РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 PIERRE OLIVIER
 STEVE SUISSA
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Франция       година    2001      времетраене    6мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Милен Николов
публикувано на 22 Октомври 2014
Р еалност и изкуство се допълват взаимно в този малък, интимен и леко тъжен френски филм. Идеята, че изкуството винаги е черпило идеите си от обкръжаващата ни действителност, е брилянтно пресъздадена в Shall We Kiss на сценаристa и режисьор Pierre Olivier. Terry Gilliam беше казал веднъж, че истинското кино не дава готови отговори, а само готови въпроси, и този късометражен филм прави точно това.

Сюжетът – млада начинаеща актриса подранява за предстоящото си прослушване. Тя се спира в едно кафене, за да да преговори репликите си на спокойствие. Там тя забелязва мъж, който седи сам на една от масите. Запътва се към него и го моли да й помогне с текста. Непознатият мъж се съгласява и двамата започват да водят измислен диалог за края на една любовна връзка. Край, който се оказва действителна, реална случка, преживяна току-що от мъжа. Първоначално актрисата неуверено рецитира репликите си, ала след като той я кара да се усмихне, докато репетират, тя се разплаква в роля и като че ли вече напълно осъзнава смазващата емоционална енергия, криеща се зад тези на пръв поглед обикновени думи. Разбрала вече как трябва да подходи към текста, тя му благодари и си тръгва, а от тоалетната на кафенето излиза друга жена, която се насочва към мъжа и умоляващо го пита: “Може ли да се целунем?“ (думи, които са били част и от текста на актрисата).

От дълго време насам не съм бил така объркан от сюжета на филм. Фактът, че ми се наложи да го изгледам поне 5 пъти, за да се опитам да го анализирам, е напълно показателен.  

Но каква е темата на този измиващ така майсторски границите между истина и художествена измислица филм? Успях да достигна до две доста любопитни и различни в същността си теории относно идеята зад Shall We Kiss.

Първата е, че съдбата явно притежава добре развито чувство за ирония, понеже в една невероятна, откачена действителност, на един мъж му се налага последователно да преживее на два пъти любовна раздяла – веднъж действителна и веднъж „на хартия“.

Втората ми теория е свързана с  нежеланието на човек да приеме реалността. Този филм всъщност  е кратко психологическо изследване на състоянието на  мъж, който не може да приеме, че е изоставен. Напълно правдиво може да предположим, че цялото действие в тази късометражна лента се случва в съзнанието на героя. Актрисата не съществува – тя е плод, проекция на неговото въображение. Въображение, което предпочита да репетира едно наистина случило се събитие, за да може да избегне последиците извън фикцията. Нужно е да припомним какво представлява актьорът/актрисата. Хората в тази професия са всичко друго, но не и себе си. Тяхната работа е да се преструват и да правят неща, които не са истински и никога не са се случвали.

Режисьорът и сценарист Pierre Olivier още в дебютния си късометражен филм умело успява да се сработи с актьорите (самият той също е актьор), като ги кара да дадат максимума от себе си. Камерата на Olivier Chambon е фокусирана върху лицата на героите, като по този начин успява да съсредоточи зрителя само върху играта на  Жан-Люк Авел и Алис Карел, които тук са просто превъзходни.

Дали това е филм за нелепите игри на съдбата или тънка психологическа драма, Shall We Kiss успява и в двата случая да постигне целта си – това е къс, но запомнящ се за дълго време филм, който дава различни интерпретации на човешките поведение и психика.
#shall #we #kiss # #pierre #olivier #пиер #оливие #france #франция #drama #драма #STEVE #SUISSA #2001 #пиеса #театър #репетиция #repetition #theater #piesa #play

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018