15.11 16:00ч
ѕловдив
2006
победител
режисьор и сценарист  
 Martin McDonagh
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    »рланди€       година    2004      времетраене    27мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    “ъга ÷инизъм
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 20 ёли 2013
ъздаден през далечната 2004, Six Shooter е странен. ћного странен. “олкова странен, че печели ќскар 2 години по-късно, British Indipendent Awards 2005 и е номиниран за BAFTA (уви The Banker на Michael Sheen печели). —транен, защото на н€колко пъти филма ме довежда до състо€ние, в което не знам дали да се сме€, дали да се разплача и дали случайно не преоткривам н€ко€ истина за живота. ƒруги, разбира се, може да не вложат толкова много в този филм, но аз лично б€х разтърсен, когато свърши...
 
Martin McDonagh, който нашум€ последните години с In Bruges и Seven Psychopathes е изградил Six Shooter, залагайки на дълбоко психологическо изграждане, което прогресира с вс€ка една сцена, за разлика от пр€кото действие, което е 1/5 от този филм. јко в началото си градим първи впечатлени€ за героите, то с напредването на филма, установ€ваме колко различни са те и как всеки има сво€ истина за живота и нито една може да бъде приета или отхвърлена на 100%. ’лапето се из€в€ва като социопат, но дали наистина е така?!
 
¬ една стати€ за Six Shooter на Priya Jane, намерих следни€ коментар „in the absence of authority, McDonagh’s characters live by their own individual moral codes, and violence usually erupts when these codes collide“. “ози коментар е интересен, защото ако например Donnelly (протагониста) е човек с модерни либерални възгледи, включващи уважение към мъртвите, учтивост, усещане за състрадание, то ’лапето има ли изобщо „морален кодекс“ или на наш език казано морални ценности?! «ащото, ако н€ма, то това не е точно сблъсък.
 
ќпределението за социопат е човек, който използва речта в буквални€ й смисъл и не умее (или не иска) да борави с не€ освен чрез преките значени€ на думите, то и чрез контекста, преносните значени€, заобикалките, интонаци€та и прочие различни методи да кажете едно, ама да предадете различен смисъл с цел или без цел. “ези различни методи са създадени от човечеството, за да регулират по н€какъв начин социалната интеракци€ между хората и да се изб€гват странните ситуации, които биха се получавали ако всички хора б€ха социопати. —оциопатът не се интересува от обратната реакци€ на хората, защото не счита за нужно да се съобраз€ва с тази морална система. —поред т€х, човек тр€бва да действа индивидуално според собствените си виждани€, а не според общите такива. “ова определение като че ли пасва на ’лапето. Ќо...
 
... на н€колко пъти ’лапето все пак казва н€кои неща, които излизат от тази дефиници€ и откровено казано ни объркват като публика. ¬ кра€ на филма последните му думи към Donnelly са „съжал€вам за жена ти и всичко“. “ова про€ва на вид съжаление ли е?! «ащото съжалението не е много типично за този тип хора. ќчевидно и за Donnelly, който рискува да бъде застрел€н, за да спаси ’лапето. «а нас, това е противоречие и никога н€ма да бъдем на 100% сигурни дали ’лапето наистина е социопат по душа, или е развил това си отношение към света в последствие по едни или други причини (като например епичната сцена с взривената крава, ко€то със сигурност е оставила следа в развитието му).
 
ќще един момент, хвърл€щ съмнение върху безсърдечната душа на ’лапето е фактът, че той е доста забавен. ƒа, хуморът му не е за всеки, но ако беше в друга среда (например такава, в ко€то не всички са трагични заради смърт), надали всъщност бихме установили, че е социопат. » в този ред на мисли, отчитайки факта, че влакът беше почти празен, Donnelly във всеки един момент би могъл да се премести, но не. Ќещо в ’лапето го привлича. ƒали неговото счупено поведение не хвърл€ малко светлина върху трагичната душа на Donnelly, който би могъл да изиграе и н€каква позитивна рол€ в иначе тъжни€ живот на ’лапето? Ќе мога да твърд€ нищо със сигурност, защото различните хора по различен начин биха разтълкували мотивите на отделните герои.
 
ƒокато ’лапето е брутални€ катализатор на филма, той не е фокуса. Six Shooter започва и свършва с Donnelly, който макар и пасивен в сравнение с ’лапето, е ключова фигура, защото Six Shooter е горе-долу истори€ през неговите очи. “ой е готов на самоубийство, защото в живота му липсва светлина, а този ден конкретно беше прекалено трагичен, за да може н€кой след това да разсъждава нормално. ѕърво, смъртта на жена му, после смъртта на детето на двамата непознати, после самоубийството на майката, после арогантното поведение на ’лапето, че и накра€ разстрел, в който замалко сами€ той да получи куршум... Ћипсата на н€какво просветление какво се очаква да прави след такъв ден води към едно – куршум. » тук виждаме нещо силно – човечността, ко€то той таи в сърцето си. “ой застрел€ заека си, изхождайки от бъдещето, че не е хубаво да го остав€ без стопанин. —лед това той случайно пропусна главата си. —лед това куршумите свършиха. Ќа този св€т н€ма случайни неща. «начи това не е било решението. ѕоследни€ кадър, в който Donnelly държи обезглавени€ си заек и казва „what a fucking day”, леко обърква публиката, защото след този мрачен, направо черен филм, през който геро€ минава, тази сцена хвърл€ малко светлина и надежда, че по-зле не може да стане. «начи може да се върви само нагоре. ¬ъзход. ƒали Donnelly ще остане същи€ човек, занапред?
 
Six Shooter е сложен филм и сигурно изпускам доста неща. ¬сичко в този коментар е плод на лични интерпретации и не претендирам, че всичко е точно такова, напротив, Six Shooter е от онези филми, чрез които можете да установите колко различни могат да бъдат отделните гледни точки.
#six #shooter #MARTIN #McDONAGH #2004 #ireland #ирланди€ #драма #drama #live #action #игрално #кино #oscar #оскар

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018