09.4 19:30ч
Велико Търново
РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТ  
 JEREMY CLAPIN
 STEPHANE PIERA
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Франция       година    2008      времетраене    13мин
жанр    Фантастика       технология    Анимация      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Елена Рапонджиева
публикувано на 2 Януари 2014
П ристрастна съм. Skhizein съчетава 2 от слабостите ми: френско кино и оригинални идеи. Човек, който съществува в пространството на 91 см от мястото, където би трябвало да бъде и където предметите реагират на допира му. Как ти хрумва такава идея?!?! Не знам, но е чудесна! А една идея може да бъде добра или лоша само когато бъде реализирана. Прекрасно е, че едно по детски освободено хрумване е превърнато във филм и е споделено с нас.
 
За името на филма си, режисьорът Jérémy Clapin обяснява, че идва от гръцки и означава “да разделиш”. Историята стартира в кабинета на психоаналитик, което в комбинация със заглавието ме навежда на мисълта, че можем да тълкуваме Skhizein като метафоричен разказ за деструктивната психихика.
 
Режисьорът е оплел от идеята интересна история с динамично развитие. Практическите проблеми на едно такова отклонение в пространството са безброй и Clapain ни прави техни свидетели без да ни спестява детайли. Виждайки изключителното затрудняване на напълно естествени ежедневни действия неминуемо потапя зрителя в проблематиката на ситуацията и го прави съпричастен.
 
За мен лично обаче, това което удари по тънката струна е начинът, по който е показано как външният свят продължава да си върви и да изисква от теб все същите неща, дори и когато твоите обстоятелства са се променили (независимо дали говорим за психологическо или физическо състояние). И ако ти не можеш да скачаш според общата летва – постепенно изпадаш от този свят. Страшно е да си го помисли човек. Кара те да оцениш малките неща в живота.
 
Що се отнася до самата анимация – характерният стил на рисунките я  прави много атмосферна и приятна за гледане. Благодарение на нея и на добрата си история, филмът е доста успешен по фестивали из Европа и прибира няколко престижни награди, сред които и наградата Кодак за късометражен филм към фестивала в Кан (2008).
 
 
#skhizein #short #film #animation #french #man #exists #91 #cm #from #metaphor # #късометражен #филм #късо #кино #мъж #ударен #удря #от #метеорит #см #съществува #метафора #шизофрения #meteorite #schizophrenia

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018