04.2 19:15ч
София
РЕЖИСЬОР, ПРОДУЦЕНТ И АНИМАЦИЯ  
 Shunsuke Saito
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Япония       година    2014      времетраене    12мин
жанр    Приключенски       технология    3D анимация      тема    Други реалности Конфликт
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Атанаска Чолакова
публикувано на 20 Април 2015
О ще в началото на тази анимация ни е представена планета, която привлича и поглъща всичко около себе си. На нея попада и едноокото кълбовидно създание, което ще бъде и главният герой в това объркващо творение на японския режисьор Shunsuke Saito.

Отваряйки око създанието вече се намира в един нов свят. Малката градина може да се интерпретира и като анимирана метафора за Райската градина, снемайки религиозния товар на самото понятие. Обитателите на този свят са от странни по-странни – триоки летящи създания, прелитащи енергийни квадрати...

След интеракцията си с един от тези енергийни квадрати, осветяващ едноокия герой – започва и неговата трансформация, асимилираща го в имагинерния свят.

Доколкото се разбира в процеса на историята – малките създания, попаднали на тази планета, служат за „развъдник” на нещо подобно на цветя, израстващи от главите им. Разбира се, в този приказен свят тези „крайници” са красиви, изпълващи всички части на планетата, сътворяващи една прекрасна визия, в която всичко изглежда в перфектна хармония и на място. Друг е въпросът, обаче, доколко малкият едноок герой е в съгласие с това да бъде асимилиран и да служи за тази естетическа цялост.

След дългото противопоставяне и опитите му да избяга от този поглъщащ всичко свят, той успява да се откъсне от веригите на тази служба.

Дотук филмът е толкова объркан, че чак може да усетим огромното напрежение в опита да го разберем. Ако Saito беше спрял до този момент, то Small Garden може да се нареди сред една от най-сбърканите анимации, което реално не е и нищо ново при опита за интерпретация в рамките на японското кино.

На финала, обаче, ни се дава и частично обяснение, което е от огромно значение за всичко случило се в рамките на този фантастичен, имагинерен свят, сякаш визуализиран на основата на образи, дълбоко скрити в подсъзнанието на малкия герой.

Връщайки се на своята планета едноокото създание се прибира в малката си къща, където погледът му е привлечен от красиво аранжирания аквариум с рибка в стаята му. Последното действие в тази анимация разкрива, и по чисто символичен начин ни подсказва за смисъла, скрит частично в предходните моменти. Пускането на рибката в езерото е израз на желанието за свобода, пречупването на бариерите и границите, както и снемане на собствената егоистична природа към всичко заобикалящо ни. Поука може да търсим в това, че дори да попаднем в един прекрасен и приказен свят, в случая с аквариума, както и с красивата планета, то този свят е ограничаващ, потискащ и e чуждо творение, което непосредствено ограничава свободата ни.

Именно тази финална част на филма ни изкарва от цялото объркване, внедрява, дори и частично смисъла, заложен от Saito. Подобна техника на синтеза на диферентни части и елементи, както и последващото им хармонично сливане не е нещо ново за японския аниматор. Брилянтен пример за това е и късометражният Yume (2006), където сякаш от несвързаните изначално в съня събития, в резултат ни се дава една пълна и адекватна картина на случващото се.
#Малката #градина #Small #Garden #Шунсуке #Сайто #Shunsuke #Saito #Япония #Japan #2014 #късометражно #кино #short #film #анимация #animation #абстракция #abstract #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018