23.7 21:00ч
“р€вна
2017
номиниран
режисьор  
продуцент  
музика  

държава     анада       година    2016      времетраене    10мин
жанр    ‘илософски ‘ентъзи       технологи€    јнимаци€      тема    »зборът —юрреализъм
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ћариана —лавова
публикувано на 8 Ќоември 2017
» скате ли да изживеете един филм, който в рамките на 7 минути да разтърси вашите представи за собствени€ ви живот и да пробуди сетивата и съзнанието ви за онова, което винаги е тук, а вие винаги пропускате – “ози ћиг? –азказът на √еорги √осподинов „—л€пата ¬айша”, предаден прекрасно в анимаци€та на “еодор ”шев – това е вашата сигурна рецепта за пробуждане от сладката др€мка в света на илюзиите.

“еодор ”шев е един от най-талантливите български аниматори. “ой влиза в номинациите за ќскар" с анимаци€та „—л€пата ¬айша”. ”шев не за първи път е сред топ аниматорите във въпросната категори€ - през 2013 г. творбата му √лори€ ¬иктори€" попада сред десетте филма в късата листа. » двете заглави€ са произведени за Ќационални€ филмов борд на  анада, страната, където той живее и работи от повече от 15 години и където е режисирал 15 самосто€телни анимации.

ѕо думите на ”шев с филма по едноименни€ разказ на √еорги √осподинов сме надминали дори и „ƒисни”. » шокираща е наистина комбинаци€та от една силна иде€, предадена в кратък, но потресаващ разказ, с обличането ѝ в дрехата на анимаци€, едновременно пресъздаваща разказаното, грабвайки съзнанието на зрител€ тотално, и предаваща българското през вплетените фолклорни мотиви в сюжета на истори€та. ≈дин шедьовър, рожба на български€ гений, такъв, какъвто винаги е бил, но и ние като сл€пата ¬айша, какъвто никога не го виждаме.

„—л€пата ¬айша” - така нарекли детето, което можело да вижда в миналото и в бъдещето, но никога в насто€щето.  акво от това, че виждаме —ътворението на света или негови€ ѕоследен миг на разруха, когато не присъстваме в насто€щето? Ќикой от селото не см€та, че ¬айша е благословена - за хората т€ е под теготбата на черна маги€, на силно прокл€тие, което спира пулса на ∆ивота, който винаги е само тук-и-сега, и никога в спомените на миналото или въображението на бъдещето.

¬ началото на —редновековието —вети јвгустин об€в€ва, че минало и бъдеще са две несъществуващи реално измерени€, побиращи се единствено в наши€ дух, който ги съхран€ва като спомени за нещо, което се е случило, но вече го н€ма, или очаквани€ за нещо, което веро€тно ще се случи, но все още го н€ма. ≈динствената реалност, ко€то остава, е Ќасто€щето. Ќеслучайно на английски думата за насто€ще е „present”, което също така означава подарък”. Ќашето насто€ще е подаръкът на ∆ивота, нещо повече – то ≈ ∆ивотът. ∆ивотът никога не съществува в съзнанието, там е само времето, което се опитваме да мерим с илюзиите на създадената от нас реалност. ∆ивотът н€ма нужда от време и измерване, животът е винаги присъстващото, а ние приличаме на гледащ през калейдоскоп човек, който се наслаждава на минаващите пред очите му картинки, преливащи своите цветове и форми от минало към бъдеще, напълно забравил, че в момента именно той е този, който гледа и благодарение на който картината, в ко€то се е потопил, съществува.

¬айша може да вижда раждането, може да вижда смъртта, и то едновременно. “€ вижда бъдещите си женихи като деца и като старци, но никога като младежите, които са сега. Ќищо не се намирало на света, което да събере очите на ¬айша в насто€щето. «атова и т€ пожелава да изтръгне едното си око – ала в ко€ от двете еднакво плащещи € нереални светове да живее? Ќима да убие миналото, за да гледа само загниващите растени€ и остар€ващите хора, предсто€щите войни и смърт? »ли пък да погребе бъдещето, за да гледа все назад в миналото, което ѝ
предлага единствено гледка към детството и невиността, но никога към зрелостта на израстнали€ човек?  ошмарите през нощта раздво€ват съзнанието на бедното момиче както раздвоен е змийски€т език – библейски символ, който препраща към зла прокоба. —ъсто€нието на ¬айша е болезнено за не€ самата, т€ отча€но иска да вкуси сладки€ плод на насто€щето, но насто€ще за не€ не съществува. ќчите ѝ
са разноцветни, както са разноцветни и мислите на он€, чието съзнание се лута между минало и насто€ще.

» безпомощен е „овекът да закове махалото на своите препускащи мисли в момента, който нарича насто€ще, ала никога не изжив€ва. “ози най-близък момент – дали изобщо съществува? ќпитвайки се да уловим трайността му, съзнанието ни моментално го раздел€ на минало и бъдеще. »зглежда, че сегашното е принципно неуловимо.  ак така най-близки€т ни и истински усет за ∆ивот се оказва най-далечна и най-размита илюзи€? Ќашето съзнание живее в два различни св€та, но къде сме ние, осъзнаващите потока на времето? Ќима не е сами€т „овек това странно доказателство, че все пак насто€щето е тук, но и ние, болни като ¬айша, сме слепи за него? јми ако и ние живеем в шизофрени€та на нашето съзнание и изпускаме ∆ивота, пускайки го да изтича като ситните песъчинки в п€съчни€ часовник на собствената ни заблуда?

Ќе е учудващо, че филмът завършва с един мисловен експеримент и риторичен въпрос – та нима и ние не страдаме от същата слепота, ко€то изцежда силите на ¬айша... ƒали тази истори€ е не просто разказ за ¬айша, а животът на всеки един от нас? ѕрипознахте ли се в героин€та? ƒали пък това, което би събрало очите на ¬айша не е тъкмо онова, което т€ никога не прави – да погледне себе си в ќгледало?
#blind #vaisha #blind #vaysha #theodor #ushev #animation #bulgaria #oscar #nominated #nominee #оскар #номиниран #теодор #ушев #анимаци€ #канада #bulgaria #българи€ #canada #dualism #дуализъм #общество #society #nfb #National #Film #Board #of #Canada

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018