29.6 21:00ч
ƒолна ћалина
режисьор  
продуцент  
сценарист  
dancer  

държава    ¬еликобритани€       година    2017      времетраене    5мин
жанр    ‘илософски       технологи€    FX ефекти      тема    —ъзнание
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
¬асилики ƒраконтаиди
публикувано на 13 ‘евруари 2018
  расив филм, съсредоточен върху ума на страдащите от депреси€, цел€щ да обогати разбирани€та ни за забол€ването без да го стигматизира. ѕосланието е предадено с хармонично единство между балетен танц, изпълнен под вода, вдъхнов€ваща музика и поетична визи€. ÷€лостно лирично излъчване е постигнато благодарение на смелото решение на режисьора Louis-Jack  да заложи на неочаквано из€щна трактовка на така мрачна тема. ќгромен е приносът на хореографката Charlotte Edmonds, вдъхновена от автопортрет на ирландски€ художник Ian Cumberland, в който го виждаме потопен във вана с костюм, който е достоверно пресъздаден и облечен от Francesca Hayward – балерина от най-висш ранг в лондонски€  ралски балет, зашемет€ваща с професионалното си изпълнение и звездно присъствие във Sink or Swim. 

»зразните средства във филма са изчистени и извеждат убедителен душевен портрет, изграден само с най-нужното, за да се проникне в сърцевината на проблема.„рез т€х зрителите са въвлечени в тайни€, потискащ св€т на депреси€та, конструиран като подводно пространство. “леещата палитра допринас€ за т€гостното усещане – във вариациите си на черно и тъмносиньо, а техен контрапункт са меките тонове на проникващи€ лъч светлина. ћножеството струи балончета, запечатали в себе си дъха на героин€та, креп€т и спо€ват композици€та.

«рителите са окуражени с предварително поемане на въздух за предсто€щото гмуркане и бързо са притеглени в дълбините на съзнание, зал€то от мрачните води на депреси€та. ѕропадането на героин€та  е и нашето едновременно слизане заедно с не€ в тъмните дълбочини, където сме предизвикани за емпатично съпрежив€ване на болката.

«абавените, из€щни движени€ на Francesca Hayward  ни унас€т в съноподобен св€т – красив и летаргичен – но  същността му е на бойно поле, в което ще се слеем с балерината в кризисни€ момент на отпор, с който т€ цели да си върне властта над собствени€ живот. 

јкцентът несъмнено пада върху танца, изместил традиционни€ наратив като форма на изказ, поради бедността на обикновени€ език да внуши турбулентни чувства, които н€мат превод. »з€щните линии, които рисува с т€лото си, са начинът за комуникаци€, чрез който балерината се превръща в медиатор, разкривайки чрез движение състо€ни€ на отча€ние и борба, които са н€къде отвъд – в н€кое равнище на ума; в този смисъл т€ надскача рол€та си на инструмент, в тази на истински артист.

 ак реч ще улови и предаде същността на забол€ване, което е забулено в мистери€, заради неспособността, както на професионалисти, така и на самите живеещи с депреси€ да дадат логично и задоволително об€снение на въпроси свързани с по€вата ѝ? јко се опрем на художникът Ian Cumberland и неговото впечатление от празнотата, ко€то цари в обществото, отговор можем да търсим в смилащото, съвременно ежедневие, изплюващо ни изпразнени в кра€ на работни€ ден, остав€що ни в състо€ние на инертност и апатичност към дребни красоти и към всички останали; всичко това проправ€ път на депреси€та, изпълз€ваща със студените си ръце от нашите непрогледни недра, за да ги сключи в задушаваща  хватка около врата ни. » действително нейни€т извор е н€къде в нас, защото, както разкрива кра€т на филма, ц€лото действие се е разиграло в главата на героин€та. ј дали изплувалото лице е това на победоносец? – оставено е на нас, зрителите, да преценим.

Ќе може да се пропусне и напомн€щи€ биосонар звук преследващ неуморно кадрите, карайки ни да се запитаме: кой кого търси? ƒали ние търсим изгубилите се, или това е техни€т отча€н повик към нас? ¬ръща ли се празно ехото на посмелите да поискат помощ? »ма ли н€кой в обкръжението ни, чиито викове и ридани€ остават глухи и пренебрегнати? ƒали н€кой наш близък точно в този момент не сподав€ мъката си?

—традащите от депреси€ и други психични забол€вани€ гаснат тихо. пон€кога е нужна съвсем малко помощ, за да забележат лъча и, че светлината му може да е дори заслеп€ваща.

»ма смисъл от борбата. »ма смисъл да се гледа този филм.
#потъвам, #потъване, #плуване, #балет, #насто€ще, #депреси€, #хореографи€, #sink, #swim, #ballet, #nowness, #depression, #choreography

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ Ќј”„≈“≈ ѕќ¬≈„≈ «ј Ќј— ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ–  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018