08.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТ  
 LARS HENNING
 LARS HENNING
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Германия       година    2006      времетраене    13мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Човечност Изборът
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 14 Юни 2013
S ecurity е късометражен филм, спадащ в категория, на която от известно време не бях попадал. Това са праволинейните, битово-ситуационни филми. Към тях имам особено отношение, защото светът, който представят не е просто копие на реалността, ами навлиза точно в ежедневната реалност на един обикновен градски човек. В случая, супермаркетът- мястото на което средния човек прекарва няколко години от живота. Това е място, което въпреки постоянното движение на много хора и стоки, е автоматизирано и рядко може да се създаде ситуация, която би променила живота ви, но гледайки филма осъзнавате, че това би могло да се случи на всеки човек и най-вероятно вече се е случвало много пъти.
 
Неореалистичната и изчистена естетика на Lars Henning е приятна, защото липсата на детайли, които да ангажират вниманието и монотонноста в кадрите създават едно леко, но постоянно напрежение. Тук се усеща и навика, който късото кино развива у зрителите – колкото е по-праволинеен и монотонен сюжета, толкова по-ударен е краят. Разбира се, това важи само за добрите късометражни филми. Истински майсторлък е да създадете край на една история, който да е логически издържан и да е толкова неочакван, че зрителя да е неспособен да го предвиди.
 
Security, освен че за жанра си може да се нарече класика, има и доста силна и конкретна идея, която провокира вътрешен дебат, противопоставящ Системата и Човека като индивид. Не знам дали в българските супермаркети някога са извършвани такива проверки за едва ли не сексуален тормоз от страна на служителите към клиентите, защото като цяло в България темата за флирта на работното място не е особено коментирана. На Запад обаче, тази тема стана много актуална последните години, сигурно защото си нямат други по-важни проблеми да решават... От друга гледна точка, това се случва в Германия – страна, известна с правилата и нетърпимостта към нарушаването им. И оттук вече може да се изведе втора линия за дискусия – спазването на правилата ли е причината Германия да е най-добре развитата страна в света? Ако е така, кофти за тях, защото това си има и странични ефекти, май невидими за обществото, но болезнени за индивида, когато смачкат проявата му на естествено човешко чувство, защото е в разрез с правилата. Доста интересни теми върху които да помислите поставя Security!
#LARS #HENNING #Германия #germany #2006 #drama #live #action #игрално #кино #драма #security

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018