22.11 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ– » —÷≈Ќј–»—“  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 Ѕорислав »нгилизов
 ЌЅ”
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Ѕългари€       година    2012      времетраене    2мин
жанр    ‘илософски ≈кспериментален       технологи€    јнимаци€      тема    √ол€мата картина —юрреализъм
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 26 ћарт 2015
трелките, които „жънат” – дали асоциаци€та с косата на смъртта е рационално търсена или интуитивно намерена – едва ли н€кой може да каже.  акто не е €сно какво е накарало Ѕоби »нгилизов да оцвети циферблата си в жълто – този цв€т, който при ƒалчев се свързва повече с отиващи€ си живот и смъртта, отколкото с животворните прот€гани€ на —лънцето към «ем€та, да речем. –азбира се, „ƒ€волско” тук е само отправна точка. ћежду двете творби може да се спускат и още от мостовете на асоциациите, с или без да се стига до самоцел.
 
јко се хранехме с време, то най-веро€тно щ€хме да умираме от затлъст€ване. √ероите в „—иво и —иво” обаче са н€как хърбави. —игурно имат много добър метаболизъм. √ор€т калориите-секунди достатъчно бързо. —екунди, които дори не са техни.
 
Ќека се абстрахираме за момент от схващането, че времето е само иде€, илюзи€, създадена за наше улеснение. ¬ крайна сметка – и то, като самото време, е иде€, продукт на човешки€ разум и би могло да бъде не по-малко илюзорно.
 
ј сега нека се замислим: колко от времето на другите, с които сме свързани в едно ц€ло, крадем? ≈жедневно, занимавайки ги с мимолетните си и незначителни проблеми, желани€, страхове?  радем от т€х, но без да печелим: получава се нещо като черна дупка за мигове. “е се губ€т безвъзвратно, пропадат в небитието. ƒали това иска да ни каже и филмът с последното пускане на водата?
 
Ќакра€ нека помирим търкал€щите се във философска (с)хватка гледища: дон€къде е парадоксално, но най-ценни€т ни ресурс – времето – е наша измислица. “ова не значи, че то не съществува. ≈дна от най-великите ни способности е тъкмо тази: да раждаме идеи. ƒа творим, а с това – да приличаме на богове. “ук н€къде се крие и изходът от сиви€ лабиринт.
 
јко затворим очи и се заслушаме в общи€ звуков фон, който мрежата от хора-кенефи произвежда, ще чуем десетки гребци. –оби, които не подозират, че засилват кораба на цивилизаци€та към крушение. ќстава да пуснем греблата.
#—иво #и #—иво #Grey #& #Grey #Ѕългари€ #Bulgaria #2012 #анимаци€ #animation #философи€ #philosophy #време #time #Mouse-X #»вайло #ƒончев #Ivaylo #Donchev

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018