15.11 16:00ч
ѕловдив
–≈∆»—№ќ–  
—÷≈Ќј–»—“  
 STEPHEN FINGLETON
 STEPHEN FINGLETON
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ¬еликобритани€       година    2013      времетраене    23мин
жанр    “рилър       технологи€    »грално кино      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
 онстантин ћравов
публикувано на 24 јприл 2014
ѕ осланието на този филм, оригинално или не, се съдържа в самото му заглавие. SLR (Single Lens Reflex) е обозначението на този тип фотоапарати, които проектират видимото през обектива изображение директно към визьора, чрез система от миниатюрни огледала. «а лаици – това са они€ по-сложните и скъпи камери, чийто големи обективи видимо стърчат, за да ти покажат, че притежател€т не се ебава. ƒон€къде фалически символ. “акива, като на воайорите във филма. —ъвсем несъвършенни€т български превод на пон€тието SLR всъщност из€сн€ва съвсем съвършенно какво имам предвид – огледално-рефлексен обектив.

“ворението на  —тивън ‘ингълтън е изследване на себеопознаването. ѕрез ц€лата продължителност на филма виждаме как един човек се вглъб€ва в собственото си отражение и открива все по-грозни и по-грозни черти. ќтправната точка е прости€т факт, че почти вс€ка такава личност, титулувана за собствен комфорт от обществото като „извратен€к”, „изрод” и пр., живее двойнствен живот. ќт една страна е чикиджи€ от най-лоши€ тип, обикал€щ нета за воайорски снимки (или пък порно с животни и фекалии в н€кой друг случай), от друга е разведен, но люб€щ (хахаха, не по този начин обаче) родител. ƒвижещата сила в сюжета е сблъсъкът между тези две характеристики на един и същ човек.

 олизи€та е фрапираща още отначало. Ћиъм  ънингхам играе една от онези главни роли, в които просто е невъзможно да си представиш н€кой друг. »маме втренчени€ в голи момичешки крачета и тайно заснети гащички плашещ поглед, който с€каш е един и същ във вс€ко образователно видео за опасностите в интернет. ѕосле разбираме, че притежател€т му е един доста объркан и нерешителен разведен родител, който с€каш изобщо не гледа със същите извратен€шки очи на нахаканата си секси дъщер€-тийнейджър.

 ак  и защо е възникнал фетишистът в наглед обикновени€ човек на средна възраст е оставено на нашето въображение. ≈дно е сигурно – в тотални€т каламбур от сексуалност, лични интереси и ценностни системи, който представл€ва съвременни€ св€т и прилежащи€ информационен поток, невъзможна комбинаци€ н€ма. ƒиректното осъждане и класификаци€ на този или онзи като „психопат”, „боклук” и т.н. е про€ва по-скоро на собствената ни глупост и неразбиране на сложни€ св€т (дори когато обектът е български политик).

¬се пак, за да си поставим н€какви идейни рамки и да не бъдем „нередни”, нека счетем този тип интернет воайорството за безнравственост. ¬ завръзката на този филм, виждаме как наши€ безнравствен чичка, скришно от хубавката си дъщеричка, вече почти се е хванал за „салама”, когато разбира, че замалко не е започнал да го гали тамън на нейните снимки. ѕредстои схватка между съвременните интернет пороци и традиционните семейни ценности. ј бащата-воайор започва да се вижда като сбъркани€ човек, който представл€ва според обичайните (познахте да, и христи€нски) схващани€. Ќа по-дълбоко ниво, той тепърва се опознава от тази си страна. ƒо момента т€ е сто€ла в тъмната ста€ и на портативни€ хард, скрит в гардероба. ѕо€вата на сладката дъщер€ в перверзни€ сайт изкарва на светло извратената същност и € кара сама да погледне себе си и да се опознае – да се гледа в огледалото изплашено, да обикал€ истинските терени на скандалните си снимчици, да разбере каква техника е нужна за т€х ... » може би за да се угоди на зрител€ и често фалшиви€ му христи€нски морал, войната на алтереготата е спечелена от люб€щи€ баща, загрижен за подопечната си тийнейджърка. ¬ кулминаци€та на филма, в гората, той всъщност най-накра€ се изправ€ лице-в-лице със скритата си същност, на слабички€ пушещ хормонално дебалансиран перверзник. —ъвсем символично € задушава, унищожава инструментариума и си тегли душ на забравата. –инг-динг-динг. √онг за край на мача. ѕобедител след нокаут е загрижени€т баща-христи€нин. “ова веро€тно е кра€ на кариерата на настървени€ воайор и неговата срамна колекци€ от снимчици.    

... или пък не. —ледва наистина велики€т финал на филма. ќстаналата непокътната мемори карта представл€ва оцел€лата, макар и в малки мащаби, скрита същност, ко€то ще се върне в гардероба (или на друго тъмно м€сто), за да е на разположение на объркани€ чичка с луди€ поглед. “ака или иначе дъщер€та € открива и макар да не става съвсем €сно, според мен разбира за тази страна на баща си и € приема. —емейни€т албум придобива неочаквани нюанси. –азбира се, може и да не е така, и сладкото невежество да си продължи вовеки. Ќезависимо каква е истината, двамата се отдават на споделено воайорство във ‘ейсбук. —та€та отново е тъмна, лудешки€т поглед пак се по€в€ва, както и трилър музичката. Ѕаш за финал ни е показано не само, че скритата същност никога не изчезва, а че в съвмренната комуникаци€ в социалните мрежи, повечето от нас са се отдали на същото това порочно воайорство, без изобщо да го осмисл€т.

’ич не обичам силните думи и скапаните клишета, но SLR е абсолютен шедьовър. “ой съдържа в себе си абсолютно всички елементи на силни€т, тежък психологически трилър, присъщи на най-признати образци на световната кинематографи€. —тивън ‘ингълтън е опаковал ц€лото това богатство от характери, послани€ и разбирани€ с необходимата доза британски хумор,  и се е показал като истински прохождащ майстор. — огромно нетърпение очаквам абсолютно всичко, което умната му глава ще роди.
 
#photographer #фотограф #slr #воайорство #интернет #перверзи€ #фетишизъм #трилър #извратен€к #стивън #фингълтън #великобритани€ #англи€ #пороци #снимки #педофили€ #STEPHEN #FINGLETON #великобритани€ #uk #2013 #slr #dslr #photo #фотограф #фотографи€ #photography #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018