11.8 21:00ч
Трявна
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 RODRIGO GARCIA
 WIGS
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2012      времетраене    12мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 14 Юни 2013
S erena е филм, разкриващ в дълбочина природата на изповедта като субект в човешката култура. А тя е особена... От една страна е строго обкована от правилата на Църквата, защото и двамата са в позицията на нейни представители, от друга страна това е дълбоко интимен момент между един мъж и една жена, в който има само една единствена преграда – решетката между тях. С това бих добавил и още нещо – този момент е изолиран от реалността. Той е там, защото е длъжен да я изслуша, тя е там, защото има нужда да направи едно признание и нищо друго в този момент няма значение.
 
В хода на филма, си задавах разни въпроси, които са логични и вероятно ако запознат представител на Църквата ги чуе, ще ми даде логични отговори, но дали?! Защо монахините нямат право на интимен живот? Ако Църквата прокламира вярата в Господ, респективно и относителното уважение към Живота, защото Господ е Твореца, то защо Отците, монахините, игумените и прочие църковни длъжности са подложени на себе отрицание като им се налага административна забрана да правят секс? Оттук изниква втори въпрос – правилно ли е да възприемам подтискането на сексуалната енергия като себе отрицание? Защото ако не е правилно, то все пак подтискането на тази енергия (чрез която хората се създават) не нарушава ли духовния баланс на човека, което не би трябвало да е цел на Църквата? Или предизвикателството е да се намери този баланс?
 
Запомнете тези въпроси, защото след малко ще ви потрябват отново. Преди 6 месеца имах честта да разговарям с бивш възпитаник на Духовната академия, който е живял в немалко манастири, разговарял е с доста духовници и ми разказа неща, които не очаквах да чуя. В Църквата има много секс, в мъжките манастири има много случаи на секс между мъже, отделно наскоро в Сърбия стана скандал след като един владика се оказа, че прави секс с младо момче... Всичко това се случва много потайно, а дори да се разчуе, информацията много рядко излиза извън църковните среди (неслучайно). И сега да се върнем на въпросите. Ако все пак масово се нарушават тези написани правила на Църквата, то какъв е смисъла от тях? Дали не е умишлено, за да се вмени автоматично чувство на вина и греховност у всички духовници? Ще направя един паралел. Всички българи си знаем, че масово заплатите не отговарят на договорите, за да се избегнат високите осигуровки. Вие нали не си мислите, че държавата не знае?! Точно това е целта! Защото създавайки условия за подобни прекрачвания в сивата икономика, ризите на всички фирми става кирливи, което ги прави зависими от волята на държавата косвено и по-важното – законно! Защото неизрядните фирми са много по-лесни за манипулация или заличаване с цел обслужване на нечии интереси, отколкото тези с чисто досие, които ще надигнат вой ако държавата ги пипне.

Дали нещо подобно не се прилага и в Църквата? Защо? Какъв е смисъла? Къде е Църквата днес?
#Serena #RODRIGO #GARCIA #WIGS #сащ #USA #драма #игрално #кино #drama #live #action

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018