около вас дали отношенията между близките са в универсален баланс, защото в България знаем не една и две истории за тежкия балкански характер унищожил много семейства и предначертал безброй съдби предимно в посока „каквото и да е, само да е навън“ – концепция, която може да има катастрофални последици за неопитния, наивен, току що напуснал семейството млад човек.
#sahar #afghanistan #afganistan #афганистан #2014 #канада #драма #canada #short #film #drama #alexander #farah #александър #фара #тифф #tiff #toronto #film #festival #Alireza #Taale #Behtash #Fazlali #Panthea #Vatandoost Soheila #Vatandoost #Mohammad #Sarwari #Jack #Christofferson #семейство #сблъсък #морал #западно #общество #мюсюлмани #културен #сблъсък #култура #western #society #cultural #collision #muslims #westernized #moral #family #magic #sahar

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018