21.6 19:30ч
София
director  
producer  
 Claude Cloutier
 Marcel Jean
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
nfb.ca/sleeping betty
държава    Канада       година    2007      времетраене    9мин
жанр    Сатира Драмедия       технология    Анимация      тема    Абсурд
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ваня Гривова
публикувано на 30 Декември 2018
П остмодернистичен сатиричен прочит на вечната класика „Спящата красавица”, прокаран през призмата на поп културата и историята. В този кратък шедьовър наблюдаваме спящата непробудно принцеса Бети и съкрушеното ѝ семейство: отчаяната Кралица, Кралят и опитите му да се свърже с всеки, който може да помогне по какъвто и да е начин, както и наблюдаващите отстрани чичо Хенри VIII и леля Виктория. Като по този начин режисьорът успява да ни въведе в своя анахроничен* и игрив свят още в началото на филма.
 
Наситеното присъствие на чудати образи прибавя допълнително характер и дълбочина на този иначе объркващ с привидната си простота филм. Claude Cloutier изгражда запомнящи се сцени и герои, преобръщащи представата ни за детската история от миналото, а абсурдните и немислими случки пасват някак правилно по местата си. Няма елемент от историята, който не е преобърнат до постигането на пълна трансформация на символиката му. Но истинският фарс пристига на финала като за десерт, когато Кралят и Кралицата са загубили всякаква надежда. Тогава Cloutier се изсмива на всичко, случило се досега, увенчавайки филма с единствения възможен финал.
 
Спящата Бети е осмиване на всичко, издигано на пиедестал като героично и драматично, като дори принцът, който би трябвало да „спаси” Бети е шеговито обвързан с типичните физически белези на Принц Чарлз. Всички вярват, че той и неговият благороден жребец ще изцелят принцесата, събуждайки я от тази привидно непробудна дрямка, но Целувката ще бъде ли достатъчна?
* Анахронизъм е погрешно времево свързване на явления или предмети. Нещо противоречиво на времето си. Най-често това са герои или събития, принадлежащи към една епоха, и свързани неправилно с друга.
#приказка #сън #литература #история #легенда #мит #tale #dream #literature #history #legend #myth

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
Wake Up 2019
03 Юли     Wake Up 2019    21:00ч
    
мястото е
Wake Up 2019
Кукленски Манастир Св. Св. Козма И Дамян
Късо кино на Wake Up Festival
Лятото започна отдавна, но по нашия си календар дивия ни July Morning е на 3ти Юли вечерта из красивите Родопски планини на фестивала "Събуди се", където ще събуждаме с най-доброто късо кино от България. През последните години се заснеха разказаха страхотни истории и , които ще намерят уникални и любопитни погледи пред екрана под големия купол, с който организаторите на фестивала ще ни подкрепят за по-добро изживяване! Сред заглавията са:

"Жар птица" на Велислава Господинова - с него откриваме прожекциите ни на Wake Up. Това е достатъчно.

"Тя, която маха от влака" на Камелия Петрова - разказва три любовни истории: първата е на Арман и Кристин, които играят опасна игра с чувствата си; втората е на един възрастен мъж, отказал се от голямата си любов и заживял в спрялото време на своя семеен, селски живот; третата е на млад кантонер, влюбен в миража на момиче, което е виждал един единствен път.

"Портали" на Виктор Мъжлеков - един необичаен експеримент, припознат на световна величина - картини, оживени в анимация, разкривайки пътят на един герой през различни светове.

"SMS до мама" на Калоян Патерков - до какво ще доведе един не съвсем разбран SMS, който майка получава от дъщеря си?

"Добри" на Орлин Милчев - Атила - в едно балканско село ще пристигне чуждоземец и ще постави на изпитание установения мир сред местните.

"Home" на Петър Тухчиев - ще завършим с това:

„Не забравяй да твориш. Защото си творец, творецът не греши. Единствената ти грешка, приятелю, е че не осъзнаваш, че и ти си творец. Затова просто твори… твори и обичай. Споделяй твоята история и вдъхновявай с нея.“
мястото е
Wake Up 2019
Кукленски Манастир Св. Св. Козма И Дамян
партньорско събитие
онлайн билети
~120 мин BG / EN подходящо за всички

партньорско събитие
онлайн билети

~120 мин

BG / EN

подходящо за всички

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, null given in /home/kinemato/public_html/pages/events.php on line 1197

гледай филма промоционален пас
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018