20.9 19:00ч
Стара Загора
София
2017
номиниран
режисьор  
продуцент  
музика  


Канада     •     2016     •     10мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Философски, Фентъзи
технология
Анимация
теми
Изборът, Сюрреализъм
автор
Мариана Славова
публикувано на 8 Ноември 2017
И скате ли да изживеете един филм, който в рамките на 7 минути да разтърси вашите представи за собствения ви живот и да пробуди сетивата и съзнанието ви за онова, което винаги е тук, а вие винаги пропускате – Този Миг? Разказът на Георги Господинов „Сляпата Вайша”, предаден прекрасно в анимацията на Теодор Ушев – това е вашата сигурна рецепта за пробуждане от сладката дрямка в света на илюзиите.

Теодор Ушев е един от най-талантливите български аниматори. Той влиза в номинациите за Оскар" с анимацията „Сляпата Вайша”. Ушев не за първи път е сред топ аниматорите във въпросната категория - през 2013 г. творбата му Глория Виктория" попада сред десетте филма в късата листа. И двете заглавия са произведени за Националния филмов борд на Канада, страната, където той живее и работи от повече от 15 години и където е режисирал 15 самостоятелни анимации.

По думите на Ушев с филма по едноименния разказ на Георги Господинов сме надминали дори и „Дисни”. И шокираща е наистина комбинацията от една силна идея, предадена в кратък, но потресаващ разказ, с обличането ѝ в дрехата на анимация, едновременно пресъздаваща разказаното, грабвайки съзнанието на зрителя тотално, и предаваща българското през вплетените фолклорни мотиви в сюжета на историята. Един шедьовър, рожба на българския гений, такъв, какъвто винаги е бил, но и ние като сляпата Вайша, какъвто никога не го виждаме.

„Сляпата Вайша” - така нарекли детето, което можело да вижда в миналото и в бъдещето, но никога в настоящето. Какво от това, че виждаме Сътворението на света или неговия Последен миг на разруха, когато не присъстваме в настоящето? Никой от селото не смята, че Вайша е благословена - за хората тя е под теготбата на черна магия, на силно проклятие, което спира пулса на Живота, който винаги е само тук-и-сега, и никога в спомените на миналото или въображението на бъдещето.

В началото на Средновековието Свети Августин обявява, че минало и бъдеще са две несъществуващи реално измерения, побиращи се единствено в нашия дух, който ги съхранява като спомени за нещо, което се е случило, но вече го няма, или очаквания за нещо, което вероятно ще се случи, но все още го няма. Единствената реалност, която остава, е Настоящето. Неслучайно на английски думата за настояще е „present”, което също така означава подарък”. Нашето настояще е подаръкът на Живота, нещо повече – то Е Животът. Животът никога не съществува в съзнанието, там е само времето, което се опитваме да мерим с илюзиите на създадената от нас реалност. Животът няма нужда от време и измерване, животът е винаги присъстващото, а ние приличаме на гледащ през калейдоскоп човек, който се наслаждава на минаващите пред очите му картинки, преливащи своите цветове и форми от минало към бъдеще, напълно забравил, че в момента именно той е този, който гледа и благодарение на който картината, в която се е потопил, съществува.

Вайша може да вижда раждането, може да вижда смъртта, и то едновременно. Тя вижда бъдещите си женихи като деца и като старци, но никога като младежите, които са сега. Нищо не се намирало на света, което да събере очите на Вайша в настоящето. Затова и тя пожелава да изтръгне едното си око – ала в коя от двете еднакво плащещи я нереални светове да живее? Нима да убие миналото, за да гледа само загниващите растения и остаряващите хора, предстоящите войни и смърт? Или пък да погребе бъдещето, за да гледа все назад в миналото, което ѝ
предлага единствено гледка към детството и невиността, но никога към зрелостта на израстналия човек? Кошмарите през нощта раздвояват съзнанието на бедното момиче както раздвоен е змийският език – библейски символ, който препраща към зла прокоба. Състоянието на Вайша е болезнено за нея самата, тя отчаяно иска да вкуси сладкия плод на настоящето, но настояще за нея не съществува. Очите ѝ
са разноцветни, както са разноцветни и мислите на оня, чието съзнание се лута между минало и настояще.

И безпомощен е Човекът да закове махалото на своите препускащи мисли в момента, който нарича настояще, ала никога не изживява. Този най-близък момент – дали изобщо съществува? Опитвайки се да уловим трайността му, съзнанието ни моментално го разделя на минало и бъдеще. Изглежда, че сегашното е принципно неуловимо. Как така най-близкият ни и истински усет за Живот се оказва най-далечна и най-размита илюзия? Нашето съзнание живее в два различни свята, но къде сме ние, осъзнаващите потока на времето? Нима не е самият Човек това странно доказателство, че все пак настоящето е тук, но и ние, болни като Вайша, сме слепи за него? Ами ако и ние живеем в шизофренията на нашето съзнание и изпускаме Живота, пускайки го да изтича като ситните песъчинки в пясъчния часовник на собствената ни заблуда?

Не е учудващо, че филмът завършва с един мисловен експеримент и риторичен въпрос – та нима и ние не страдаме от същата слепота, която изцежда силите на Вайша... Дали тази история е не просто разказ за Вайша, а животът на всеки един от нас? Припознахте ли се в героинята? Дали пък това, което би събрало очите на Вайша не е тъкмо онова, което тя никога не прави – да погледне себе си в Огледало?
#blind #vaisha #blind #vaysha #theodor #ushev #animation #bulgaria #oscar #nominated #nominee #оскар #номиниран #теодор #ушев #анимация #канада #bulgaria #българия #canada #dualism #дуализъм #общество #society #nfb #National #Film #Board #of #Canada

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
партньори
радио Велико Търново
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


Nuts Delivery
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018