РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
СЦЕНАРИСТ  
 PATRICK HUGHES
 Publicis Mojo
 Karl Fleet
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


Австралия     •     2008     •     12мин
жанр
Романтичен
технология
Игрално кино
теми
Любов, Щастие
автор
Ясен Таха
публикувано на 9 Март 2014
Р утината – алармата сутрин, корн-флейкс за закуска, метрото, 9-те часа работа, отново метрото и си лягаш. На следващия ден същото. Жалкото, че това е животът на безброй много хора пръснати по целия свят (даже, по-скоро, по „белия“).  Конкретният филм е сниман в Мелбърн, Австралия, но същата картинка може да бъде наблюдавана в офиси сградите във всичките метрополиси.

Режисьор е Peter Hughes и филмът е един от петте участвали в Schweppes Short Film Festival от 2009-та година. Интересното за този фест е, че Publicis Mojo, чиято е идеята за организацията, са от Нова Зеландия, но общия им проект е насочен към Източна Европа. Аз си спомням, че по-телевизията даваха по 30-45 секунди от тези видеа и беше реклама на Schweppes. След това се разширява из цяла Европа и за същата година тази история се превръща в топ 5 на най-гледаните видеа в YouTube.

Диалог (в нормалния смисъл на думата) няма почти никакъв, но двамата главни герои общуват, чрез бели листове хартия, върху които е написано това, което искат да изрекат. Мъжът (Jason) е току що дошъл в големия град и търси също толкова голямата любов. Около него всички са се превърнали в роботи, които градят икономиката и там няма място за човещина. В един от малкото моменти, в които той се смее естествено, колегите му в офиса се възмущават от това и един от тях използва красноречивото “Шшшт”. Тези неща го депресират и той не намира смисъл сутрин да стане от леглото и затова му е толкова трудно да го направи с желание. Той е срамежлив и е непосилно за него да завърже разговор, с която и да е от срещуположния пол. Това проличава дори, когато с мистериозната и красива Stacey от съседната сграда започват своя „офлайн чат“ и листа, с който иска да я покани на среща, му е трудно да го покаже, че даже има клиширана сцена, където той е пред огледалото и се чуди как да го направи.

Ако трябва да съм честен има доста клиширани сцени и кадри, но те стоят много добре в този контекст и избистрят посланието, което този филм иска да отправи. Нестандартният начин, по който двамата комуникират седи като една цветна щриха в сивата картина около тях. Той е прост, но разчупва леда отвсякъде, колкото е и прост начин на снимане на този филм – една камера, кадри на точните места, емоционална музика и на няколко места продуктово позициониране. То тук не дразни, както ни дразни в българските сериали, защото е на много малко места, а и все пак фестивала е спонсориран от безалкохолната напитка и като цяло за всички е “win-win situation”. Задължително и за кинаджиите да участват в този конкурс е било в кулминационните моменти да присъства „Шшшт“, защото това виждахме по телевизиите като реклама на Schweppes.

Филмът е една красива, късометражна, романтична комедия, която препоръчвам на всеки, който е потопен в динамичния офис живот – може да го гледате в обедната почивка или докато се движите с градския. Така „знаците“, може да се окаже, че са точно били винаги под носа ви, както Stacey е била за Jason. Струва си повече от Signs с Mel Gibson, това споменах ли го?
#signs #знаци #patrick #hughes #shhht #schweppes #australia #австралия #new #zealand #office #love #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
team members who have visited this page or watched film
ПРЕСЦЕНТЪР ЗА ПРОЕКТА НАШИЯТ ЕКИП ИЗПРАТИ ФИЛМ ОТВОРЕНИ ПОЗИЦИИ КОНТАКТ С НАС


project lead by Kinematograf Media Foundation
with love from Sofia, Bulgaria

site engineered by uli.space
some rights reserved © 2012-2017